| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-21 10:33:49
Temat: Kurczak z grzybami i bambusemDziś będzie potrawa a'la chinol :) - czyli domowa polska kuchnia chińska i
kurczak z grzybami i bambusem. Do przyrządzenia będzie potrzebna głęboka
patelnia, najlepiej wok oraz trochę zręczności - a powstanie wyśmienita
potrawa - 4 porcje!
Składniki czyli ingridienty :)
- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- torebka grzybów mun
- puszka lub słoiczek pędów bambusa w zalewie
- przyprawa pięć smaków
- sos sojowo-grzybowy
- imbir
- bulion grzybowy w kostce
- pieprz, sól, mąka, tłuszcz do smażenia
- ryż
Przygotowanie
Dzień wcześniej:
- osolić i opószyć przyprawami filety, wstawić do lodówki, niech sobie poleżą
- grzyby mun zalać wrzątkiem, odstawić na 2 godziny, gdy napęcznieją dolać
wody, aby je przykryć, zagotować, gotować 15 minut
Dzień właściwy:
- wyjąć grzyby, nie wylewać zalewy! - posiekać je w paseczki grubości
centymetra, posiekane wrzucić do zalewy, zagotować, dodać kostkę bulionu
grzybowego
- filety pokroić - ja kroję w kostkę, najpierw tnę wzdłóż a potem w poprzek.
Pokrojone filety wrzucić na rozgrzany tłuszcz, szybko obsmażyć oprószywszy
mąką - smażyć krótko! Następnie zalać grzybami i zalewą - ciągle trzymając na
gazie. Dodać przyprawy pięciu smaków, imbir, pieprz, sól. Dusić na wolnym
ogniu 20 minut. Dorzucić pędy bambusa, dodać kilka kropli sosu
sojowo-grzybowego i trzymać na małym ogniu aż się ryż ugotuje - w razie
potrzeby podlewać wodą.
I to już koniec - podawać z ryżem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z naszej stronki: http://tiny.pl/cxp
Więcej przepisów można znaleźć tutaj: http://tiny.pl/cx4
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |