Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!z6g2000pre.googlegroups.com!not-for-mail
From: President Socks <p...@n...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kasze-ogólne wiadomości,gotowanie kasz rozklejonych,na sypko i półsypko
Date: Sun, 18 Jan 2009 22:30:59 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 53
Message-ID: <a...@z...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 88.67.21.165
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1232346659 7025 127.0.0.1 (19 Jan 2009 06:30:59 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Jan 2009 06:30:59 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: z6g2000pre.googlegroups.com; posting-host=88.67.21.165;
posting-account=4jpDYwoAAABFml1OKTP6654AecGgXD0i
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-GB; rv:1.9.0.5)
Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319117
Ukryj nagłówki
1.Podział kasz ze względu na rodzaj surowca:
a)kasze jęczmienne
-jęczmienna pęczak
-jęczmienna perłowa
-jęczmienna łamana
-płatki jęczmienne
-kasze gryczane (z gryki)
-kasze owsiane
-kasze jaglane (otrzymywane z oczyszczonego ziarna prosa)
-kasza pszenna manna i grysik pszenny
-ryż
-kasza kukurydziana
2.Wartość odżywcza i skład chemiczny kasz:
Największą wartość odżywczą mają kasze grubo ziarniste.Gdyż oprócz
bielma bogatego w
skrobię i zawierającego część białka zachowana zostaje warstwa
aleuronowa której zostają
zachowane witaminy z grupy B (B1,B2,PP) skł. min.
(żelazo,fosfor,potas) niewielkie ilości
tłuszczu,białka oraz wysoka zawartość błonnika.
3.Kasze rozklejone:
a)kasze rozklejone rzadkie-zastosowanie do produkcji zup (krupnik)
b)kasze rozklejone półgęste-zastosowanie do sporządzania deserów (muss
z kaszy mannej,
ryż lub kasza manna z sokiem i konfiturami)
c)kasze rozklejone gęste-zastosowanie do sporządzania kotletów z
kaszy,krokietów,
nadzienia do pierogów i naleśników
4.Kasze na sypko.
Kaszę wrzucamy na wrzącą osolona wodę z dodatkiem tłuszczu.Na 1 kg
kaszy stosuje się
dodatek od 1,5dm sześ.-2,5dm sześ. wody.Od 20-40 g tłuszczu i 40 g
soli.
5.Obróbka wstępna kasz:
a)przebieranie,przesiewanie kaszy
b)mierzenie objętości
c)płukanie
d)ewentualne zacieranie jajem stosowane do niektórych kasz
President Socks
--------------
http://www.ustal-spotkanie.pl
Darmowe, proste ustalanie spotkan
|