Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!domek.slodki.domek!not-for-mail
From: Katarzyna Kulpa <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: chlebek bananowo-orzechowy
Date: 9 Dec 2002 23:11:44 GMT
Organization: Domek slodki domek
Lines: 31
Message-ID: <s...@o...slodki.domek>
NNTP-Posting-Host: obora.slodki.domek
User-Agent: slrn/0.9.7.4 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138132
Ukryj nagłówki
upieklam dzisiaj. przepis pewnie znacie, ale moze wsrod starych wyjadaczy
jakis mlody wyjadacz nie znajacy sie znajdzie. pochodzi ze starego magazynu
GW (nie zacytuje, napisze, jak robilam).
potrzeba:
3 1/4 szkl. maki
2 lyzeczki sody
1 lyzeczka soli
1 2/3 szkl. cukru
1 kostka masla
2 duze jajka
2 duze dojrzale banany (albo 3 mniejsze :))
1 1/4 szkl. posiekanych orzechow wloskich
maslo (po odkrojeniu odrobiny do posmarowania foremek) powoli topimy w
garnuszku, po stopieniu dodajemy zmiazdzone (ja zmiksowalam) banany i 2
dobrze zmieszane jajka oraz 2 lyzki wody, dobrze mieszamy.
w wiekszym naczyniu mieszamy skladniki sypkie, czyli make, sode, sol i
cukier. nastepnie wlewamy to plynne do tego sypkiego i mieszamy (dosc geste
wychodzi, nie zrazac sie), nastepnie mieszamy z orzechami. nakladamy do
dwoch nieduzych, natluszczonych i maka oproszonych (o tym ostatnim
zapomnialam, a i tak wyszlo jak trzeba) form. pieczemy ok. 45 minut w 180
stopniach, wyjmujemy po sprawdzeniu wykalaczka, czy suche. studzimy i
pozeramy. do Krychy: gruby plaster w/w, kawa, i pierwsze sniadanie masz z
glowy :)
kasica
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"
|