« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-01-19 21:50:03
Temat: ciasteczka piwneCzy podpowie ktoś przepis na nie? Z góry dzięki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-01-20 07:02:08
Temat: Re: ciasteczka piwne2 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. piwa
dżem lub powidła.
cukier puder
Włożyć na 2 godziny do lodówki, po czym wałkować, wykrawać i piec.
Mocno rosną!
A to dla obcokrajowców:
500 ml or 2+1/4 cup maki
250 gr masla lub margaryny
120 ml or 1/2 cup piwa
itd tak samo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-01-20 07:12:04
Temat: Re: ciasteczka piwneOdnalazłam!
Wklejam jak było:
Cóż za fantastyczne ciasteczka piwne jadłam! U mojej teściowej, która
w ogóle jest wspaniałą kobietą i robi wspaniałe ciasteczka. Tym razem
piwne:
2 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. piwa
dżem lub powidła.
cukier puder
Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać
piwo i wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki.
Potem rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na
pół a la pierogi. Potem do piekarnika (nie spytałam o temperaturę, ale
chyba coś między 160 a 180 st.C.) i piec na złoto. Bardzo rosną!
Upieczone posypać cukrem pudrem. Wychodzi coś a la ciasto francuskie.
Bossssssssssskie i banalnie proste. Polecam!
To post Kruszyny, od którego się wszystko zaczęło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-01-20 07:21:25
Temat: Re: ciasteczka piwneGwoli ścisłości - wyrobić ciasto jest doś trudno, bo się okrutnie klei, trzeba
zagnieść razem, kawałkami margaryny/masła nie rozmieszanymi nie przejmować
się, bo dzięki temu ciasto listkuje. A pasuje nie tylko do słodkiego
nadzienia. ja robię np paszteciki z grzybów, albo kapusty z pieczarkami.
Rodzina uwielbia ;) Z reguły robię z podwójnej porcji, albo nawet poczwórnej i
wtedy ciasto porcjuję i mrożę. Może sobie leżeć nawet kilka miesięcy bez
utraty właściwości.
Szczerze mówiąc ja traktuję to ciasto jako ersatz ciasta francuskiego albo
kruchego w zależności od potrzeb ;)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-01-20 10:11:45
Temat: Re: ciasteczka piwneno a przepis?
Użytkownik "Marg" <s...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:gl3u1l$lm2$1@inews.gazeta.pl...
> Gwoli ścisłości - wyrobić ciasto jest doś trudno, bo się okrutnie klei,
> trzeba
> zagnieść razem, kawałkami margaryny/masła nie rozmieszanymi nie przejmować
> się, bo dzięki temu ciasto listkuje. A pasuje nie tylko do słodkiego
> nadzienia. ja robię np paszteciki z grzybów, albo kapusty z pieczarkami.
> Rodzina uwielbia ;) Z reguły robię z podwójnej porcji, albo nawet
> poczwórnej i
> wtedy ciasto porcjuję i mrożę. Może sobie leżeć nawet kilka miesięcy bez
> utraty właściwości.
> Szczerze mówiąc ja traktuję to ciasto jako ersatz ciasta francuskiego albo
> kruchego w zależności od potrzeb ;)
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-01-20 11:33:24
Temat: Re: ciasteczka piwneElKa <e...@o...pl> napisał(a):
> no a przepis?
>
Przepis dokładnie taki sam jak podała Goska (tylko razy 2). A farsze to już
wolna amerykanka.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-01-20 19:20:25
Temat: Re: ciasteczka piwnea gdzie znajdę post od Gośki?
Użytkownik "Marg" <s...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:gl4cq4$fd9$1@inews.gazeta.pl...
> ElKa <e...@o...pl> napisał(a):
>
>> no a przepis?
>>
> Przepis dokładnie taki sam jak podała Goska (tylko razy 2). A farsze to
> już
> wolna amerykanka.
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-01-20 20:20:29
Temat: Re: ciasteczka piwne
Użytkownik "ElKa" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gl589b$pbj$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>a gdzie znajdę post od Gośki?
>
a tu:
****
Odnalazłam!
Wklejam jak było:
Cóż za fantastyczne ciasteczka piwne jadłam! U mojej teściowej, która
w ogóle jest wspaniałą kobietą i robi wspaniałe ciasteczka. Tym razem
piwne:
2 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. piwa
dżem lub powidła.
cukier puder
Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać
piwo i wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki.
Potem rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na
pół a la pierogi. Potem do piekarnika (nie spytałam o temperaturę, ale
chyba coś między 160 a 180 st.C.) i piec na złoto. Bardzo rosną!
Upieczone posypać cukrem pudrem. Wychodzi coś a la ciasto francuskie.
Bossssssssssskie i banalnie proste. Polecam!
To post Kruszyny, od którego się wszystko zaczęło.
***
Feah
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-01-21 15:48:07
Temat: Re: ciasteczka piwne
Użytkownik "Marg" <s...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:gl3u1l$lm2$1@inews.gazeta.pl...
Czesc.
--
Bluzgacz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |