Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-17 09:12:38

Temat: chleb
Od: w...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora

no właśnie. wydaje mi się, że rozpracowałem drożdżowy w końcu. dziś
chrupie, w środeczku mięciutki i sprężysty(!). i smaczny - drożdżami
nie wali na kilometr. juz drugi miot udany. prawie jak na zakwasie...

ktoś ma doświadczenia z drożdżakiem razowym?

DIY!


--
wojmat
Była raz sobie taka zwrotka, co nie miała środka
Z tej strony coś miała z tej strony coś miała
A w środku dziura została [Ludwik Jerzy Kern]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-17 09:35:10

Temat: Re: chleb
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <w...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:Xns917A681375F45wojmat@192.168.250.3...
> no właśnie. wydaje mi się, że rozpracowałem drożdżowy w końcu. dziś
> chrupie, w środeczku mięciutki i sprężysty(!). i smaczny - drożdżami
> nie wali na kilometr. juz drugi miot udany. prawie jak na zakwasie...

Wojtku, moze podzielisz sie z nami doswiadczeniem jak to miotasz te mioty?
Drozdzowy chlebek prawie jak na zakwasie to kuszaca propozycja...

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-17 10:04:14

Temat: Re: chleb
Od: w...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora

...przerywamy program aby na żywo przekazać
co "Basia" <b...@p...onet.pl> oświadczył/a:

> Wojtku, moze podzielisz sie z nami doswiadczeniem jak to miotasz te
> mioty?

wyszło jakbym kusił... ale najpierw na ircx.pl.polskavege posłałem w
ramach "raportu" ;-) i pomyślałem, że na .kuchni też pewnie się
interesują...

> Drozdzowy chlebek prawie jak na zakwasie to kuszaca
> propozycja...

owszem.

biorę paczkę drożdży (najlepiej je wcześniej ogrzać do temp. pokojowej)
biorę 1,5 kilo mąki (najlepiej 1 kg graham i resztę pszennej razowej).
wczoraj było 1 kilo pszennej razowej, 2/3 szklanki białej (wyjątkowo jako
substytut lekkości grahamowej) i reszta gryczanej.
wodę se letnią szykuję - dobre pół litra przegotowanej albo mineralnej
1/3 szklanki oleju/oliwy
1,5 łyżki soli (dwie mniej niz płaskie)
mąki sojowej aaa... ze cztery porządne łyżki

rozmieszywowuję drożdże w szklance wody (można zaczynić z łyżką mąki i
np. łyżeczką słodu ale mi się nie chce ;-). mieszam na gładką masę mąkę
sojową z wodą (pół szklanki). do michy plastikowej wsypuję mąkę, sól,
wlewam olej, drożdże, mąkę sojową z wodą (czyli wszystko co jest oprócz
całej wody). wyrabiam ciasto gołymi ręcami aż zacznie odchodzić od palców
dolewając wody tyle żeby miało konsystencję raczej rzadką - trudno to
określić - jeszcze trzyma formę a już nie jest gęste a jest dobrze
wilgotne. odstawić w spokojne miejsce na kwadrans (ma lekko podrosnąć). w
międzyczasie smarujemy foremki (keksowe) tłuszczem. ja robię w trzech
małych (długości około 25-30 cm na oko). przegnieść ciasto krótko i
wsadzić w foremki. wygładzić na wierzchu wilgotną łyżką. odstawić do
wyrośnięcia. rozgrzać piekarnik. gdy temperatura osiągnie sto
kilkadziesiąt stopni włożyć foremki (powinny być w 2/3 wyrośnięte czyli
tak prawie pełne) grzać do 220 stopni, piec tak przez kwadrans i potem
obniżyć temp. do około 170-180. piec razem przez gdzieś ponad godzinę -
do lekkiego zabrązowienia skórki. dać wystygnąć w wyłączonym i otwartym
piekarniku.

a wy jak robicie?

--
wojmat
"Jako pacyfistka doznaje malo znanych mi emocji zwiazanych z agresja i
checia poslania komus kopa miedzy miesne poslady"
[Wszystkie Koty Poznania]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-17 10:20:54

Temat: Re: chleb
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

.
>
> a wy jak robicie?

A my bedziemy jutro robic tak samo towarzyszu ;-)

dzieki
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mięsko na zimno
pomocy- ciasto ananasowe
Nowy niekomercyjny serwis o zdrowym żywieniu: Ambrozja.pl
kolejne sprawozdanie - czekoladowe ciasteczka Magdy B
Wigilia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »