Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia baklava, baklawa....

Grupy

Szukaj w grupach

 

baklava, baklawa....

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-01 11:58:58

Temat: Re: baklava, baklawa [P]
Od: "El@" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Skakanka" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b6bm2v$98p$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Voila:
>
> Nadzienie:
>
>
>
> 1 część stopionego dobrego masła
>
> 1 część włoskich orzechów
>
> 1 część migdałow
>
>
>
> Syrop:
>
> 2 części wody
>
> 2 części cukru trzcinowego lub miodu
>
> do smaku - śmietanka, sok z cytryny
>
> Orzechy i migdały trzeba zemleć (zmielić?). Smaruje się tą masą takie
> specjalne ciasto, na które przepisu nie udało mi się zdobyć, wiem tylko,
ze
> jest robione z grysiku, można je zastąpić francuskim. To wszystko polewa
się
> masłem. Piec aż zrobi się upieczone:) To znaczy złote. A potem zalać
syropem
> i zostawić na jakiś czas, żeby nim nasiąkło.
>
> To taki najbardziej podstawowy turecki przepis, można modyfikować, dodawać
> do syropu cynamonu, wanilii, goździków - jak kto lubi. Orzechy też można
> zmieniać według gustu.
> A ja jadłam baklavę bez żadnego ciasta, w formie kostek, taką jakby
> marcepanową, ale nie wiem jak to się robi...
>
> Smacznego:)
> Kaśka
>
Dziekuje bardzo!! Chyba sie skusze... ;)
pozdrawiam,
El@


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-02 10:07:19

Temat: Re: baklava, baklawa....
Od: ISIA <i...@m...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Skakanka wrote:
> A straki pieprzu sie smazy w... no wlasnie tu zagadka - we fryturze. Co to
> jest frytura?

Prosze bardzo :-)
We fryturze to znaczy na glebokim rozgrzanym tluszczu (jak frytki ;-) ).

Pozdrowienia
ISIA

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-02 11:04:30

Temat: Re: baklava, baklawa....
Od: "Skakanka" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "ISIA" <i...@m...com.pl> napisal w wiadomosci
news:b6ecp1$nl7$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Prosze bardzo :-)
> We fryturze to znaczy na glebokim rozgrzanym tluszczu (jak frytki ;-) ).

Ja zrozumialam ze to jakis rodzaj tluszczu:))))
Dzieki

Kaska oswiecona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kluski
zapiekanaka ziemniaczano - cebulowa / porazka?
Pekińska kapusta
lubczyk
Co ze szczupaka ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »