Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: w...@p...com.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chleb
Date: Mon, 17 Dec 2001 10:04:14 +0000 (UTC)
Organization: Podrap Mnie Po Pleckach
Lines: 50
Message-ID: <X...@1...168.250.3>
References: <X...@1...168.250.3>
<X...@1...168.250.3> <9vke0o$1ts$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.243.30
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1008583454 20561 212.244.243.30 (17 Dec 2001 10:04:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Dec 2001 10:04:14 +0000 (UTC)
X-Geek: GO d--@ s: a- c++() U? P? L E? W+(++) N++ o? K? w O? M? V? PS+ PE Y+ PGP? t
5? X+ R tv b+ DI++ D+ G
X-Love-To: Syla+Natucha
X-Face: 2=?]b?'x,&EdME;uryq>3EWa'G^bg/R6PYYv&L)wy)8FG:d-w:`yb]zYZO\;>rzvilRq$kY3JBZ)7
CrQ?TYBjSh>g,E*]>h|k*=RwysrmGD*=<lN\T%W)+-/r2E^ruSx)_5[mkW(gKJKh98,s_~lj[zrT6
8fN6(z157CB2>aR-'!%3!a4):~O0@'B#9[*LeD*dj;B?ouw-04*TJ5i(`=X:c(=`J^:JTL,}4wfOJ
u=sSy6Px@v53^3PewV}83%?dDI1}@v3
Disposition-Notification-To: w...@v...pl
User-Agent: Xnews/4.06.22
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:87988
Ukryj nagłówki
...przerywamy program aby na żywo przekazać
co "Basia" <b...@p...onet.pl> oświadczył/a:
> Wojtku, moze podzielisz sie z nami doswiadczeniem jak to miotasz te
> mioty?
wyszło jakbym kusił... ale najpierw na ircx.pl.polskavege posłałem w
ramach "raportu" ;-) i pomyślałem, że na .kuchni też pewnie się
interesują...
> Drozdzowy chlebek prawie jak na zakwasie to kuszaca
> propozycja...
owszem.
biorę paczkę drożdży (najlepiej je wcześniej ogrzać do temp. pokojowej)
biorę 1,5 kilo mąki (najlepiej 1 kg graham i resztę pszennej razowej).
wczoraj było 1 kilo pszennej razowej, 2/3 szklanki białej (wyjątkowo jako
substytut lekkości grahamowej) i reszta gryczanej.
wodę se letnią szykuję - dobre pół litra przegotowanej albo mineralnej
1/3 szklanki oleju/oliwy
1,5 łyżki soli (dwie mniej niz płaskie)
mąki sojowej aaa... ze cztery porządne łyżki
rozmieszywowuję drożdże w szklance wody (można zaczynić z łyżką mąki i
np. łyżeczką słodu ale mi się nie chce ;-). mieszam na gładką masę mąkę
sojową z wodą (pół szklanki). do michy plastikowej wsypuję mąkę, sól,
wlewam olej, drożdże, mąkę sojową z wodą (czyli wszystko co jest oprócz
całej wody). wyrabiam ciasto gołymi ręcami aż zacznie odchodzić od palców
dolewając wody tyle żeby miało konsystencję raczej rzadką - trudno to
określić - jeszcze trzyma formę a już nie jest gęste a jest dobrze
wilgotne. odstawić w spokojne miejsce na kwadrans (ma lekko podrosnąć). w
międzyczasie smarujemy foremki (keksowe) tłuszczem. ja robię w trzech
małych (długości około 25-30 cm na oko). przegnieść ciasto krótko i
wsadzić w foremki. wygładzić na wierzchu wilgotną łyżką. odstawić do
wyrośnięcia. rozgrzać piekarnik. gdy temperatura osiągnie sto
kilkadziesiąt stopni włożyć foremki (powinny być w 2/3 wyrośnięte czyli
tak prawie pełne) grzać do 220 stopni, piec tak przez kwadrans i potem
obniżyć temp. do około 170-180. piec razem przez gdzieś ponad godzinę -
do lekkiego zabrązowienia skórki. dać wystygnąć w wyłączonym i otwartym
piekarniku.
a wy jak robicie?
--
wojmat
"Jako pacyfistka doznaje malo znanych mi emocji zwiazanych z agresja i
checia poslania komus kopa miedzy miesne poslady"
[Wszystkie Koty Poznania]
|