| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-10 13:37:43
Temat: Re: befsztyk-prosze o radyPlaster [1 cm wysokosci/grubosci] poledwicy wolowej lub konskiej rozgniesc
wlasna piescia na desce [nie tluc! to bardzo delikatne mieso], wrzucic na
goracy tluszcz - po smazyc po niecalej minucie z kazdej strony.
Do tego obowiazko chrzan [najlepiej starty w domu] przyprawiony dobra
smietana, cukrem i sola.
Jesli befsztyk nie ma byc krwisty, smazyc trzeba 1 minute.
Mozna tez zrobic na ruszcie, grilu itp.
Smacznego :-)
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-10 13:39:39
Temat: Re: befsztyk-prosze o rady>
>Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
>news:02031010281248@polnews.pl...
>> To ja strasznie Szanowna Pania Mechcie przepraszam. I prosze o wybaczenie
>w
>> jej laskawosci.
>> I zapytuje, czym podpadlam.
>>
>> Monisiatko
>> ktore chcialo dobrze, a znow podpadlo:((((
>> --
>> ============= P o l N E W S ==============
>> archiwum i przeszukiwanie newsów
>> http://www.polnews.pl
>
>
>
>podanie plus 3 zdjecia...
>
>Mechcia
>
Juz wyslalam kurierem....
licze na szybkie i pozytywne rozptarzenie.
Monisia
pelna nadziei
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-10 14:22:21
Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Jeżeli dobrze zrozumiałem to jesteś(lub będziesz) w posiadaniu
wolowiny,
z której chcesz wykonać smażone mielone befsztyki. Nie zniechęca
cię niepowodenie z mielonymi ;-)))
Na moj prosty rozum to takie mielone mięso można doprawić na kilka
sposobów.Niektórzy nazywają to czasem hamburgerami, ale mniejsza o
nazwę - mielona wołowina to mielona wołowina i basta.
hamburger:
na 0,5 kg mięcha weź łyżkę cząbru, 3-4 ząbki czosnku, łyżeczkę
kminku,
ostrej papryki lub chilli ile lubisz. Trzeba wyrabiać tą masę z 10
minut, aż
będzie odstawać od rąk jak ciasto. Formować małe kulki, które
należy rozpłaszczyć między kawałkami folii (tej przezroczystej).
Smaży się 2-3minuty z każdej strony i soli dopiero usmażoną
stronę.
Aha można pomiędzy dwa takie placuszki włożyć plaster żółtego sera
(trzeba wtedy bardzo dokładnie zakleić brzegi bo wycieknie)
Pasuje do tego ogórek kiszony z cebulą i oliwą
befsztyk "skrobany"
w Twoim przypadku malakserowany ;-)
0,5 kg mięcha doprawić solą i pieprzem do smaku dokładnie wyrobić,
formować okrągłe befsztyki grubości 1cm, obtaczać w mące i smażyć
na smalcu do zrumienienia.Na tej samej patelni zrumienić cebulkę w
ilości 4-5
średnich sztuk pokrojonych w piórka włożyć z powrotem befsztyki i
poddusić razem kilka minut na małym ogniu. Pasuje zasmażana
kapusta kiszona albo
buraczki
Więcej nie pamiętam jak za mało to poszperam i coś jeszcze znajdę
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-10 14:43:56
Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Użytkownik "Monisiatko" <M...@i...pl> napisał w wiadomości
news:02031014393955@polnews.pl...
> Juz wyslalam kurierem....
> licze na szybkie i pozytywne rozptarzenie.
> Monisia
> pelna nadziei
przyjete,.
rozpatrzone pozytywnie
prosze spodziewac sie pisemnej odpowiedzi.
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-10 14:45:43
Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a6frcj$n34$1@news.tpi.pl...
> befsztyk "skrobany"
> w Twoim przypadku malakserowany ;-)
> 0,5 kg mięcha doprawić solą i pieprzem do smaku dokładnie wyrobić,
> formować okrągłe befsztyki grubości 1cm, obtaczać w mące i smażyć
> na smalcu do zrumienienia.Na tej samej patelni zrumienić cebulkę w
> ilości 4-5
> średnich sztuk pokrojonych w piórka włożyć z powrotem befsztyki i
> poddusić razem kilka minut na małym ogniu. Pasuje zasmażana
> kapusta kiszona albo
> buraczki
> Więcej nie pamiętam jak za mało to poszperam i coś jeszcze znajdę
> pozdr.Alex
no, o to mi chodzilo. tak sadze.
poza tym,z e usmaze na oliwie to podoba mi sie:)))
Mechcia
zrrazona do mielonych ale chetna na "mielone inaczej"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-10 17:36:50
Temat: Re: befsztyk-prosze o rady>
> no, o to mi chodzilo. tak sadze.
> poza tym,z e usmaze na oliwie to podoba mi sie:)))
>
> Mechcia
> zrrazona do mielonych ale chetna na "mielone inaczej"
>
>
"Inaczej"- możesz jeszcze dodać grubo starty twardy żółty ser.
pozdr.Alex
Aha smalec jakby na to nie spojrzeć rozgrzewa się znacznie mocniej
niż oliwa no chyba, że taka z pestek winogron, ale to chyba jest
olej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-10 19:33:21
Temat: Re: befsztyk-prosze o rady
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a6gbk5$pq6$1@news.tpi.pl...
> Aha smalec jakby na to nie spojrzeć rozgrzewa się znacznie mocniej
> niż oliwa no chyba, że taka z pestek winogron, ale to chyba jest
> olej
mam z winogron:)
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-10 20:29:31
Temat: Re: befsztyk-prosze o radyWlasnie a czym sie rozni olej od oliwy.
Konsystencja czy skladnikami?
Oliwkowe pozdrowienia
GeeKooska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-10 20:34:46
Temat: Re: befsztyk-prosze o radyGeeKooska wrote:
> Wlasnie a czym sie rozni olej od oliwy.
> Konsystencja czy skladnikami?
oliwa to olej z oliwek ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-10 20:35:21
Temat: Re: befsztyk-prosze o radyHah juz wiem - oliwa jest tylko z oliwek
Oliwkowe ( zielone ) pozdrowienia
GeeKooska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |