| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-21 18:34:33
Temat: chinszczyzna - jakies pomysly?Czesc poziomki ^_-
ostatnio postanowilem sprobowac czegos nowego ze swoim wokiem -
przeszklismy wiele, wlaczajac warzywa kurczaka wieprzowine wolowine. do
kompletu brakuje kaczki i owocow morza [ktorych nie lubie] ale dzisiaj
chodzi mi o zupke - ma ktos jakis fajny przepis na dobra i pikantna zupke,
ktora zdolam przygotowac zanim rodzicielka zoorientuje sie co sie swieci i
kaze mi opuscic kuchnie?
pozdrawiam,
--
ja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-22 12:09:04
Temat: Re: chinszczyzna - jakies pomysly?Może tutaj coś znajdziesz
http://www.kuchniachinska.pl/main/przepisy.htm
Pozdrawiam
Dorota
Użytkownik "Użytkownik" <f...@a...this> napisał w wiadomości
news:cips7s$v1v$1@opal.icpnet.pl...
> Czesc poziomki ^_-
> ostatnio postanowilem sprobowac czegos nowego ze swoim wokiem -
> przeszklismy wiele, wlaczajac warzywa kurczaka wieprzowine wolowine. do
> kompletu brakuje kaczki i owocow morza [ktorych nie lubie] ale dzisiaj
> chodzi mi o zupke - ma ktos jakis fajny przepis na dobra i pikantna zupke,
> ktora zdolam przygotowac zanim rodzicielka zoorientuje sie co sie swieci i
> kaze mi opuscic kuchnie?
>
> pozdrawiam,
>
> --
> ja
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 02:42:12
Temat: Re: chinszczyzna - jakies pomysly?
"Użytkownik" wrote:
> Czesc poziomki ^_-
> ostatnio postanowilem sprobowac czegos nowego ze swoim wokiem -
> przeszklismy wiele, wlaczajac warzywa kurczaka wieprzowine wolowine. do
> kompletu brakuje kaczki i owocow morza [ktorych nie lubie] ale dzisiaj
> chodzi mi o zupke - ma ktos jakis fajny przepis na dobra i pikantna zupke,
> ktora zdolam przygotowac zanim rodzicielka zoorientuje sie co sie swieci i
> kaze mi opuscic kuchnie?
>
> pozdrawiam,
Proponuje rosol z dodatkami, zwany "Zupa Pekinska". Zupa pekinska to mniej
wiecej przeglad tygodnia, czy "zupa na winie", czy jak kto lubi "Czar
zamrazarki": Z tego tez powodu nie podaje ilosci, bo zasada jest, ile sie ma
i co sie ma.
Zupa Pekinska
mieso kurze na rosol
swiezy imbir
swieza kolendra
olej sezamowy
sos sojowy
pedy bambusa
kapusta bok choy
grzyby drzewne
cebulka dymka
ocet ryzowy
male krewetki
pieczen wieprzowa pokrojona w slupki
inne owoce morza
kurza piers lub udka, zmrozone i pokrojone w najciensze plasterki jak szynka
na kanapki
W duzym garnku umiescic kurczaka lub korpusy, dodac wody, aby pokryla mieso
(okolo 2-3 litry), dodac 2 plasterki imbiru, 4 cebulki dymki z zielenina, 1
lyzke sosu sojowego i 1 lyzeczke oleju sezamowego. Doprowadzic prawie do
wrzenia i dusic na malym ogniu od 3 do 6 godzin, w zaleznosci, ile sie ma
czasu, dodajac wody, jesli powaznie odparuje. Przelac przez durszlak czy
przez sito i sklarowany rosol przelac do czystego garnka.
Dodac 1 plasterek imbiru pokrojony w cienkie slupki, pedy bambusa pokrojone
tak samo, 1 lyzke octu ryzowego, i doprowadzic do wrzenia na najmniejszym
ogniu. Dodac owoce morza, mieso, kurza piers, posiekana kolendre (okolo 1
lyzke na 8 porcji), grzyby mung, nastepna lyzeczke oleju sezamowego, jeszcze
jedna lyzeczke sosu sojowego do smaku, doprowadzic do zawrzenia, dodac
kapuste bok choy pokrojona w kawalki, juz nie gotowac, nalac do misek z
makaronem, uprzednio ugotowanym i teraz zimnym. W ten sposob zupa ma
temperature nadajaca sie do jedzenia. Najlepszy jest pszenny makaron w
orientalnych sklepach lub japonskie soba (swiezy makaron w paczkach w sekcji
lodowkowej z orientalnym jedzeniem). Posypac posiekana cebulka dymka (zielone
czesci) i swieza kolendra tuz przed podaniem. Mozna podac ostry sos chili z
boku dla odwaznych.
Dla zaawansowanych proponuje
"Wedzone kury w woku - Jezeli masz wok z pokrywa, to mozesz w nim uwedzic
kure, nawet w mieszkaniu"
Po ciag dalszy i dyskusje kliknij tu:
http://tinylink.com/?AmgeXECdXb
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-24 23:16:00
Temat: Re: chinszczyzna - jakies pomysly?
"Magdalena Bassett" <m...@o...com> wrote in message
news:41523803.51EAD131@olypen.com...
[cut!]
dziekuje za sugestie :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |