| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-17 09:12:13
Temat: pierożki pieczoneNaszła mnie ochota na zrobienie na Wigilię oprócz zwykłych pierogów gotowanych
trochę pierożków pieczonych. I tu mam dylemat. Zrobiłam w weekend na próbę
kilka pierogów i upiekłam je w prodiżu. Mimo że wyglądały naprawdę ładnie to
smakowo totalna klapa. Pierogi były tak twarde , że można było obawiać się o
utratę uzębienia:-)) Tak teraz myślę, że może trzeba było je w jakimś tłuszczu
piec, a ja tak na sucho to zrobiłam (na folii aluminiowej).A może ciasto na
pieczone musi być jakiejś innej receptury ?
Liczę na jakieś sugestie.
Pozdrawiam Ewa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-17 09:48:27
Temat: Re: pierożki pieczoneFrom: <e...@p...onet.pl>
> Naszła mnie ochota na zrobienie na Wigilię oprócz zwykłych pierogów
gotowanych
> trochę pierożków pieczonych. I tu mam dylemat. Zrobiłam w weekend na próbę
> kilka pierogów i upiekłam je w prodiżu. Mimo że wyglądały naprawdę ładnie
to
> smakowo totalna klapa. Pierogi były tak twarde , że można było obawiać się
o
> utratę uzębienia:-)) Tak teraz myślę, że może trzeba było je w jakimś
tłuszczu
> piec, a ja tak na sucho to zrobiłam (na folii aluminiowej).A może ciasto
na
> pieczone musi być jakiejś innej receptury ?
Robilam pieczone z drozdzowego ciasta, takiego jak na bułeczki Doruni.
Ciasto bylo calkiem niczego sobie, ale postanowilam nastepnym razem dodac
oleju, coby wilgotniejsze bylo. W sumie polecam, tylko ostrzegam, zeby
NAPRAWDE cienko walkowac, bo rosnie jak na drozdzach ;-)) i zamiast pierogow
wychodza wielkie toboly. Acha, jeszce mocno sciskac brzegi, bo rozlaza sie
bardziej niz zwykle pierogi.
--
Maya
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-17 10:47:40
Temat: Re: pierożki pieczoneUżytkownik <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Pierogi były tak twarde , że można było obawiać się o
> utratę uzębienia:-)) Tak teraz myślę, że może trzeba było je w jakimś tłuszczu
> piec, a ja tak na sucho to zrobiłam (na folii aluminiowej).A może ciasto na
> pieczone musi być jakiejś innej receptury ?
Zobacz sobie przepis na pierozki drozdzowe z kapusta i grzybami na:
http://ksiegakuchni.republika.pl/ramki.htm
Piecze sie ich normalnie na blasze, a nie w tluszczu, a ciasto drozdzowe
nie powinno byc "kamienne" ;-)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-17 15:47:57
Temat: Re: pierożki pieczone/przepisPowtarzam sie znow, ale oto one:
Pieczone Pierogi Magdaleny Bassett
Ciasto
150 gr maki (troche mniej niz szklanka)
100 gr masla
2 lyzki smietany
szczypta soli
Posiekac maslo z maka, gdy drobne, dodac smietane i szybko czubkami
palcow zarobic w kule. Schlodzic 20 min. Rozwalkowac, albo miedzy dwoma
arkuszami pergaminu, albo podsypujac maka, na grubosc 3 mm, jak na
pierogi. Schlodzic. Wycinac kola szklanka, nadziac nadzieniem, zlepic
brzegi pierogow palcami, bez wody czy bialka. Jak najmniej dotykac
palcami, bo cieplo rak uczyni ciasto za lepkie. Piec w goracym piecu na
nieposmarowanej blasze 230C/450F 10 minut, posmarowac rozbitym jajkiem,
piec nastepne 10 min. az brazowe.
Nadzienie:
200 ml ugotowanego ryzu
1 lyzka masla
20 ml drobno posiekanych, usmazonych grzybow
1 jajko
sol, pieprz, estragon
Ryz podsmazyc na patelni na masle, dodac przyprawy i grzyby, wymieszac
dokladnie. Odstawic i gdy chwile przestygnie, domieszac jajko.
Te pierogi mozna zrobic dzien wczesniej i w ostatniej chwili wstawic do
pieca na 5 minut, wiec jest to dobra zakaska do zabrania na skladkowe party.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |