Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chłodnik-raz jeszcze

Grupy

Szukaj w grupach

 

chłodnik-raz jeszcze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-10 13:26:32

Temat: chłodnik-raz jeszcze
Od: "zdzicho" <...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

W tamtym roku podczas pobytu na Litwie obok tradycyjnego chłodnika
buraczano-barszczowego ;-))))) serwowali w restauracjach chłodnik
"szczawiowy". Z tego co wiem to spozywa się takowy również w niektórych
regionach wschodniej Polski .Niestety nie znam szczegółowego przepisu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-10 13:35:43

Temat: Re: chłodnik-raz jeszcze
Od: "Barbara" <p...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "zdzicho" <...@...pl>
> W tamtym roku podczas pobytu na Litwie obok tradycyjnego chłodnika
> buraczano-barszczowego ;-))))) serwowali w restauracjach chłodnik
> "szczawiowy". Z tego co wiem to spozywa się takowy również w niektórych
> regionach wschodniej Polski .Niestety nie znam szczegółowego przepisu.
>
>
Zupa szczawiowa ze smietana na zimno z wkrojonym jajkiem na twardo [kroi sie
na polowki
lub cwiartki].
Smacznego
barbara





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-10 14:25:31

Temat: Re: chłodnik-raz jeszcze
Od: "zdzicho" <...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zupa szczawiowa ze smietana na zimno z wkrojonym jajkiem na twardo [kroi
sie
> na polowki
> lub cwiartki].

Wystarczy zmieszac ze śmietaną(kefirem) koncentrat szczawiowy ze słoika, czy
trzeba gotować?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-10 16:11:37

Temat: Re: chłodnik-raz jeszcze
Od: hmmm <h...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wed, 10 Jul 2002 15:26:32 +0200, "zdzicho" <...@...pl> napisal:

>W tamtym roku podczas pobytu na Litwie obok tradycyjnego chłodnika
>buraczano-barszczowego ;-))))) serwowali w restauracjach chłodnik
>"szczawiowy". Z tego co wiem to spozywa się takowy również w niektórych
>regionach wschodniej Polski .Niestety nie znam szczegółowego przepisu.

10dag polnego szczawiu
burak ćwikłowy
szklanka śmietany
1,5l zsiadłego mleka
2 świeże ogórki
2-3 jaja ugotowane na twardo
10 rzodkiewek
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
sól

Szczaw umyć, usunąć szypułki, pokroić i obgotować w szklance wody.
Buraka ugotować osobno, obrać, pokroić 'w zapałkę'. W wazie roztrzepać
zsiadłe mleko i śmietanę, dodać ochłodzony szczaw wraz z wywarem,
pokrojone buraki i inne pokrojone składniki. Osolić i odstawić w
chłodne miejsce na godzinę. Przed podaniem dodać jajka pokrojone w
ósemki.
/Biruta Markuza "Bliny, cepeliny, kołduny..."
Prószyński i S-ka, Warszawa 1997/

hmmm


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-10 16:29:58

Temat: Re: chłodnik-raz jeszcze
Od: "Dwarazyka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kuchnia litewska zna bardzo dużo chłodników, większość tu omówionych to
warianty tych przepisów. Szczawiowy, z kwasu chlebowego,z maślanki, z
razowego chleba i owoców, a oto z piwa:
2 butelki piwa jasnego, cytryna,szklanka cukru, 2 łyżki rodzynków, laska
cynamonu, 2 goździki, szklanka czerwonego wina, szklanka śmietany.
Do zimnej wody (2szklanki) włożyc cynamon, goździki i cukier, przykryte
gotować 20 minut. Zdjąć z ognia, dodać rodzynki i sok z cytryny.Dobrze
schłodzić.Wlać piwo, wino, i podprawić śmietaną. Podawać z grzankami (?).
k - 2


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Było takie pismo - SMAKI I AROMATY
Jak ozdobic tort?
znacie przepis na szarlotkę?
re:cukinia
EXPRES DO KAWY [SPAM]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »