| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-30 21:13:57
Temat: befsztykWitam!
Moja rodzona sis ma nastepujacy problem natury dietetyczno-kucharskiej:
wypatrzyla diete (kalifornijska, czy jakas - kawa, jogurt, salata, mięso i
cos tam, raz na 2 lata - pewnie orientujecie sie o co chodzi), zaczela
stosowac do momentu, kiedy miala przygotowac befsztyk. No i zagwozdka dla
nas, ktore niewiele gotujemy: jak cos takiego przyrzadzic? Usmazyc mięcho na
patelni teflonowej, zeby bez tluszczu? Upiec? W rozpisce diety nic nie ma na
ten temat.
Dajcie znac, bo mi sie dziewczyna rozmysli, a mowi, ze Cindy to za malo na
nadchodzace wakacje ;-)))
Dzieki!
Gosia
-------------------------
Viva Cindy :-)))))
Z adresu e-mail usun, co nalezy usunac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-03-30 22:05:04
Temat: Re: befsztyk
Użytkownik "margaritka" <m...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:d2f52n$c0l$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Moja rodzona sis ma nastepujacy problem natury dietetyczno-kucharskiej:
> wypatrzyla diete (kalifornijska, czy jakas - kawa, jogurt, salata, mięso i
> cos tam, raz na 2 lata - pewnie orientujecie sie o co chodzi), zaczela
> stosowac do momentu, kiedy miala przygotowac befsztyk. No i zagwozdka dla
> nas, ktore niewiele gotujemy: jak cos takiego przyrzadzic?
Witam
Befsztyk (ang. beefsteak) --- potrawa przyrzadzana z tzw. głowy poledwicy
wołowej: grube kawalki miesa o ksztalcie krazkow (grubosc krazka po lekkim
rozbiciu powinna wynosic 2 cm). Piecze sie na ruszcie lub smazy na patelni
na silnie rozgrzanym tluszczu, a soli - dopiero po usmazeniu. Mozna je
smazyc b.krotko (1,5 min z kazdej strony) i wowczas mieso po rozkrajaniu
jest prawie surowe. Mozna przedluzyc smazenie do 3 min z kazdej strony--
mieso po przekrojeniu jest czerwonawe. Okreslenie francuskie takich
befsztykow - "saignant" (krwawiace). Smazenie po 4 min z kazdej strony
powwoduje usmazenie "w sam raz". Smazenie befsztykow nie powinno przekraczac
5 min z kazdej strony, aby mieso bylo soczyste.
Pozdrawiam
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-03-31 14:43:42
Temat: Re: befsztykUżytkownik "MarekF" <m...@a...alpha.pl> napisał w wiadomości
news:d2f7lf$60a$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Befsztyk (ang. beefsteak) --- potrawa przyrzadzana z tzw. głowy poledwicy
> wołowej: grube kawalki miesa o ksztalcie krazkow (grubosc krazka po lekkim
> rozbiciu powinna wynosic 2 cm). Piecze sie na ruszcie lub smazy na patelni
> na silnie rozgrzanym tluszczu, a soli - dopiero po usmazeniu. Mozna je
> smazyc b.krotko (1,5 min z kazdej strony) i wowczas mieso po rozkrajaniu
> jest prawie surowe. Mozna przedluzyc smazenie do 3 min z kazdej strony--
> mieso po przekrojeniu jest czerwonawe. Okreslenie francuskie takich
> befsztykow - "saignant" (krwawiace). Smazenie po 4 min z kazdej strony
> powwoduje usmazenie "w sam raz". Smazenie befsztykow nie powinno
> przekraczac
> 5 min z kazdej strony, aby mieso bylo soczyste.
Wcześniejsze solenie sprawi, że befsztyk będzie twardy. Tak samo, jak użycie
wołowinki z niezbyt młodej sztuki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-03-31 19:54:49
Temat: Re: befsztykDzieki ogromne! :)
pozdr. margaritka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |