Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chleb problemy

Grupy

Szukaj w grupach

 

chleb problemy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-07-09 05:03:38

Temat: chleb problemy
Od: "Lucek" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



Wczoraj zamiast drozdzy dalem suchy zakwas do chleba tak jak w przepisie 2
lyzki. ciasto nie wyroslo wyszedl zakalec. jaki moglbyc problem?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-07-10 17:08:21

Temat: Re: chleb problemy
Od: "Lucek" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

nikt nie wie jak sie chleb piecze:(((((

Użytkownik "Lucek" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f6sfj4$po8$1@node1.news.atman.pl...
>
>
> Wczoraj zamiast drozdzy dalem suchy zakwas do chleba tak jak w przepisie 2
> lyzki. ciasto nie wyroslo wyszedl zakalec. jaki moglbyc problem?
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-07-10 17:17:05

Temat: Re: chleb problemy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Lucek" <b...@o...pl> wrote in message
news:f70ee5$hkr$1@node1.news.atman.pl...
> nikt nie wie jak sie chleb piecze:(((((
>
> Użytkownik "Lucek" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:f6sfj4$po8$1@node1.news.atman.pl...
> >
> >
> > Wczoraj zamiast drozdzy dalem suchy zakwas do chleba tak jak w przepisie
2
> > lyzki. ciasto nie wyroslo wyszedl zakalec. jaki moglbyc problem?

Zakwas nier zapracował. A rosło przynajmniej ciasto przed włożeniem do
piekarnika?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-07-11 04:13:27

Temat: Re: chleb problemy
Od: "Szymuś" <pwid_@_poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Suchy zakwas nie zastępuje drożdży i nie zastępuje normalnego zakwasu. Suchy
zakwas dodaje się po to, żeby można było upiec chleb z mąki żytniej lub
jęczmiennej. Taka mąka w trakcie rośnięcia coś tam wydziela co skleja
drobinki mąki i utrudnia wyrastanie ciasta. Zamiast drożdży można używać
naturalny zakwas ale to nie to samo co suchy. Jeśli chcesz piec dobry chleb
bez problemów z dobieraniem składników, to zamawiaj sobie mąkę w firmie
Mieszanki.pl: http://www.mieszanki.pl/o/ . Ja tak robię i na jedno
opakowanie gotowej mieszanki mąki (0,5 kg) daję trochę mniej wody niż w
przepisie (300 ml) i do tego paczkę drożdży Knorra. Można użyć tańszych
zwykłych drożdży ale za mało piekę i prawie całe opakowanie potem marnuje
się. Robiłem też samodzielnie zakwas na którym chleb był wyraźnie
smaczniejszy ale brakowało mi czasu do jego pielęgnacji i żonę drażnił
zapach (dla mnie wspaniały). Z tej firmy przede wszystkim polecam chleb
powszedni, żytni, ziołowy, adriatycki. Te mieszanki dają dużo smaczniejszy
chleb od tych z kolorowych torebek które można kupić w Bomi.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-07-11 14:41:02

Temat: Re: chleb problemy
Od: "Lucek" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Szymuś" <pwid_@_poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:f71ld9$6pu$1@news.onet.pl...
> Suchy zakwas nie zastępuje drożdży i nie zastępuje normalnego zakwasu.

Dzieki za info


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Trochę Elli Fitzgerald Wam w kuchni nie zaszkodzi :-)))
Cytrynowy kurczaczek
kiszone liscie winorosli
ZNIESMACZONYM...
karaimskie kibiny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »