Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.p
l!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Ela" <e...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Odp: Odp: chinszczyzna
Date: Tue, 11 Sep 2001 10:41:51 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 40
Sender: e...@p...onet.pl@217.96.53.206
Message-ID: <9nkj3j$im8$1@news.onet.pl>
References: <3...@p...fm> <9nkacu$86e$1@news.onet.pl>
<3...@z...fu-berlin.de> <9nkhd7$geh$1@news.onet.pl>
<3...@z...fu-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: 217.96.53.206
X-Trace: news.onet.pl 1000198067 19144 217.96.53.206 (11 Sep 2001 08:47:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Sep 2001 08:47:47 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:67663
Ukryj nagłówki
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...
> > >
> > > strasznie skomplikowane. Co to Kotan i Kamis?
> > > Aha, dlaczego ryż na sypko? Jak to pałeczkami jesz, to z głodu umrzesz
> > > ;-))
> >
> > Kotany i Kamis to firmy produkujące przyprawy.Jeżeli ryż na sypko ucieka
Ci
> > między pałeczkami, to spróbuj go jeść widelcem, w ostateczności wielką
łychą
> > , albo ugotuj sobie kleik.
> >
> > Ela.
>
> no nie. Ale raczej gotuję ryż na chińską modłę, czyli lekko się klejący.
> Z kleikiem nie ma to nic wspólnego.
> Co w tej przyprawie Kotana jest? Ja na ogół przyprawiam własną
> mieszanką: cumin, pieprz, papryka, cynamon, imbir, goździki. Kurczaka po
> przyprawieniu maceruję trochę w słodkim sosie sojowym (ketjap manis) i
> dodaję trochę oleju sezamowego, bardziej indonezyjsko niż chińsko ale mi
> to smakuje. Smażę jakieś 2-3 minuty w woku. 15 minut to chyba jak masz
> bardzo duże kawałki.
>
> Waldek
>
> PS
> odpowiadaj proszę po cytacie, bo się chaos robi
Hej !
Pisałeś, że mój przepis jest skomplikowany a Twój sos wcale nie mniej. A tak
w ogóle to nie wiem co to jest cumin ?. 15 min. to na duże piersi a na male
to mniej.
Ela
|