Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pierożki pieczone

Grupy

Szukaj w grupach

 

pierożki pieczone

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-17 09:12:13

Temat: pierożki pieczone
Od: <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Naszła mnie ochota na zrobienie na Wigilię oprócz zwykłych pierogów gotowanych
trochę pierożków pieczonych. I tu mam dylemat. Zrobiłam w weekend na próbę
kilka pierogów i upiekłam je w prodiżu. Mimo że wyglądały naprawdę ładnie to
smakowo totalna klapa. Pierogi były tak twarde , że można było obawiać się o
utratę uzębienia:-)) Tak teraz myślę, że może trzeba było je w jakimś tłuszczu
piec, a ja tak na sucho to zrobiłam (na folii aluminiowej).A może ciasto na
pieczone musi być jakiejś innej receptury ?
Liczę na jakieś sugestie.
Pozdrawiam Ewa

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-17 09:48:27

Temat: Re: pierożki pieczone
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak) szukaj wiadomości tego autora

From: <e...@p...onet.pl>

> Naszła mnie ochota na zrobienie na Wigilię oprócz zwykłych pierogów
gotowanych
> trochę pierożków pieczonych. I tu mam dylemat. Zrobiłam w weekend na próbę
> kilka pierogów i upiekłam je w prodiżu. Mimo że wyglądały naprawdę ładnie
to
> smakowo totalna klapa. Pierogi były tak twarde , że można było obawiać się
o
> utratę uzębienia:-)) Tak teraz myślę, że może trzeba było je w jakimś
tłuszczu
> piec, a ja tak na sucho to zrobiłam (na folii aluminiowej).A może ciasto
na
> pieczone musi być jakiejś innej receptury ?

Robilam pieczone z drozdzowego ciasta, takiego jak na bułeczki Doruni.
Ciasto bylo calkiem niczego sobie, ale postanowilam nastepnym razem dodac
oleju, coby wilgotniejsze bylo. W sumie polecam, tylko ostrzegam, zeby
NAPRAWDE cienko walkowac, bo rosnie jak na drozdzach ;-)) i zamiast pierogow
wychodza wielkie toboly. Acha, jeszce mocno sciskac brzegi, bo rozlaza sie
bardziej niz zwykle pierogi.

--
Maya
When God made man, she was only testing

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-17 10:47:40

Temat: Re: pierożki pieczone
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Pierogi były tak twarde , że można było obawiać się o
> utratę uzębienia:-)) Tak teraz myślę, że może trzeba było je w jakimś tłuszczu
> piec, a ja tak na sucho to zrobiłam (na folii aluminiowej).A może ciasto na
> pieczone musi być jakiejś innej receptury ?

Zobacz sobie przepis na pierozki drozdzowe z kapusta i grzybami na:
http://ksiegakuchni.republika.pl/ramki.htm
Piecze sie ich normalnie na blasze, a nie w tluszczu, a ciasto drozdzowe
nie powinno byc "kamienne" ;-)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-17 15:47:57

Temat: Re: pierożki pieczone/przepis
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Powtarzam sie znow, ale oto one:

Pieczone Pierogi Magdaleny Bassett

Ciasto
150 gr maki (troche mniej niz szklanka)
100 gr masla
2 lyzki smietany
szczypta soli

Posiekac maslo z maka, gdy drobne, dodac smietane i szybko czubkami
palcow zarobic w kule. Schlodzic 20 min. Rozwalkowac, albo miedzy dwoma
arkuszami pergaminu, albo podsypujac maka, na grubosc 3 mm, jak na
pierogi. Schlodzic. Wycinac kola szklanka, nadziac nadzieniem, zlepic
brzegi pierogow palcami, bez wody czy bialka. Jak najmniej dotykac
palcami, bo cieplo rak uczyni ciasto za lepkie. Piec w goracym piecu na
nieposmarowanej blasze 230C/450F 10 minut, posmarowac rozbitym jajkiem,
piec nastepne 10 min. az brazowe.

Nadzienie:
200 ml ugotowanego ryzu
1 lyzka masla
20 ml drobno posiekanych, usmazonych grzybow
1 jajko
sol, pieprz, estragon
Ryz podsmazyc na patelni na masle, dodac przyprawy i grzyby, wymieszac
dokladnie. Odstawic i gdy chwile przestygnie, domieszac jajko.

Te pierogi mozna zrobic dzien wczesniej i w ostatniej chwili wstawic do
pieca na 5 minut, wiec jest to dobra zakaska do zabrania na skladkowe party.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

chleb
Mięsko na zimno
pomocy- ciasto ananasowe
Nowy niekomercyjny serwis o zdrowym żywieniu: Ambrozja.pl
kolejne sprawozdanie - czekoladowe ciasteczka Magdy B

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »