« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-12 14:09:42
Temat: wok- przepisyCzy ktoś z Was zna jakiś fajny sprawdzony przepis na danie robione w wok'u.
Ja do tej pory robiłam piersi z kurczaka na różne sposoby z warzywami i mi
sie znudziło.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-12 14:39:43
Temat: Re: wok- przepisy
Użytkownik "hbs" <h...@n...onet.pl> napisał w wiadomości
news:avrt1o$n9v$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Czy ktoś z Was zna jakiś fajny sprawdzony przepis na danie robione w
wok'u.
> Ja do tej pory robiłam piersi z kurczaka na różne sposoby z warzywami i mi
> sie znudziło.
Mam cala ksiazke - Smakowitości z patelni Wok, czesc z nich sprawdzilam
np:
Karmazyn w warzywach
2 marchewki
2 cukinie
1/2 selera naciowego
2 straki zoltej papryki
0,5 kg karmazyna (filet)
2 zabki czosnku
lyzeczka oleju sojowego
2 lyzeczki curry
250 ml rosolu (builionu)
natka pietruszki
przyprawy - sol, pieprz bialy
karmazyna mozna spokojnie zastapic np dorszem, czy inna dobra ryba , ktora
sie nie rozleci
marchew, cukinie pokroic w nieduze paseczki, seler naciowy na cienkie
kawalki, tak samo niezbyt grubo pokroic papryke, rybe pokroic w paski,
podgrzac olej dodac do niego wcisniety czpsnek (nie smazyc za dlugo, bo
czosnek nabierze goryczy), poddusic, dodac curry, zalac rosolem, rybe
wrzucuc do woka, dusoc ok 5 minut, dodac warzywa, dusic dalszych 5-7 min
(dlatego wazne jest zeby warzywa pokrojone byly drobno), przyprawic do
smaku, dodac natke pietruszki (najlepiej pasuje do tego ryzpelnoziarnisty,
tureckie placuskzi sezamowe, podpiekane na chrupko w piekarniku (mozna dodac
tez - modyfikujac nieco - octu na bialym winie, aromatycznego octu
estragonowego lub na czerwonym winie)
Warzywa oczywiscie mozna zmieniac, mozna dodac korzenia pietruszki, selera,
pieczarki.
A ksiazka pelna przepisow na dania:
z miesem (wolowina, cielecina, wieprzowina)
z drobiem
z kielbasa
z ryba
z owocami morza
z samymi warzywami
z ziemniakami
z ryzem
z makaronem
z grzybami
i z tofu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 14:48:05
Temat: Re: wok- przepisyMarta Trzaska wrote:
> Mam cala ksiazke - Smakowitości z patelni Wok, czesc z nich sprawdzilam
>
I ja sie o takich rzeczach dowiaduje z grup? ;-)
Kurczaki od miesiaca mam WOKa uzywam go ale z checia bym poczytala o
prawdziwych przepisach :-)
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-13 08:14:26
Temat: Re: wok- przepisy
Użytkownik "hbs" <h...@n...onet.pl> napisał w wiadomości
news:avrt1o$n9v$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Czy ktoś z Was zna jakiś fajny sprawdzony przepis na danie robione w
wok'u.
> Ja do tej pory robiłam piersi z kurczaka na różne sposoby z warzywami i mi
> sie znudziło.
> Pozdrawiam
> Monika
Cała chińszczyzna jest robiona w wok'u.
Mam rewelacyjną książkę.
Większość przepisów sprawdziłem.
Jak znajdę trochę czasu na klepanie po klawiaturze to Ci podam.
Ewentualnie zapodaj z jakiej działeczki przepisy interesują Cię najbardziej.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-13 22:00:12
Temat: Re: wok- przepisy
> Karmazyn w warzywach
Zrobiłam z dorszem filetem bez skóry. Podejrzewałam że się rozleci, a więc
najpierw dałam warzywa a potem filet. Ale to co zobaczyłam po 5 minutach po
dodaniu ryby- przeraziło mnie. Rybka zniknęła- "rozwarstwiła się". Za długo
trzymałam? Czy filet z dorsz się nie nadaje?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |