« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-01-19 06:30:59
Temat: Kasze-ogólne wiadomości,gotowanie kasz rozklejonych,na sypko i półsypko1.Podział kasz ze względu na rodzaj surowca:
a)kasze jęczmienne
-jęczmienna pęczak
-jęczmienna perłowa
-jęczmienna łamana
-płatki jęczmienne
-kasze gryczane (z gryki)
-kasze owsiane
-kasze jaglane (otrzymywane z oczyszczonego ziarna prosa)
-kasza pszenna manna i grysik pszenny
-ryż
-kasza kukurydziana
2.Wartość odżywcza i skład chemiczny kasz:
Największą wartość odżywczą mają kasze grubo ziarniste.Gdyż oprócz
bielma bogatego w
skrobię i zawierającego część białka zachowana zostaje warstwa
aleuronowa której zostają
zachowane witaminy z grupy B (B1,B2,PP) skł. min.
(żelazo,fosfor,potas) niewielkie ilości
tłuszczu,białka oraz wysoka zawartość błonnika.
3.Kasze rozklejone:
a)kasze rozklejone rzadkie-zastosowanie do produkcji zup (krupnik)
b)kasze rozklejone półgęste-zastosowanie do sporządzania deserów (muss
z kaszy mannej,
ryż lub kasza manna z sokiem i konfiturami)
c)kasze rozklejone gęste-zastosowanie do sporządzania kotletów z
kaszy,krokietów,
nadzienia do pierogów i naleśników
4.Kasze na sypko.
Kaszę wrzucamy na wrzącą osolona wodę z dodatkiem tłuszczu.Na 1 kg
kaszy stosuje się
dodatek od 1,5dm sześ.-2,5dm sześ. wody.Od 20-40 g tłuszczu i 40 g
soli.
5.Obróbka wstępna kasz:
a)przebieranie,przesiewanie kaszy
b)mierzenie objętości
c)płukanie
d)ewentualne zacieranie jajem stosowane do niektórych kasz
President Socks
--------------
http://www.ustal-spotkanie.pl
Darmowe, proste ustalanie spotkan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-01-19 08:42:04
Temat: Re: Kasze-ogólne wiadomości,gotowanie kasz rozklejonych,na sypko i półsypkoOn 19 Sty, 07:30, President Socks <p...@n...com>
wrote:
> 1.Podział kasz ze względu na rodzaj surowca:
> a)kasze jęczmienne
> -jęczmienna pęczak
> -jęczmienna perłowa
> -jęczmienna łamana
> -płatki jęczmienne
>
> -kasze gryczane (z gryki)
> -kasze owsiane
> -kasze jaglane (otrzymywane z oczyszczonego ziarna prosa)
> -kasza pszenna manna i grysik pszenny
> -ryż
> -kasza kukurydziana
>
> 2.Wartość odżywcza i skład chemiczny kasz:
> Największą wartość odżywczą mają kasze grubo ziarniste.Gdyż oprócz
> bielma bogatego w
> skrobię i zawierającego część białka zachowana zostaje warstwa
> aleuronowa której zostają
> zachowane witaminy z grupy B (B1,B2,PP) skł. min.
> (żelazo,fosfor,potas) niewielkie ilości
> tłuszczu,białka oraz wysoka zawartość błonnika.
>
> 3.Kasze rozklejone:
> a)kasze rozklejone rzadkie-zastosowanie do produkcji zup (krupnik)
>
> b)kasze rozklejone półgęste-zastosowanie do sporządzania deserów (muss
> z kaszy mannej,
> ryż lub kasza manna z sokiem i konfiturami)
>
> c)kasze rozklejone gęste-zastosowanie do sporządzania kotletów z
> kaszy,krokietów,
> nadzienia do pierogów i naleśników
>
> 4.Kasze na sypko.
> Kaszę wrzucamy na wrzącą osolona wodę z dodatkiem tłuszczu.Na 1 kg
> kaszy stosuje się
> dodatek od 1,5dm sześ.-2,5dm sześ. wody.Od 20-40 g tłuszczu i 40 g
> soli.
>
> 5.Obróbka wstępna kasz:
> a)przebieranie,przesiewanie kaszy
> b)mierzenie objętości
> c)płukanie
> d)ewentualne zacieranie jajem stosowane do niektórych kasz
>
> President Socks
> --------------http://www.ustal-spotkanie.pl
> Darmowe, proste ustalanie spotkan
Daleko nie wszystkie kasze i kaszki.
A kaszka pszenna czyli kasza manna w odmianie kaszy manny, a nie
mannej - co jest brzydkim rusycyzmem w języku polskim.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-01-19 13:40:06
Temat: Re: Kasze-ogólne wiadomości,gotowanie kasz rozklejonych,na sypko i półsypko>d)ewentualne zacieranie jajem stosowane do niektórych kasz
sam się jajem docier, spamerze,
czemu ci tak zależy na rozreklamowaniu tej dupiatej strony?
S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |