Data: 2001-09-11 09:08:02
Temat: Re: Odp: Odp: Odp: chinszczyzna
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > no nie. Ale raczej gotuję ryż na chińską modłę, czyli lekko się klejący.
> > Z kleikiem nie ma to nic wspólnego.
> > Co w tej przyprawie Kotana jest? Ja na ogół przyprawiam własną
> > mieszanką: cumin, pieprz, papryka, cynamon, imbir, goździki. Kurczaka po
> > przyprawieniu maceruję trochę w słodkim sosie sojowym (ketjap manis) i
> > dodaję trochę oleju sezamowego, bardziej indonezyjsko niż chińsko ale mi
> > to smakuje. Smażę jakieś 2-3 minuty w woku. 15 minut to chyba jak masz
> > bardzo duże kawałki.
> >
> > Waldek
> >
> > PS
> > odpowiadaj proszę po cytacie, bo się chaos robi
>
> Hej !
>
> Pisałeś, że mój przepis jest skomplikowany a Twój sos wcale nie mniej. A tak
> w ogóle to nie wiem co to jest cumin ?. 15 min. to na duże piersi a na male
> to mniej.
dla mnie skomplikowany, bo nie wiedziałem, co to Kotan. To znaczy był
taki inspektor austriacki w telewizji ;-))
Cumin to kmin lub kumin. Źwierzę wygląda jak kminek, ale jest całkiem
inne. Pewnie jest teżw tej mieszance Kotana, bo to ma właśnie ten
egzotyczny zapach. Możesz przepisać nalepkę co w tej przyprawie jest?
Waldek
|