Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos slodko kwasny

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos slodko kwasny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-21 16:55:09

Temat: sos slodko kwasny
Od: qab <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Jesli ktos posiada dobry przepis to poprosze.
Pozdrawiam
qab

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-21 17:26:08

Temat: Re: sos slodko kwasny
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam
> Jesli ktos posiada dobry przepis to poprosze.
> Pozdrawiam

ja tez mam ochote zrezygnowac z tao tao na rzecz domowych wyrobow:)
kToska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-21 18:01:48

Temat: Re: sos slodko kwasny
Od: "Lidka i Tadek" <t...@w...to.polbox.com> szukaj wiadomości tego autora

"qab" <s...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:cipmgb$mtf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Jesli ktos posiada dobry przepis to poprosze.

Ja znalazlam cos takiego w necie. Kilka razy go robilam. Wychodzi naprawde
smaczny.

1 1/2 lyzki sosu sojowego lub 1 lyzka przyprawy maggi z 1 lyzka wody
1 1/2 lyzki cukru
1 lyzka octu (6%)
1 lyzka przecieru pomidorowego
bialego wina (dowolnie)
1-1 1/4 lyzeczki maki ziemniaczanej
4 lyzki wody
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. Gotowac na malym ogniu, az sos
zgestnieje. Podawac w malych miseczkach do smazonej ryby lub miesa.

Ja dodaje wodke zamiast wina.


--
Pozdrowionka
Lidka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-22 06:55:20

Temat: Re: sos slodko kwasny
Od: "Ivan" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "qab" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cipmgb$mtf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jesli ktos posiada dobry przepis to poprosze.

Robimy "na oko" więc dokładnych proporcji nie podam, ale:
- kilka plasterków ananasa (z puszki)
- 2-3 średnie marchewki
- kawałeczek imbiru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ocet ryżowy
- cukier (niekoniecznie)

Ananasa pokroić w dość drobne kawałki, marchewkę zetrzeć, imbir
posiekać. Wrzucić wszystko do garnuszka, wlać "wodę" z ananasów,
dolać wody (jeśli mało), gotować ~20 min. (co odparuje uzupełnić
wrzątkiem). Odcedzić przez szmatkę. Zagotować, dodać ocet (do
smaku), ewentualnie dosłodzić, zagęścić mąką.

--
Pozdrawiam
Ivan

Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-22 07:04:44

Temat: Re: sos slodko kwasny
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Odcedzić przez szmatkę. Zagotować, dodać ocet (do
> smaku), ewentualnie dosłodzić, zagęścić mąką.

czy odcedzanie jest niezbedne?
wydaje mi sie, ze taki sosik z miekkimi farfoclami moze byc ok

Ktoska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-22 07:54:15

Temat: Re: sos slodko kwasny
Od: "Ivan" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "ktosia" <k...@U...o2.pl> napisał w wiadomości
news:cir8dt$dda$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Odcedzić przez szmatkę. Zagotować, dodać ocet (do
> > smaku), ewentualnie dosłodzić, zagęścić mąką.
>
> czy odcedzanie jest niezbedne?
> wydaje mi sie, ze taki sosik z miekkimi farfoclami moze byc ok
>
Ananasy raczej się nie rozgotują, ale do warzyw w sosie
słodko-kwaśnym rzeczywiście można nie odcedzać, natomiast do
maczania lepszy jest bardziej klarowny.

--
Pozdrawiam
Ivan

Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-23 14:45:55

Temat: Re: sos slodko kwasny
Od: qab <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Lidka i Tadek napisał:

> Ja znalazlam cos takiego w necie. Kilka razy go robilam. Wychodzi naprawde
> smaczny.
>
> 1 1/2 lyzki sosu sojowego lub 1 lyzka przyprawy maggi z 1 lyzka wody
> 1 1/2 lyzki cukru
> 1 lyzka octu (6%)
> 1 lyzka przecieru pomidorowego
> bialego wina (dowolnie)
> 1-1 1/4 lyzeczki maki ziemniaczanej
> 4 lyzki wody
> Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. Gotowac na malym ogniu, az sos
> zgestnieje. Podawac w malych miseczkach do smazonej ryby lub miesa.
>
> Ja dodaje wodke zamiast wina.
>
>
Witaj
Wlasnie wyprobowalem i rewelacja:)
Przez pomylke dodalem oczywiscie nie lyzeczki maki ale lyzki:),
i sie dziwilem czemu krochmal mi wyszedl, szybko to naprawilem.
Przepis jest dobry z jednym malym dodatkiem o ktorym nie wspomnialas a
mianowicie swiezym imbirem.Nastepnym razem gdy bedziesz gotowala to
dodaj go do sosu a zobaczysz jaka kolosalna roznica.Chyba na tym polega
smak caly smak potrawy.
Pozdrawiam serdecznie
qab

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

suszone pomidory
Nie powidla a dzem sliwkowy
piana z białek
Ouzo - jak podawac?
Kurczak z grzybami i bambusem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »