Strona główna Grupy pl.misc.dieta befsztyk

Grupy

Szukaj w grupach

 

befsztyk

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-30 21:13:57

Temat: befsztyk
Od: "margaritka" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Moja rodzona sis ma nastepujacy problem natury dietetyczno-kucharskiej:
wypatrzyla diete (kalifornijska, czy jakas - kawa, jogurt, salata, mięso i
cos tam, raz na 2 lata - pewnie orientujecie sie o co chodzi), zaczela
stosowac do momentu, kiedy miala przygotowac befsztyk. No i zagwozdka dla
nas, ktore niewiele gotujemy: jak cos takiego przyrzadzic? Usmazyc mięcho na
patelni teflonowej, zeby bez tluszczu? Upiec? W rozpisce diety nic nie ma na
ten temat.
Dajcie znac, bo mi sie dziewczyna rozmysli, a mowi, ze Cindy to za malo na
nadchodzace wakacje ;-)))
Dzieki!
Gosia

-------------------------
Viva Cindy :-)))))
Z adresu e-mail usun, co nalezy usunac.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-03-30 22:05:04

Temat: Re: befsztyk
Od: "MarekF" <m...@a...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "margaritka" <m...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:d2f52n$c0l$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Moja rodzona sis ma nastepujacy problem natury dietetyczno-kucharskiej:
> wypatrzyla diete (kalifornijska, czy jakas - kawa, jogurt, salata, mięso i
> cos tam, raz na 2 lata - pewnie orientujecie sie o co chodzi), zaczela
> stosowac do momentu, kiedy miala przygotowac befsztyk. No i zagwozdka dla
> nas, ktore niewiele gotujemy: jak cos takiego przyrzadzic?
Witam
Befsztyk (ang. beefsteak) --- potrawa przyrzadzana z tzw. głowy poledwicy
wołowej: grube kawalki miesa o ksztalcie krazkow (grubosc krazka po lekkim
rozbiciu powinna wynosic 2 cm). Piecze sie na ruszcie lub smazy na patelni
na silnie rozgrzanym tluszczu, a soli - dopiero po usmazeniu. Mozna je
smazyc b.krotko (1,5 min z kazdej strony) i wowczas mieso po rozkrajaniu
jest prawie surowe. Mozna przedluzyc smazenie do 3 min z kazdej strony--
mieso po przekrojeniu jest czerwonawe. Okreslenie francuskie takich
befsztykow - "saignant" (krwawiace). Smazenie po 4 min z kazdej strony
powwoduje usmazenie "w sam raz". Smazenie befsztykow nie powinno przekraczac
5 min z kazdej strony, aby mieso bylo soczyste.
Pozdrawiam
maf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-03-31 14:43:42

Temat: Re: befsztyk
Od: "jacekplacek" <j...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "MarekF" <m...@a...alpha.pl> napisał w wiadomości
news:d2f7lf$60a$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Befsztyk (ang. beefsteak) --- potrawa przyrzadzana z tzw. głowy poledwicy
> wołowej: grube kawalki miesa o ksztalcie krazkow (grubosc krazka po lekkim
> rozbiciu powinna wynosic 2 cm). Piecze sie na ruszcie lub smazy na patelni
> na silnie rozgrzanym tluszczu, a soli - dopiero po usmazeniu. Mozna je
> smazyc b.krotko (1,5 min z kazdej strony) i wowczas mieso po rozkrajaniu
> jest prawie surowe. Mozna przedluzyc smazenie do 3 min z kazdej strony--
> mieso po przekrojeniu jest czerwonawe. Okreslenie francuskie takich
> befsztykow - "saignant" (krwawiace). Smazenie po 4 min z kazdej strony
> powwoduje usmazenie "w sam raz". Smazenie befsztykow nie powinno
> przekraczac
> 5 min z kazdej strony, aby mieso bylo soczyste.

Wcześniejsze solenie sprawi, że befsztyk będzie twardy. Tak samo, jak użycie
wołowinki z niezbyt młodej sztuki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-03-31 19:54:49

Temat: Re: befsztyk
Od: "margaritka" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki ogromne! :)
pozdr. margaritka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ile po obudzeniu, ile przed snem?
ocet jabłkowy
Ćwiczenia
Jakis srodek blokujacy weglowodany??
Jak poznać ... pomocy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »