Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chlebek bananowo-orzechowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

chlebek bananowo-orzechowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-12-09 23:11:44

Temat: chlebek bananowo-orzechowy
Od: Katarzyna Kulpa <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

upieklam dzisiaj. przepis pewnie znacie, ale moze wsrod starych wyjadaczy
jakis mlody wyjadacz nie znajacy sie znajdzie. pochodzi ze starego magazynu
GW (nie zacytuje, napisze, jak robilam).

potrzeba:
3 1/4 szkl. maki
2 lyzeczki sody
1 lyzeczka soli
1 2/3 szkl. cukru
1 kostka masla
2 duze jajka
2 duze dojrzale banany (albo 3 mniejsze :))
1 1/4 szkl. posiekanych orzechow wloskich

maslo (po odkrojeniu odrobiny do posmarowania foremek) powoli topimy w
garnuszku, po stopieniu dodajemy zmiazdzone (ja zmiksowalam) banany i 2
dobrze zmieszane jajka oraz 2 lyzki wody, dobrze mieszamy.

w wiekszym naczyniu mieszamy skladniki sypkie, czyli make, sode, sol i
cukier. nastepnie wlewamy to plynne do tego sypkiego i mieszamy (dosc geste
wychodzi, nie zrazac sie), nastepnie mieszamy z orzechami. nakladamy do
dwoch nieduzych, natluszczonych i maka oproszonych (o tym ostatnim
zapomnialam, a i tak wyszlo jak trzeba) form. pieczemy ok. 45 minut w 180
stopniach, wyjmujemy po sprawdzeniu wykalaczka, czy suche. studzimy i
pozeramy. do Krychy: gruby plaster w/w, kawa, i pierwsze sniadanie masz z
glowy :)

kasica
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-12-11 20:57:32

Temat: Re: chlebek bananowo-orzechowy
Od: Katarzyna Kulpa <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

On 9 Dec 2002 23:11:44 GMT, Katarzyna Kulpa <k...@k...net> wrote:
[...]

znow odpowiem sama sobie, ale co mi tam. czy ktos moze robil w/w z jakimis
dodatkami? mi chodza po glowie posiekane na paski suszone morele...
to ciasto jest chyba dosyc popularne.

kasica
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-14 19:25:00

Temat: Re: ciasto bananowe z morelami (P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:slrnavf8no.8vr.kkulpa@obora.slodki.domek...
> On 9 Dec 2002 23:11:44 GMT, Katarzyna Kulpa <k...@k...net> wrote:
> [...]
>
> znow odpowiem sama sobie, ale co mi tam. czy ktos moze robil w/w z jakimis
> dodatkami? mi chodza po glowie posiekane na paski suszone morele...
> to ciasto jest chyba dosyc popularne.
>
> kasica

CIASTO BANANOWE z suszonymi morelami:

25 dkg maki ( to tak ok. 2 szkl)
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
pol lyzeczki tartej galki muszkatolowej
pol lyzeczki cynamonu
10 dkg masla
10 dkg brazowego cukru trzcinowego ( moze byc bialy)
2 jajka
10 dkg orzechow wloskich ( to tak 2 garstki)
10 dkg suszonych moreli
3 bardzo dojrzale banany
kieliszek koniaku

1. Namoczyc morele w koniaku na ok 2 godz ( ja z braku w/w moczylam w
wodeczce z kilkoma kroplami korzennej angostury) wlasciwie mozna moczyc w
kazdym alkoholu.
2.Wysmarowac maslem keksowke o pojemnosci 1,5 litra
3. Make, proszek do pieczenia, cynamon i galke muszkatolowa przesiac
przez sito
4. Utrzec maslo z cukrem na miekka , puszysta mase.
5. Do masy dodawac stopniowo jajka, jedno po drugim , stale mieszajac,
az powstanie jednolita masa.( tu mi sie masa sciela)
6. Obrac banany, rozgniesc widelcem dokladnie i dodawac stopniowo do
ucieranej masy.( po bananach sciela sie jeszcze bardziej)
7. Do gotowej masy dosypywac powoli make z dodatkami, stale
mieszajac.( masa wrocila do normy )
8. Namoczone morele pokroic w male kawalki i razem z orzechami dodac do
ciasta i wymieszac
9. Wlac cala mase do formy i wstawic do goracego (200st.C) piekarnika na
(okolo) 1 godz. i 15 min.
!0. Wyjac z formy i ostudzic.

Jeszcze tylko dodam, ze z rozpedu wrzucilam o jedno jajco za duzo...
Ciasto wyszlo bardzo, bardzo dobre.
Przepis pochodzi ze skrawka pozolklego GW z 1993 roku autorstwa Tessy
Capponi- Borawskiej, walal sie w mojej ksiazce kucharskiej tyle lat,,
Ciasto jest dosc wilgotne i dlugo zachowuje swiezosc, znakomite dla
niespodziewanych gosci.Polecam

Jola L-L






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak bez maszynki pierogi z miesem zrobic?
slow food w Polsce?
swojska kiełbaska :)
Poradzcie jaki automat do chleba?
Jak zrobić..?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »