| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-09 23:11:44
Temat: chlebek bananowo-orzechowyupieklam dzisiaj. przepis pewnie znacie, ale moze wsrod starych wyjadaczy
jakis mlody wyjadacz nie znajacy sie znajdzie. pochodzi ze starego magazynu
GW (nie zacytuje, napisze, jak robilam).
potrzeba:
3 1/4 szkl. maki
2 lyzeczki sody
1 lyzeczka soli
1 2/3 szkl. cukru
1 kostka masla
2 duze jajka
2 duze dojrzale banany (albo 3 mniejsze :))
1 1/4 szkl. posiekanych orzechow wloskich
maslo (po odkrojeniu odrobiny do posmarowania foremek) powoli topimy w
garnuszku, po stopieniu dodajemy zmiazdzone (ja zmiksowalam) banany i 2
dobrze zmieszane jajka oraz 2 lyzki wody, dobrze mieszamy.
w wiekszym naczyniu mieszamy skladniki sypkie, czyli make, sode, sol i
cukier. nastepnie wlewamy to plynne do tego sypkiego i mieszamy (dosc geste
wychodzi, nie zrazac sie), nastepnie mieszamy z orzechami. nakladamy do
dwoch nieduzych, natluszczonych i maka oproszonych (o tym ostatnim
zapomnialam, a i tak wyszlo jak trzeba) form. pieczemy ok. 45 minut w 180
stopniach, wyjmujemy po sprawdzeniu wykalaczka, czy suche. studzimy i
pozeramy. do Krychy: gruby plaster w/w, kawa, i pierwsze sniadanie masz z
glowy :)
kasica
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-11 20:57:32
Temat: Re: chlebek bananowo-orzechowyOn 9 Dec 2002 23:11:44 GMT, Katarzyna Kulpa <k...@k...net> wrote:
[...]
znow odpowiem sama sobie, ale co mi tam. czy ktos moze robil w/w z jakimis
dodatkami? mi chodza po glowie posiekane na paski suszone morele...
to ciasto jest chyba dosyc popularne.
kasica
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-14 19:25:00
Temat: Re: ciasto bananowe z morelami (P)
Użytkownik "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:slrnavf8no.8vr.kkulpa@obora.slodki.domek...
> On 9 Dec 2002 23:11:44 GMT, Katarzyna Kulpa <k...@k...net> wrote:
> [...]
>
> znow odpowiem sama sobie, ale co mi tam. czy ktos moze robil w/w z jakimis
> dodatkami? mi chodza po glowie posiekane na paski suszone morele...
> to ciasto jest chyba dosyc popularne.
>
> kasica
CIASTO BANANOWE z suszonymi morelami:
25 dkg maki ( to tak ok. 2 szkl)
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
pol lyzeczki tartej galki muszkatolowej
pol lyzeczki cynamonu
10 dkg masla
10 dkg brazowego cukru trzcinowego ( moze byc bialy)
2 jajka
10 dkg orzechow wloskich ( to tak 2 garstki)
10 dkg suszonych moreli
3 bardzo dojrzale banany
kieliszek koniaku
1. Namoczyc morele w koniaku na ok 2 godz ( ja z braku w/w moczylam w
wodeczce z kilkoma kroplami korzennej angostury) wlasciwie mozna moczyc w
kazdym alkoholu.
2.Wysmarowac maslem keksowke o pojemnosci 1,5 litra
3. Make, proszek do pieczenia, cynamon i galke muszkatolowa przesiac
przez sito
4. Utrzec maslo z cukrem na miekka , puszysta mase.
5. Do masy dodawac stopniowo jajka, jedno po drugim , stale mieszajac,
az powstanie jednolita masa.( tu mi sie masa sciela)
6. Obrac banany, rozgniesc widelcem dokladnie i dodawac stopniowo do
ucieranej masy.( po bananach sciela sie jeszcze bardziej)
7. Do gotowej masy dosypywac powoli make z dodatkami, stale
mieszajac.( masa wrocila do normy )
8. Namoczone morele pokroic w male kawalki i razem z orzechami dodac do
ciasta i wymieszac
9. Wlac cala mase do formy i wstawic do goracego (200st.C) piekarnika na
(okolo) 1 godz. i 15 min.
!0. Wyjac z formy i ostudzic.
Jeszcze tylko dodam, ze z rozpedu wrzucilam o jedno jajco za duzo...
Ciasto wyszlo bardzo, bardzo dobre.
Przepis pochodzi ze skrawka pozolklego GW z 1993 roku autorstwa Tessy
Capponi- Borawskiej, walal sie w mojej ksiazce kucharskiej tyle lat,,
Ciasto jest dosc wilgotne i dlugo zachowuje swiezosc, znakomite dla
niespodziewanych gosci.Polecam
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |