Data: 2006-04-04 07:29:16
Temat: Re: babka gotowana
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Basia" <b...@o...pl> wrote in message
news:e0t6n6$bg1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Zazwyczaj otwieram formę i sprawdzam, czy przypadkiem na wierzchu nie
>> jest
>> jeszcze surowa. Niżej zawsze jest "upieczona". Zdarza się, że na samej
> górze
>> jeszcze trochę "pływa" i wtedy ponownie przykrywam pokrywką i gotuję
> jeszcze
>> około pół godziny. Babce nic się nie dzieje poprzez otwarcie foremki.
>
>
> Zrobiłam wczoraj babkę według Twojego przepisu. Wyszła bardzo smaczna, ale
> chyba rzeczywiście trochę "niedopieczona";-) na górze, bo ma w tej strefie
> ok. 1 cm grubości zakalec.
> Następnym razem zajrzę i jak będzie trzeba dłużej pogotuję.
>
> Powiedz mi proszę, czy zawsze robisz to ciasto z margaryną czy robiłaś też
> z
> masłem?
>
> pozdrawiam
> Basia
Pewnie forma bez kominka, albo dno formy zanurzone w wodzie, może być garnek
z wodą za niski i para słabo dochodzi do środka pokrywy. Opis gotowania w
formie pod "BUDYNIE..."
|