Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia befsztyk-prosze o rady

Grupy

Szukaj w grupach

 

befsztyk-prosze o rady

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-10 13:37:43

Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Od: b...@d...in.com.pl (Barbara Ewa) szukaj wiadomości tego autora

Plaster [1 cm wysokosci/grubosci] poledwicy wolowej lub konskiej rozgniesc
wlasna piescia na desce [nie tluc! to bardzo delikatne mieso], wrzucic na
goracy tluszcz - po smazyc po niecalej minucie z kazdej strony.
Do tego obowiazko chrzan [najlepiej starty w domu] przyprawiony dobra
smietana, cukrem i sola.

Jesli befsztyk nie ma byc krwisty, smazyc trzeba 1 minute.
Mozna tez zrobic na ruszcie, grilu itp.
Smacznego :-)
Barbara




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-10 13:39:39

Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Od: "Monisiatko" <M...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
>news:02031010281248@polnews.pl...
>> To ja strasznie Szanowna Pania Mechcie przepraszam. I prosze o wybaczenie
>w
>> jej laskawosci.
>> I zapytuje, czym podpadlam.
>>
>> Monisiatko
>> ktore chcialo dobrze, a znow podpadlo:((((
>> --
>> ============= P o l N E W S ==============
>> archiwum i przeszukiwanie newsów
>> http://www.polnews.pl
>
>
>
>podanie plus 3 zdjecia...
>
>Mechcia
>
Juz wyslalam kurierem....
licze na szybkie i pozytywne rozptarzenie.
Monisia
pelna nadziei
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-10 14:22:21

Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora



Jeżeli dobrze zrozumiałem to jesteś(lub będziesz) w posiadaniu
wolowiny,
z której chcesz wykonać smażone mielone befsztyki. Nie zniechęca
cię niepowodenie z mielonymi ;-)))
Na moj prosty rozum to takie mielone mięso można doprawić na kilka
sposobów.Niektórzy nazywają to czasem hamburgerami, ale mniejsza o
nazwę - mielona wołowina to mielona wołowina i basta.
hamburger:
na 0,5 kg mięcha weź łyżkę cząbru, 3-4 ząbki czosnku, łyżeczkę
kminku,
ostrej papryki lub chilli ile lubisz. Trzeba wyrabiać tą masę z 10
minut, aż
będzie odstawać od rąk jak ciasto. Formować małe kulki, które
należy rozpłaszczyć między kawałkami folii (tej przezroczystej).
Smaży się 2-3minuty z każdej strony i soli dopiero usmażoną
stronę.
Aha można pomiędzy dwa takie placuszki włożyć plaster żółtego sera
(trzeba wtedy bardzo dokładnie zakleić brzegi bo wycieknie)
Pasuje do tego ogórek kiszony z cebulą i oliwą
befsztyk "skrobany"
w Twoim przypadku malakserowany ;-)
0,5 kg mięcha doprawić solą i pieprzem do smaku dokładnie wyrobić,
formować okrągłe befsztyki grubości 1cm, obtaczać w mące i smażyć
na smalcu do zrumienienia.Na tej samej patelni zrumienić cebulkę w
ilości 4-5
średnich sztuk pokrojonych w piórka włożyć z powrotem befsztyki i
poddusić razem kilka minut na małym ogniu. Pasuje zasmażana
kapusta kiszona albo
buraczki
Więcej nie pamiętam jak za mało to poszperam i coś jeszcze znajdę
pozdr.Alex






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-10 14:43:56

Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:02031014393955@polnews.pl...
> Juz wyslalam kurierem....
> licze na szybkie i pozytywne rozptarzenie.
> Monisia
> pelna nadziei

przyjete,.
rozpatrzone pozytywnie

prosze spodziewac sie pisemnej odpowiedzi.

Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-10 14:45:43

Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a6frcj$n34$1@news.tpi.pl...
> befsztyk "skrobany"
> w Twoim przypadku malakserowany ;-)
> 0,5 kg mięcha doprawić solą i pieprzem do smaku dokładnie wyrobić,
> formować okrągłe befsztyki grubości 1cm, obtaczać w mące i smażyć
> na smalcu do zrumienienia.Na tej samej patelni zrumienić cebulkę w
> ilości 4-5
> średnich sztuk pokrojonych w piórka włożyć z powrotem befsztyki i
> poddusić razem kilka minut na małym ogniu. Pasuje zasmażana
> kapusta kiszona albo
> buraczki
> Więcej nie pamiętam jak za mało to poszperam i coś jeszcze znajdę
> pozdr.Alex


no, o to mi chodzilo. tak sadze.
poza tym,z e usmaze na oliwie to podoba mi sie:)))

Mechcia
zrrazona do mielonych ale chetna na "mielone inaczej"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-10 17:36:50

Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> no, o to mi chodzilo. tak sadze.
> poza tym,z e usmaze na oliwie to podoba mi sie:)))
>
> Mechcia
> zrrazona do mielonych ale chetna na "mielone inaczej"
>
>

"Inaczej"- możesz jeszcze dodać grubo starty twardy żółty ser.
pozdr.Alex
Aha smalec jakby na to nie spojrzeć rozgrzewa się znacznie mocniej
niż oliwa no chyba, że taka z pestek winogron, ale to chyba jest
olej

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-10 19:33:21

Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a6gbk5$pq6$1@news.tpi.pl...
> Aha smalec jakby na to nie spojrzeć rozgrzewa się znacznie mocniej
> niż oliwa no chyba, że taka z pestek winogron, ale to chyba jest
> olej


mam z winogron:)

Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-10 20:29:31

Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Od: GeeKooska <g...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wlasnie a czym sie rozni olej od oliwy.
Konsystencja czy skladnikami?

Oliwkowe pozdrowienia

GeeKooska

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-10 20:34:46

Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

GeeKooska wrote:

> Wlasnie a czym sie rozni olej od oliwy.
> Konsystencja czy skladnikami?

oliwa to olej z oliwek ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-10 20:35:21

Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Od: GeeKooska <g...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Hah juz wiem - oliwa jest tylko z oliwek

Oliwkowe ( zielone ) pozdrowienia
GeeKooska

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak w archiwum wg haseł?
sznycel - protestuje
Serek olomunski
fajny przepisik znalazlam
Właśnie przyrządzam czerninę...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »