| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-01 11:58:58
Temat: Re: baklava, baklawa [P]
Użytkownik "Skakanka" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b6bm2v$98p$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Voila:
>
> Nadzienie:
>
>
>
> 1 część stopionego dobrego masła
>
> 1 część włoskich orzechów
>
> 1 część migdałow
>
>
>
> Syrop:
>
> 2 części wody
>
> 2 części cukru trzcinowego lub miodu
>
> do smaku - śmietanka, sok z cytryny
>
> Orzechy i migdały trzeba zemleć (zmielić?). Smaruje się tą masą takie
> specjalne ciasto, na które przepisu nie udało mi się zdobyć, wiem tylko,
ze
> jest robione z grysiku, można je zastąpić francuskim. To wszystko polewa
się
> masłem. Piec aż zrobi się upieczone:) To znaczy złote. A potem zalać
syropem
> i zostawić na jakiś czas, żeby nim nasiąkło.
>
> To taki najbardziej podstawowy turecki przepis, można modyfikować, dodawać
> do syropu cynamonu, wanilii, goździków - jak kto lubi. Orzechy też można
> zmieniać według gustu.
> A ja jadłam baklavę bez żadnego ciasta, w formie kostek, taką jakby
> marcepanową, ale nie wiem jak to się robi...
>
> Smacznego:)
> Kaśka
>
Dziekuje bardzo!! Chyba sie skusze... ;)
pozdrawiam,
El@
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-02 10:07:19
Temat: Re: baklava, baklawa....Skakanka wrote:
> A straki pieprzu sie smazy w... no wlasnie tu zagadka - we fryturze. Co to
> jest frytura?
Prosze bardzo :-)
We fryturze to znaczy na glebokim rozgrzanym tluszczu (jak frytki ;-) ).
Pozdrowienia
ISIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-02 11:04:30
Temat: Re: baklava, baklawa....
Uzytkownik "ISIA" <i...@m...com.pl> napisal w wiadomosci
news:b6ecp1$nl7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Prosze bardzo :-)
> We fryturze to znaczy na glebokim rozgrzanym tluszczu (jak frytki ;-) ).
Ja zrozumialam ze to jakis rodzaj tluszczu:))))
Dzieki
Kaska oswiecona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |