Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto bananowe z morelami (P)
Date: Sat, 14 Dec 2002 20:25:00 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 60
Message-ID: <atg0oj$407$1@news.tpi.pl>
References: <s...@o...slodki.domek>
<s...@o...slodki.domek>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1039894099 4103 213.25.246.186 (14 Dec 2002 19:28:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Dec 2002 19:28:19 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138758
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:slrnavf8no.8vr.kkulpa@obora.slodki.domek...
> On 9 Dec 2002 23:11:44 GMT, Katarzyna Kulpa <k...@k...net> wrote:
> [...]
>
> znow odpowiem sama sobie, ale co mi tam. czy ktos moze robil w/w z jakimis
> dodatkami? mi chodza po glowie posiekane na paski suszone morele...
> to ciasto jest chyba dosyc popularne.
>
> kasica
CIASTO BANANOWE z suszonymi morelami:
25 dkg maki ( to tak ok. 2 szkl)
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
pol lyzeczki tartej galki muszkatolowej
pol lyzeczki cynamonu
10 dkg masla
10 dkg brazowego cukru trzcinowego ( moze byc bialy)
2 jajka
10 dkg orzechow wloskich ( to tak 2 garstki)
10 dkg suszonych moreli
3 bardzo dojrzale banany
kieliszek koniaku
1. Namoczyc morele w koniaku na ok 2 godz ( ja z braku w/w moczylam w
wodeczce z kilkoma kroplami korzennej angostury) wlasciwie mozna moczyc w
kazdym alkoholu.
2.Wysmarowac maslem keksowke o pojemnosci 1,5 litra
3. Make, proszek do pieczenia, cynamon i galke muszkatolowa przesiac
przez sito
4. Utrzec maslo z cukrem na miekka , puszysta mase.
5. Do masy dodawac stopniowo jajka, jedno po drugim , stale mieszajac,
az powstanie jednolita masa.( tu mi sie masa sciela)
6. Obrac banany, rozgniesc widelcem dokladnie i dodawac stopniowo do
ucieranej masy.( po bananach sciela sie jeszcze bardziej)
7. Do gotowej masy dosypywac powoli make z dodatkami, stale
mieszajac.( masa wrocila do normy )
8. Namoczone morele pokroic w male kawalki i razem z orzechami dodac do
ciasta i wymieszac
9. Wlac cala mase do formy i wstawic do goracego (200st.C) piekarnika na
(okolo) 1 godz. i 15 min.
!0. Wyjac z formy i ostudzic.
Jeszcze tylko dodam, ze z rozpedu wrzucilam o jedno jajco za duzo...
Ciasto wyszlo bardzo, bardzo dobre.
Przepis pochodzi ze skrawka pozolklego GW z 1993 roku autorstwa Tessy
Capponi- Borawskiej, walal sie w mojej ksiazce kucharskiej tyle lat,,
Ciasto jest dosc wilgotne i dlugo zachowuje swiezosc, znakomite dla
niespodziewanych gosci.Polecam
Jola L-L
|