| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-11 08:41:51
Temat: Odp: Odp: Odp: chinszczyzna
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...
> > >
> > > strasznie skomplikowane. Co to Kotan i Kamis?
> > > Aha, dlaczego ryż na sypko? Jak to pałeczkami jesz, to z głodu umrzesz
> > > ;-))
> >
> > Kotany i Kamis to firmy produkujące przyprawy.Jeżeli ryż na sypko ucieka
Ci
> > między pałeczkami, to spróbuj go jeść widelcem, w ostateczności wielką
łychą
> > , albo ugotuj sobie kleik.
> >
> > Ela.
>
> no nie. Ale raczej gotuję ryż na chińską modłę, czyli lekko się klejący.
> Z kleikiem nie ma to nic wspólnego.
> Co w tej przyprawie Kotana jest? Ja na ogół przyprawiam własną
> mieszanką: cumin, pieprz, papryka, cynamon, imbir, goździki. Kurczaka po
> przyprawieniu maceruję trochę w słodkim sosie sojowym (ketjap manis) i
> dodaję trochę oleju sezamowego, bardziej indonezyjsko niż chińsko ale mi
> to smakuje. Smażę jakieś 2-3 minuty w woku. 15 minut to chyba jak masz
> bardzo duże kawałki.
>
> Waldek
>
> PS
> odpowiadaj proszę po cytacie, bo się chaos robi
Hej !
Pisałeś, że mój przepis jest skomplikowany a Twój sos wcale nie mniej. A tak
w ogóle to nie wiem co to jest cumin ?. 15 min. to na duże piersi a na male
to mniej.
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-11 09:04:20
Temat: Re: Odp: Odp: chinszczyzna!
Ela <e...@p...onet.pl> a écrit dans le message :
9nkj3j$im8$...@n...onet.pl...
>
>
> Pisałeś, że mój przepis jest skomplikowany a Twój sos wcale nie mniej. A
tak
> w ogóle to nie wiem co to jest cumin ?. 15 min. to na duże piersi a na
male
> to mniej.
>
> Ela
To juz lepiej rozumiem. Ale w poczatkowym przepisie pisalas "pokrojone w
paseczki piersi z kurczaka " i zalecalas duszenie 10 - 15 min.
Wg moich doswiadczen, w gotowaniu piersi w paseczkach nie nalezy przekraczac
5 min maximum.
Ps. Wg ostatnich dyskusju Grupowych cumin jest (najprawdopodobniej) kminem
rzymskim. IMHO mozna go zastapic curry (Waldek, zgadzasz sie ?)
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 09:08:02
Temat: Re: Odp: Odp: Odp: chinszczyzna
> > no nie. Ale raczej gotuję ryż na chińską modłę, czyli lekko się klejący.
> > Z kleikiem nie ma to nic wspólnego.
> > Co w tej przyprawie Kotana jest? Ja na ogół przyprawiam własną
> > mieszanką: cumin, pieprz, papryka, cynamon, imbir, goździki. Kurczaka po
> > przyprawieniu maceruję trochę w słodkim sosie sojowym (ketjap manis) i
> > dodaję trochę oleju sezamowego, bardziej indonezyjsko niż chińsko ale mi
> > to smakuje. Smażę jakieś 2-3 minuty w woku. 15 minut to chyba jak masz
> > bardzo duże kawałki.
> >
> > Waldek
> >
> > PS
> > odpowiadaj proszę po cytacie, bo się chaos robi
>
> Hej !
>
> Pisałeś, że mój przepis jest skomplikowany a Twój sos wcale nie mniej. A tak
> w ogóle to nie wiem co to jest cumin ?. 15 min. to na duże piersi a na male
> to mniej.
dla mnie skomplikowany, bo nie wiedziałem, co to Kotan. To znaczy był
taki inspektor austriacki w telewizji ;-))
Cumin to kmin lub kumin. Źwierzę wygląda jak kminek, ale jest całkiem
inne. Pewnie jest teżw tej mieszance Kotana, bo to ma właśnie ten
egzotyczny zapach. Możesz przepisać nalepkę co w tej przyprawie jest?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 09:22:34
Temat: Odp: Odp: Odp: Odp: chinszczyzna
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...
>
> > > no nie. Ale raczej gotuję ryż na chińską modłę, czyli lekko się
klejący.
> > > Z kleikiem nie ma to nic wspólnego.
> > > Co w tej przyprawie Kotana jest? Ja na ogół przyprawiam własną
> > > mieszanką: cumin, pieprz, papryka, cynamon, imbir, goździki. Kurczaka
po
> > > przyprawieniu maceruję trochę w słodkim sosie sojowym (ketjap manis) i
> > > dodaję trochę oleju sezamowego, bardziej indonezyjsko niż chińsko ale
mi
> > > to smakuje. Smażę jakieś 2-3 minuty w woku. 15 minut to chyba jak masz
> > > bardzo duże kawałki.
> > >
> > > Waldek
> > >
> > > PS
> > > odpowiadaj proszę po cytacie, bo się chaos robi
> >
> > Hej !
> >
> > Pisałeś, że mój przepis jest skomplikowany a Twój sos wcale nie mniej. A
tak
> > w ogóle to nie wiem co to jest cumin ?. 15 min. to na duże piersi a na
male
> > to mniej.
>
> dla mnie skomplikowany, bo nie wiedziałem, co to Kotan. To znaczy był
> taki inspektor austriacki w telewizji ;-))
>
> Cumin to kmin lub kumin. Źwierzę wygląda jak kminek, ale jest całkiem
> inne. Pewnie jest teżw tej mieszance Kotana, bo to ma właśnie ten
> egzotyczny zapach. Możesz przepisać nalepkę co w tej przyprawie jest?
>
> Waldek
Jak wrócę do domu to sprawdzę i Ci napiszę, chyba że ktoś zrobi to wczesniej
. Dzięki za wyjaśnienia, teraz już kumam co to Cumin i lecę sprawdzić czy
mają w sklepie.
Ela.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 10:15:51
Temat: Re: chinszczyznaUżytkownik "Ela" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9nklg0$llt$1@news.onet.pl...
(CIACH!!!)
Ela, tnij cytaty!!!!!!!!!!!!!
:-) Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 11:41:12
Temat: Re: chinszczyzna
Użytkownik Ewa (siostra Ani) N. <n...@p...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:AEjn7.971$m...@t...easynet.fr...
> Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> a écrit dans le message :
> 3...@z...fu-berlin.de...
>
> No i "10-15 minut" mnie martwi. Nie wyjda "kamyczki" z kurczaka ?
>
Cycki z kuraka wystarczy podsmażyć na średnim ogniu, a potem 5 minut
duszenia. To delikatne mięsko. Nie potrzebuje dużo czasu.
A przyprawy niech sobie każdy pcha, jakie lubi, ja lubię sos sojowy i ostrą
paprykę.
A kumin to duży kminek.
Ryż to chyba też wszystko jedno czy sypki czy kleisty (wg chińskiej modły
powinien się kleić, bo faktycznie patyczkami ani rusz), ale ja tam wolę
sypki
Pa
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-12 08:12:46
Temat: Odp: Odp: Odp: Odp: chinszczyzna
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...
>
Możesz przepisać nalepkę co w tej przyprawie jest?
>
> Waldek
Hej !
Obiecałam przysłać skład mieszanki z firmy Kotanyi:
Łagodna: curry,cebula,imbir
Pikantna: imbir,kolendra,cukier,galgant,pieprz cayenne.
Ela.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-12 08:44:49
Temat: Re: chinszczyzna
> Obiecałam przysłać skład mieszanki z firmy Kotanyi:
> Łagodna: curry,cebula,imbir
> Pikantna: imbir,kolendra,cukier,galgant,pieprz cayenne.
dzięki, brakuje mi tu cuminu. Jak znajdziesz, to dodaj tak z pół
łyżeczki zmoździeżowanego (albo mielonego, jak taki dostaniesz).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |