Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "mrmisio degrizzly" <m...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kurczak z grzybami i bambusem
Date: Tue, 21 Sep 2004 10:33:49 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 50
Message-ID: <cip02d$e0s$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: routy.comnet.krakow.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1095762829 14364 172.20.26.240 (21 Sep 2004 10:33:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Sep 2004 10:33:49 +0000 (UTC)
X-User: mrmisio
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: routy.comnet.krakow.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:215935
Ukryj nagłówki
Dziś będzie potrawa a'la chinol :) - czyli domowa polska kuchnia chińska i
kurczak z grzybami i bambusem. Do przyrządzenia będzie potrzebna głęboka
patelnia, najlepiej wok oraz trochę zręczności - a powstanie wyśmienita
potrawa - 4 porcje!
Składniki czyli ingridienty :)
- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- torebka grzybów mun
- puszka lub słoiczek pędów bambusa w zalewie
- przyprawa pięć smaków
- sos sojowo-grzybowy
- imbir
- bulion grzybowy w kostce
- pieprz, sól, mąka, tłuszcz do smażenia
- ryż
Przygotowanie
Dzień wcześniej:
- osolić i opószyć przyprawami filety, wstawić do lodówki, niech sobie poleżą
- grzyby mun zalać wrzątkiem, odstawić na 2 godziny, gdy napęcznieją dolać
wody, aby je przykryć, zagotować, gotować 15 minut
Dzień właściwy:
- wyjąć grzyby, nie wylewać zalewy! - posiekać je w paseczki grubości
centymetra, posiekane wrzucić do zalewy, zagotować, dodać kostkę bulionu
grzybowego
- filety pokroić - ja kroję w kostkę, najpierw tnę wzdłóż a potem w poprzek.
Pokrojone filety wrzucić na rozgrzany tłuszcz, szybko obsmażyć oprószywszy
mąką - smażyć krótko! Następnie zalać grzybami i zalewą - ciągle trzymając na
gazie. Dodać przyprawy pięciu smaków, imbir, pieprz, sól. Dusić na wolnym
ogniu 20 minut. Dorzucić pędy bambusa, dodać kilka kropli sosu
sojowo-grzybowego i trzymać na małym ogniu aż się ryż ugotuje - w razie
potrzeby podlewać wodą.
I to już koniec - podawać z ryżem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z naszej stronki: http://tiny.pl/cxp
Więcej przepisów można znaleźć tutaj: http://tiny.pl/cx4
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|