| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-21 16:55:09
Temat: sos slodko kwasnyWitam
Jesli ktos posiada dobry przepis to poprosze.
Pozdrawiam
qab
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-21 17:26:08
Temat: Re: sos slodko kwasny> Witam
> Jesli ktos posiada dobry przepis to poprosze.
> Pozdrawiam
ja tez mam ochote zrezygnowac z tao tao na rzecz domowych wyrobow:)
kToska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-21 18:01:48
Temat: Re: sos slodko kwasny"qab" <s...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:cipmgb$mtf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Jesli ktos posiada dobry przepis to poprosze.
Ja znalazlam cos takiego w necie. Kilka razy go robilam. Wychodzi naprawde
smaczny.
1 1/2 lyzki sosu sojowego lub 1 lyzka przyprawy maggi z 1 lyzka wody
1 1/2 lyzki cukru
1 lyzka octu (6%)
1 lyzka przecieru pomidorowego
bialego wina (dowolnie)
1-1 1/4 lyzeczki maki ziemniaczanej
4 lyzki wody
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. Gotowac na malym ogniu, az sos
zgestnieje. Podawac w malych miseczkach do smazonej ryby lub miesa.
Ja dodaje wodke zamiast wina.
--
Pozdrowionka
Lidka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 06:55:20
Temat: Re: sos slodko kwasnyUżytkownik "qab" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cipmgb$mtf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jesli ktos posiada dobry przepis to poprosze.
Robimy "na oko" więc dokładnych proporcji nie podam, ale:
- kilka plasterków ananasa (z puszki)
- 2-3 średnie marchewki
- kawałeczek imbiru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ocet ryżowy
- cukier (niekoniecznie)
Ananasa pokroić w dość drobne kawałki, marchewkę zetrzeć, imbir
posiekać. Wrzucić wszystko do garnuszka, wlać "wodę" z ananasów,
dolać wody (jeśli mało), gotować ~20 min. (co odparuje uzupełnić
wrzątkiem). Odcedzić przez szmatkę. Zagotować, dodać ocet (do
smaku), ewentualnie dosłodzić, zagęścić mąką.
--
Pozdrawiam
Ivan
Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 07:04:44
Temat: Re: sos slodko kwasny
> Odcedzić przez szmatkę. Zagotować, dodać ocet (do
> smaku), ewentualnie dosłodzić, zagęścić mąką.
czy odcedzanie jest niezbedne?
wydaje mi sie, ze taki sosik z miekkimi farfoclami moze byc ok
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 07:54:15
Temat: Re: sos slodko kwasnyUżytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości
news:cir8dt$dda$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Odcedzić przez szmatkę. Zagotować, dodać ocet (do
> > smaku), ewentualnie dosłodzić, zagęścić mąką.
>
> czy odcedzanie jest niezbedne?
> wydaje mi sie, ze taki sosik z miekkimi farfoclami moze byc ok
>
Ananasy raczej się nie rozgotują, ale do warzyw w sosie
słodko-kwaśnym rzeczywiście można nie odcedzać, natomiast do
maczania lepszy jest bardziej klarowny.
--
Pozdrawiam
Ivan
Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 14:45:55
Temat: Re: sos slodko kwasnyUżytkownik Lidka i Tadek napisał:
> Ja znalazlam cos takiego w necie. Kilka razy go robilam. Wychodzi naprawde
> smaczny.
>
> 1 1/2 lyzki sosu sojowego lub 1 lyzka przyprawy maggi z 1 lyzka wody
> 1 1/2 lyzki cukru
> 1 lyzka octu (6%)
> 1 lyzka przecieru pomidorowego
> bialego wina (dowolnie)
> 1-1 1/4 lyzeczki maki ziemniaczanej
> 4 lyzki wody
> Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. Gotowac na malym ogniu, az sos
> zgestnieje. Podawac w malych miseczkach do smazonej ryby lub miesa.
>
> Ja dodaje wodke zamiast wina.
>
>
Witaj
Wlasnie wyprobowalem i rewelacja:)
Przez pomylke dodalem oczywiscie nie lyzeczki maki ale lyzki:),
i sie dziwilem czemu krochmal mi wyszedl, szybko to naprawilem.
Przepis jest dobry z jednym malym dodatkiem o ktorym nie wspomnialas a
mianowicie swiezym imbirem.Nastepnym razem gdy bedziesz gotowala to
dodaj go do sosu a zobaczysz jaka kolosalna roznica.Chyba na tym polega
smak caly smak potrawy.
Pozdrawiam serdecznie
qab
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |