Data: 2001-09-11 08:39:57
Temat: Re: Odp: Odp: chinszczyzna
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >
> > strasznie skomplikowane. Co to Kotan i Kamis?
> > Aha, dlaczego ryż na sypko? Jak to pałeczkami jesz, to z głodu umrzesz
> > ;-))
>
> Kotany i Kamis to firmy produkujące przyprawy.Jeżeli ryż na sypko ucieka Ci
> między pałeczkami, to spróbuj go jeść widelcem, w ostateczności wielką łychą
> , albo ugotuj sobie kleik.
>
> Ela.
no nie. Ale raczej gotuję ryż na chińską modłę, czyli lekko się klejący.
Z kleikiem nie ma to nic wspólnego.
Co w tej przyprawie Kotana jest? Ja na ogół przyprawiam własną
mieszanką: cumin, pieprz, papryka, cynamon, imbir, goździki. Kurczaka po
przyprawieniu maceruję trochę w słodkim sosie sojowym (ketjap manis) i
dodaję trochę oleju sezamowego, bardziej indonezyjsko niż chińsko ale mi
to smakuje. Smażę jakieś 2-3 minuty w woku. 15 minut to chyba jak masz
bardzo duże kawałki.
Waldek
PS
odpowiadaj proszę po cytacie, bo się chaos robi
|