Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kurczak z grzybami i bambusem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kurczak z grzybami i bambusem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-21 10:33:49

Temat: Kurczak z grzybami i bambusem
Od: "mrmisio degrizzly" <m...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziś będzie potrawa a'la chinol :) - czyli domowa polska kuchnia chińska i
kurczak z grzybami i bambusem. Do przyrządzenia będzie potrzebna głęboka
patelnia, najlepiej wok oraz trochę zręczności - a powstanie wyśmienita
potrawa - 4 porcje!

Składniki czyli ingridienty :)

- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- torebka grzybów mun
- puszka lub słoiczek pędów bambusa w zalewie
- przyprawa pięć smaków
- sos sojowo-grzybowy
- imbir
- bulion grzybowy w kostce
- pieprz, sól, mąka, tłuszcz do smażenia
- ryż

Przygotowanie

Dzień wcześniej:
- osolić i opószyć przyprawami filety, wstawić do lodówki, niech sobie poleżą
- grzyby mun zalać wrzątkiem, odstawić na 2 godziny, gdy napęcznieją dolać
wody, aby je przykryć, zagotować, gotować 15 minut

Dzień właściwy:

- wyjąć grzyby, nie wylewać zalewy! - posiekać je w paseczki grubości
centymetra, posiekane wrzucić do zalewy, zagotować, dodać kostkę bulionu
grzybowego

- filety pokroić - ja kroję w kostkę, najpierw tnę wzdłóż a potem w poprzek.
Pokrojone filety wrzucić na rozgrzany tłuszcz, szybko obsmażyć oprószywszy
mąką - smażyć krótko! Następnie zalać grzybami i zalewą - ciągle trzymając na
gazie. Dodać przyprawy pięciu smaków, imbir, pieprz, sól. Dusić na wolnym
ogniu 20 minut. Dorzucić pędy bambusa, dodać kilka kropli sosu
sojowo-grzybowego i trzymać na małym ogniu aż się ryż ugotuje - w razie
potrzeby podlewać wodą.

I to już koniec - podawać z ryżem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z naszej stronki: http://tiny.pl/cxp

Więcej przepisów można znaleźć tutaj: http://tiny.pl/cx4



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Papryka na zimę
Maklowicz w necie :]
wino z winogron
2 pytanka
Sos Worcester - jak zuzyc?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »