Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl
!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: befsztyk-prosze o rady
Date: Sun, 10 Mar 2002 15:22:21 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <a6frcj$n34$1@news.tpi.pl>
References: <a6dgoi$f0b$1@news.tpi.pl> <0...@p...pl>
<a6f825$s6s$1@news.tpi.pl> <0...@p...pl>
<a6fdqh$2nl$1@news.tpi.pl>
Reply-To: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: pa149.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1015771348 23652 213.76.32.149 (10 Mar 2002 14:42:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 10 Mar 2002 14:42:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:99607
Ukryj nagłówki
Jeżeli dobrze zrozumiałem to jesteś(lub będziesz) w posiadaniu
wolowiny,
z której chcesz wykonać smażone mielone befsztyki. Nie zniechęca
cię niepowodenie z mielonymi ;-)))
Na moj prosty rozum to takie mielone mięso można doprawić na kilka
sposobów.Niektórzy nazywają to czasem hamburgerami, ale mniejsza o
nazwę - mielona wołowina to mielona wołowina i basta.
hamburger:
na 0,5 kg mięcha weź łyżkę cząbru, 3-4 ząbki czosnku, łyżeczkę
kminku,
ostrej papryki lub chilli ile lubisz. Trzeba wyrabiać tą masę z 10
minut, aż
będzie odstawać od rąk jak ciasto. Formować małe kulki, które
należy rozpłaszczyć między kawałkami folii (tej przezroczystej).
Smaży się 2-3minuty z każdej strony i soli dopiero usmażoną
stronę.
Aha można pomiędzy dwa takie placuszki włożyć plaster żółtego sera
(trzeba wtedy bardzo dokładnie zakleić brzegi bo wycieknie)
Pasuje do tego ogórek kiszony z cebulą i oliwą
befsztyk "skrobany"
w Twoim przypadku malakserowany ;-)
0,5 kg mięcha doprawić solą i pieprzem do smaku dokładnie wyrobić,
formować okrągłe befsztyki grubości 1cm, obtaczać w mące i smażyć
na smalcu do zrumienienia.Na tej samej patelni zrumienić cebulkę w
ilości 4-5
średnich sztuk pokrojonych w piórka włożyć z powrotem befsztyki i
poddusić razem kilka minut na małym ogniu. Pasuje zasmażana
kapusta kiszona albo
buraczki
Więcej nie pamiętam jak za mało to poszperam i coś jeszcze znajdę
pozdr.Alex
|