| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-10 13:26:32
Temat: chłodnik-raz jeszczeW tamtym roku podczas pobytu na Litwie obok tradycyjnego chłodnika
buraczano-barszczowego ;-))))) serwowali w restauracjach chłodnik
"szczawiowy". Z tego co wiem to spozywa się takowy również w niektórych
regionach wschodniej Polski .Niestety nie znam szczegółowego przepisu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-10 13:35:43
Temat: Re: chłodnik-raz jeszcze
Użytkownik "zdzicho" <...@...pl>
> W tamtym roku podczas pobytu na Litwie obok tradycyjnego chłodnika
> buraczano-barszczowego ;-))))) serwowali w restauracjach chłodnik
> "szczawiowy". Z tego co wiem to spozywa się takowy również w niektórych
> regionach wschodniej Polski .Niestety nie znam szczegółowego przepisu.
>
>
Zupa szczawiowa ze smietana na zimno z wkrojonym jajkiem na twardo [kroi sie
na polowki
lub cwiartki].
Smacznego
barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-10 14:25:31
Temat: Re: chłodnik-raz jeszcze> Zupa szczawiowa ze smietana na zimno z wkrojonym jajkiem na twardo [kroi
sie
> na polowki
> lub cwiartki].
Wystarczy zmieszac ze śmietaną(kefirem) koncentrat szczawiowy ze słoika, czy
trzeba gotować?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-10 16:11:37
Temat: Re: chłodnik-raz jeszczeWed, 10 Jul 2002 15:26:32 +0200, "zdzicho" <...@...pl> napisal:
>W tamtym roku podczas pobytu na Litwie obok tradycyjnego chłodnika
>buraczano-barszczowego ;-))))) serwowali w restauracjach chłodnik
>"szczawiowy". Z tego co wiem to spozywa się takowy również w niektórych
>regionach wschodniej Polski .Niestety nie znam szczegółowego przepisu.
10dag polnego szczawiu
burak ćwikłowy
szklanka śmietany
1,5l zsiadłego mleka
2 świeże ogórki
2-3 jaja ugotowane na twardo
10 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
sól
Szczaw umyć, usunąć szypułki, pokroić i obgotować w szklance wody.
Buraka ugotować osobno, obrać, pokroić 'w zapałkę'. W wazie roztrzepać
zsiadłe mleko i śmietanę, dodać ochłodzony szczaw wraz z wywarem,
pokrojone buraki i inne pokrojone składniki. Osolić i odstawić w
chłodne miejsce na godzinę. Przed podaniem dodać jajka pokrojone w
ósemki.
/Biruta Markuza "Bliny, cepeliny, kołduny..."
Prószyński i S-ka, Warszawa 1997/
hmmm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-10 16:29:58
Temat: Re: chłodnik-raz jeszczeKuchnia litewska zna bardzo dużo chłodników, większość tu omówionych to
warianty tych przepisów. Szczawiowy, z kwasu chlebowego,z maślanki, z
razowego chleba i owoców, a oto z piwa:
2 butelki piwa jasnego, cytryna,szklanka cukru, 2 łyżki rodzynków, laska
cynamonu, 2 goździki, szklanka czerwonego wina, szklanka śmietany.
Do zimnej wody (2szklanki) włożyc cynamon, goździki i cukier, przykryte
gotować 20 minut. Zdjąć z ognia, dodać rodzynki i sok z cytryny.Dobrze
schłodzić.Wlać piwo, wino, i podprawić śmietaną. Podawać z grzankami (?).
k - 2
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |