Data: 2001-09-11 08:41:51
Temat: Odp: Odp: Odp: chinszczyzna
Od: "Ela" <e...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...
> > >
> > > strasznie skomplikowane. Co to Kotan i Kamis?
> > > Aha, dlaczego ryż na sypko? Jak to pałeczkami jesz, to z głodu umrzesz
> > > ;-))
> >
> > Kotany i Kamis to firmy produkujące przyprawy.Jeżeli ryż na sypko ucieka
Ci
> > między pałeczkami, to spróbuj go jeść widelcem, w ostateczności wielką
łychą
> > , albo ugotuj sobie kleik.
> >
> > Ela.
>
> no nie. Ale raczej gotuję ryż na chińską modłę, czyli lekko się klejący.
> Z kleikiem nie ma to nic wspólnego.
> Co w tej przyprawie Kotana jest? Ja na ogół przyprawiam własną
> mieszanką: cumin, pieprz, papryka, cynamon, imbir, goździki. Kurczaka po
> przyprawieniu maceruję trochę w słodkim sosie sojowym (ketjap manis) i
> dodaję trochę oleju sezamowego, bardziej indonezyjsko niż chińsko ale mi
> to smakuje. Smażę jakieś 2-3 minuty w woku. 15 minut to chyba jak masz
> bardzo duże kawałki.
>
> Waldek
>
> PS
> odpowiadaj proszę po cytacie, bo się chaos robi
Hej !
Pisałeś, że mój przepis jest skomplikowany a Twój sos wcale nie mniej. A tak
w ogóle to nie wiem co to jest cumin ?. 15 min. to na duże piersi a na male
to mniej.
Ela
|