« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-30 08:18:05
Temat: bakława - doświadczenia?Witam!
Czy ktoś robił sam bakławę i jak mu wyszła?
Znalazłam dwa przepisy - jeden z wykorzystaniem gotowego ciasta
francuskiego, a drugi z własnymi cieniutko rozwałkowanymi płatami
ciasta z mąki, soli i wody.
Poproszę o jakieś porady, bo mi bardzo smakuje, ale
nie wiem, czy warto samemu próbować?
Pozdrawiam
Fiora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-31 00:06:43
Temat: Re: bakława - doświadczenia?fiora <f...@r...pl> :
> Witam!
> Czy ktoś robił sam bakławę i jak mu wyszła?
> Znalazłam dwa przepisy - jeden z wykorzystaniem gotowego ciasta
> francuskiego, a drugi z własnymi cieniutko rozwałkowanymi płatami
> ciasta z mąki, soli i wody.
> Poproszę o jakieś porady, bo mi bardzo smakuje
sram na to twoje parszywe zarcie!
zjesz to co zrobie?
--
alt.pl.dupa
humor hermetyczny (c)nuria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-31 07:32:54
Temat: Re: bakława - doświadczenia?Moze przyblizysz, jak sie robi te baklawe?:) Moze sie skusze na gotowanie bo
mi jedzenie z puszki juz zbrzydlo:)
Pozdrawiam:)
Użytkownik "fiora" <f...@r...pl> napisał w wiadomości
news:3bfab$45beff3e$57ce6838$19616@news.chello.pl...
> Witam!
> Czy ktoś robił sam bakławę i jak mu wyszła?
> Znalazłam dwa przepisy - jeden z wykorzystaniem gotowego ciasta
> francuskiego, a drugi z własnymi cieniutko rozwałkowanymi płatami
> ciasta z mąki, soli i wody.
> Poproszę o jakieś porady, bo mi bardzo smakuje, ale
> nie wiem, czy warto samemu próbować?
> Pozdrawiam
> Fiora
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-31 19:51:32
Temat: Re: bakława - doświadczenia?fiora <f...@r...pl> w % i napisał(a):
> > Czy ktoś robił sam bakławę i jak mu wyszła?
> Znalazłam dwa przepisy - jeden z wykorzystaniem gotowego ciasta
> francuskiego, a drugi z własnymi cieniutko rozwałkowanymi płatami
> ciasta z mąki, soli i wody.
Na pewno ani jedno, ani drugie. Baklawa i inne wynalazki bałkańskie i
tureckie robi się z ciasta phylo (filo), czyli w zasadzie takiego, jak na
strudel.
> Poproszę o jakieś porady, bo mi bardzo smakuje, ale
> nie wiem, czy warto samemu próbować?
Ja jeszcze nie próbowałem robić. Natomiast strudel owszem.
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
oferta szkoleń: http://www.brywczynscy.com/oferta_mb.pdf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-31 22:37:48
Temat: Re: bakława - doświadczenia?Witam!
Wczoraj robilem to ciasto z francuza.Podobno wyszło pyszne(nie mialem okazji
spróbować bo pojechało na imprezke formową mojej połowicy) i nie było za
trudne w przygotowaniu:
Rozmrożone,posmarowane rozpuszczoym masłem ciasto ukladasz mokrą stroną w
formie(przekładając rozdrobnionymi orzechami-ok 0,5 kg orzechów na 4
warstwy -mala blacha).Pieczesz az zacznie sie rumienić,zalewasz
syropem(szklanka wody,cukru i miodek-ni epamietam ile go,skórka z cytryny
+sok) i ziu do piekarnika goracego ale wylączonego.Na koniec posypujesz
orzachami laskowymi(drobno mielone)
pozdr
Tom413
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |