Data: 2001-09-11 09:22:34
Temat: Odp: Odp: Odp: Odp: chinszczyzna
Od: "Ela" <e...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...
>
> > > no nie. Ale raczej gotuję ryż na chińską modłę, czyli lekko się
klejący.
> > > Z kleikiem nie ma to nic wspólnego.
> > > Co w tej przyprawie Kotana jest? Ja na ogół przyprawiam własną
> > > mieszanką: cumin, pieprz, papryka, cynamon, imbir, goździki. Kurczaka
po
> > > przyprawieniu maceruję trochę w słodkim sosie sojowym (ketjap manis) i
> > > dodaję trochę oleju sezamowego, bardziej indonezyjsko niż chińsko ale
mi
> > > to smakuje. Smażę jakieś 2-3 minuty w woku. 15 minut to chyba jak masz
> > > bardzo duże kawałki.
> > >
> > > Waldek
> > >
> > > PS
> > > odpowiadaj proszę po cytacie, bo się chaos robi
> >
> > Hej !
> >
> > Pisałeś, że mój przepis jest skomplikowany a Twój sos wcale nie mniej. A
tak
> > w ogóle to nie wiem co to jest cumin ?. 15 min. to na duże piersi a na
male
> > to mniej.
>
> dla mnie skomplikowany, bo nie wiedziałem, co to Kotan. To znaczy był
> taki inspektor austriacki w telewizji ;-))
>
> Cumin to kmin lub kumin. Źwierzę wygląda jak kminek, ale jest całkiem
> inne. Pewnie jest teżw tej mieszance Kotana, bo to ma właśnie ten
> egzotyczny zapach. Możesz przepisać nalepkę co w tej przyprawie jest?
>
> Waldek
Jak wrócę do domu to sprawdzę i Ci napiszę, chyba że ktoś zrobi to wczesniej
. Dzięki za wyjaśnienia, teraz już kumam co to Cumin i lecę sprawdzić czy
mają w sklepie.
Ela.
|