« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-12 16:39:57
Temat: brukselkaZna ktoś przepis na brukselkę ale tak żeby nie była mdła - tak jak ona to
potrafi ?
Ja jeden znalazałam (kto da więcej ?)
brukselka
cebula
czosnek
sól, pieprz
sos sojowy
brukselkę posiatkować niedbale,
na patelni podsmarzyć cebulę pokrojoną w półplastrki i czosnek (pocięty)
po chwili dodać brukselkę doprawić i smażyć ok. 10 min.
Moje (mąż i syn) niejadki brukselkowe - zajadały bez marudzenia :)
{ Magda }
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-12 16:52:14
Temat: Re: brukselka{ Magda } wrote:
> Zna ktoś przepis na brukselkę ale tak żeby nie była mdła - tak jak ona to
> potrafi ?
hmm, klasyka: ugotować w osolonej wodzie (nie za dużo wody), tak, aby była
"na zęba" (al dente, znaczy się). Odcedzić, pomazać masłem, dodać gałki
muszkatołowej lub macis i wcinać.
Można też trochę ochłodzić, dodać octu balsamico, trochę oliwy i cebuli
drobno pokrojonej.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 17:18:11
Temat: Re: brukselka
> -----Original Message-----
> From: { Magda } [mailto:mw@nospam_police.pl]
> Posted At: Sunday, January 12, 2003 5:40 PM
> Posted To: kuchnia
> Conversation: brukselka
> Subject: brukselka
> Zna ktoś przepis na brukselkę ale tak żeby nie była mdła -
> tak jak ona to potrafi ? [...]
U mnie brukselkę zawsze jadało się do obiedu saute, czyli tylko
ugotowaną w osolonej wodzie. A dziś Mama ugotowała ją w płynie: woda pół
na pół z mlekiem. Też osolone to. I brukselka wyszła pyszna! Pozbawiona
sporej części goryczki, ale nie pozbawiona brukselkowatego smaku. Mniam!
--
Kami
____________________________
k...@p...net
ICQ: 81442231 - GG# 436414
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 17:21:02
Temat: Re: brukselka
Użytkownik "{ Magda }" <mw@nospam_police.pl> napisał w wiadomości
news:avs5lu$4iq$1@news.tpi.pl...
> Zna ktoś przepis na brukselkę ale tak żeby nie była mdła - tak jak ona to
> potrafi ?
Brukselka ugotowana w osolonej wodzie, odcedzic, polac mikstura z : puszka
pomidorow ( zmasakrowana), 3 zeby czosnku ( zmasakrowane), sol i pieprz do
smaku, polac brukselke, posypac zoltym serem i do pieca, az ser sie
rozpusci. Zniknela dzisiaj blyskawicznie. Dodam tylko, ze 1 kg byl jedzony
przeze mnie i kuzynke ;-))), a byl to tylko dodatek do obiadu.
Pozdr.
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 17:53:32
Temat: Re: brukselka
Użytkownik "{ Magda }" <mw@nospam_police.pl> napisał w wiadomości
news:avs5lu$4iq$1@news.tpi.pl...
> Zna ktoś przepis na brukselkę ale tak żeby nie była mdła - tak jak ona to
> potrafi ?
NIenawidzilam brukselki do czasu, gdy zaczelam nia obkladac pieczone miesa.
Pieczona brukselka to ZUPELNIE insza inszosc!
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 19:48:46
Temat: Re: brukselkaUżytkownik "{ Magda }" <mw@nospam_police.pl> napisał w wiadomości
news:avs5lu$4iq$1@news.tpi.pl...
> Zna ktoś przepis na brukselkę ale tak żeby nie była mdła - tak jak ona to
> potrafi ?
Polecam przepisy z http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24311,62531.html
Najbardziej lubie brukselke z patelni :)
--
Pozdrawiam
Valentine
Poznan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 20:34:30
Temat: Re: brukselkaKami wrote:
> U mnie brukselkę zawsze jadało się do obiedu saute, czyli tylko
> ugotowaną w osolonej wodzie. A dziś Mama ugotowała ją w płynie: woda
> pół na pół z mlekiem. Też osolone to. I brukselka wyszła pyszna!
Ten patent też znałem. Ale mimo wszystko bardzo lubię, żeby była
podana po polsku, czyli z przyrumienioną bułką tartą. :-)
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 20:59:01
Temat: Re: brukselka
> -----Original Message-----
> From: Konrad Brywczyński [mailto:k...@b...tk]
> Posted At: Sunday, January 12, 2003 9:35 PM
> Posted To: kuchnia
> Conversation: brukselka
> Subject: Re: brukselka
> Ten patent też znałem. Ale mimo wszystko bardzo lubię, żeby
> była podana po polsku, czyli z przyrumienioną bułką tartą. :-)
Ojej, ale to tak oczywiste, że nawet tego nie pisałam :-D Saute, czyli
bez cebulki, czosnku, octu balsamico, i innych 'wynalazków'. Po
ugotowaniu w mlecznej wodzie polana bułeczką zrumienioną. Mniam!
--
Kami
____________________________
k...@p...net
ICQ: 81442231 - GG# 436414
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 22:58:38
Temat: Re: brukselkaOn Sun, 12 Jan 2003 21:59:01 +0100, Kami <K...@j...net> wrote:
>
>
>> -----Original Message-----
>> From: Konrad Brywczyński [mailto:k...@b...tk]
>> Posted At: Sunday, January 12, 2003 9:35 PM
>> Posted To: kuchnia
>> Conversation: brukselka
>> Subject: Re: brukselka
>
>> Ten patent też znałem. Ale mimo wszystko bardzo lubię, żeby
>> była podana po polsku, czyli z przyrumienioną bułką tartą. :-)
>
>Ojej, ale to tak oczywiste, że nawet tego nie pisałam :-D Saute, czyli
>bez cebulki, czosnku, octu balsamico, i innych 'wynalazków'. Po
>ugotowaniu w mlecznej wodzie polana bułeczką zrumienioną. Mniam!
no popatrz, a dla mnie oczywiste jest w ogole bez niczego, zadnej
buleczki...ale ten wynalazek z mlekiem tomusze zapamietac - ja
kapuste tez tak czasem robie.
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 23:12:29
Temat: Re: brukselkaKami wrote:
> Ojej, ale to tak oczywiste, że nawet tego nie pisałam :-D Saute, czyli
> bez cebulki, czosnku, octu balsamico, i innych 'wynalazków'.
A to ja przepraszam. ;)
> Po ugotowaniu w mlecznej wodzie polana bułeczką zrumienioną. Mniam!
tia... dziś na obiad była szarlotka. :-D
/a my znów o jedzeniu/
--
Konrad J. Brywczyński Bus station is the place where bus stops.
k...@b...tk Trainstation is the place where train stops.
www.brywczynski.tk I have a workstation on my desk...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |