Data: 2006-04-03 09:40:18
Temat: Re: babka gotowana
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "czeremcha " <c...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e0qk2f$n36$1@inews.gazeta.pl...
> I gdyby komukolwiek przyszło do głowy szukać sposobu na wykorzystanie
> takiej
> formy, powinien szukać w dobrych książkach kucharskich przepisów na budyń.
Owszem, To sa staropolskie budynie (no, może młodopolskie, bo mam przepisy z
XIX wieku własnie na takowe budynie). W mojej książce kucharskiej "Kuchni
Polskiej" z lat PRLu jeszcze funkcjonują, w tych kolorowych nowych - juz
cięzko znaleźć. Ale: w "Encyklopedii kuchni rosyjckiej" wyd. bodajże REA
(aktualnie w księgarniach) - sa przepisy na budynie, które glupi tłumacz
umiescił pod ANGIELSKĄ nazwa "pudding".
Dominik Jan Domin
|