Data: 2006-04-03 07:57:06
Temat: Re: babka gotowana
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"czeremcha " <c...@g...pl> wrote in message
news:e0qk2f$n36$1@inews.gazeta.pl...
> Baśka <b...@w...pl> napisał(a):
>
>> Myślę, że ta moja forma to jest babkowa......posiada środek. Jakos nie
>> wyobrażam sobie .... " budyń z otworem w srodku " ...
>
> No i właśnie o to mi chodziło w moim poście. Zakładasz, że budyń
> przygotowany według przepisów, o których pisałam, będzie miał konsystencję
> paćki. Otóż nie. Budyń czekoladowy, który kiedyś robiłam, był jak
> biszkopt,
> jak delikatne ciasto. I może mieć otwór w środku. Według kanonów sztuki
> kulinarnej to są właśnie budynie. A nazwy zwyczajowe mogą być różne,
> różniste /vide "pampuchy" i dyskusja o nich/.
>
> I gdyby komukolwiek przyszło do głowy szukać sposobu na wykorzystanie
> takiej
> formy, powinien szukać w dobrych książkach kucharskich przepisów na budyń.
>
> Ania
I ważne - formy mogą miec różne wzory, być z "kominkiem" lub bez, te same
formy do babek jak i budyni czy nawet tortów - formy z wymiennymi wkładami.
Także z pokrywą lub bez. Widziałem kiedyś budyń z nałożoną mieszanką -
sałatką owocówą w miejsce po kominku. W domu pieklismy pierniki w takich
formach - mam do dziś grubą żeliwną, emaliowaną formę z kominkiem,
prawdzopodobnie około 100-letnią, fantastycznie piecze się w niej ciasta...
mam i kamionkową. Obecnie planuję zakup silikonowych - dla ich zalet...
|