Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto daktylowe,moze i czekoladowe?

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto daktylowe,moze i czekoladowe?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-28 08:29:25

Temat: ciasto daktylowe,moze i czekoladowe?
Od: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Chcialem upiec ciasto z daktylami i ew. z czekolda no moze jeszcze
orzechy.Czy macie jakis sprawdzony przepis?
pozdrawiam
greg


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-28 11:08:15

Temat: RE: ciasto daktylowe,moze i czekoladowe? (P)
Od: j...@w...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora

> Witam
> Chcialem upiec ciasto z daktylami i ew. z czekolda no moze jeszcze
> orzechy.Czy macie jakis sprawdzony przepis?
> pozdrawiam
> greg
>
Witam !
Podam przepis, z którego nieraz już robiłam ciasto i oczywiście jest bardzo
smaczne.


Torcik daktylowo - orzechowy (Gilacgi)

125g grysiku (ja daję kaszę manną)
125g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1/2 laski wanilii (wiedząc ,że jest droga można dać aromat albo cukier
waniliowy)
125g masła
250g świeżych daktyli lub 200g suszonych
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
60g siekanych orzechów włoskich
masło i bułka tarta do formy

tortownica 22 cm lub 24cm

Grysik zmieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i miąższem wanilii.
Dodać roztopione masło. Wszystko zagnieść będzie trochę sypkie. Daktyle po
wyjęciu pestek (chyba ,że ktoś dostanie bez) drobno pokroić. Następnie
gotować 5 minut w 1/8 litra wody stale mieszając. Dodać miód, sok z
cytryny,cynamon i orzechy włoskie, zamieszać i zdjąć garnek z ognia.
Piekarnik nagrzać do tem. 200 st.(ja elektryczny z termo obiegiem nagrzewam
do 180 st.). Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.Połowę masy
grysikowej wysypać na dno tortownicy, ugnieść i równomiernie rozłożyć na
niej masę daktylową. Resztą masy grysikowej w formie kruszonki pokryć
nadzienie. Piec 45 minut w piekarniku na środkowym poziomie na złoty kolor.

Jest bardzo smaczne, chrupie niemiłosiernie i co najgorsze szybko znika.

Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-28 14:35:46

Temat: Re: ciasto daktylowe,moze i czekoladowe? (P)
Od: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl> szukaj wiadomości tego autora


Brzmi smacznie,choc ta kaszka manna troche mi nie pasuje,ale moze to wina
skromnej wyobrazni jak sie mam nadzieje okaze.Ja by,m jeszcze rumu kroplek
kilka dal.
pozdrawiam dziekujac
greg

Użytkownik "Joanna Michalska" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:000001c4bcde$6112cc40$10921d3e@mshome.net...
> > Witam
> > Chcialem upiec ciasto z daktylami i ew. z czekolda no moze jeszcze
> > orzechy.Czy macie jakis sprawdzony przepis?
> > pozdrawiam
> > greg
> >
> Witam !
> Podam przepis, z którego nieraz już robiłam ciasto i oczywiście jest
bardzo
> smaczne.
>
>
> Torcik daktylowo - orzechowy (Gilacgi)
>
> 125g grysiku (ja daję kaszę manną)
> 125g mąki
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 4 łyżki cukru
> 1/2 laski wanilii (wiedząc ,że jest droga można dać aromat albo cukier
> waniliowy)
> 125g masła
> 250g świeżych daktyli lub 200g suszonych
> 2 łyżki miodu
> 1 łyżka soku z cytryny
> 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
> 60g siekanych orzechów włoskich
> masło i bułka tarta do formy
>
> tortownica 22 cm lub 24cm
>
> Grysik zmieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i miąższem wanilii.
> Dodać roztopione masło. Wszystko zagnieść będzie trochę sypkie. Daktyle po
> wyjęciu pestek (chyba ,że ktoś dostanie bez) drobno pokroić. Następnie
> gotować 5 minut w 1/8 litra wody stale mieszając. Dodać miód, sok z
> cytryny,cynamon i orzechy włoskie, zamieszać i zdjąć garnek z ognia.
> Piekarnik nagrzać do tem. 200 st.(ja elektryczny z termo obiegiem
nagrzewam
> do 180 st.). Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.Połowę
masy
> grysikowej wysypać na dno tortownicy, ugnieść i równomiernie rozłożyć na
> niej masę daktylową. Resztą masy grysikowej w formie kruszonki pokryć
> nadzienie. Piec 45 minut w piekarniku na środkowym poziomie na złoty
kolor.
>
> Jest bardzo smaczne, chrupie niemiłosiernie i co najgorsze szybko znika.
>
> Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-29 10:43:10

Temat: RE: ciasto daktylowe,moze i czekoladowe? (P)
Od: j...@w...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora

> Brzmi smacznie,choc ta kaszka manna troche mi nie pasuje,ale
> moze to wina
> skromnej wyobrazni jak sie mam nadzieje okaze.Ja by,m jeszcze
> rumu kroplek
> kilka dal.
> pozdrawiam dziekujac
> greg
>
Hej !
Faktycznie ta kaszka to tak śmiesznie brzmi ale ona nadaje cistu kruchość i
chrupanie. Świetnie się w nim komponuje z mąką. W orginalnym przpisie była
dodana laska wanili ale że to drogie to można poeksperymentowć z innymi
aromatami.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

drożdżówka - potrzeba mi konstruktywnej krytyki...
pierogi ruskie
Z arcydzieglem
Przepisy na grzybowe potrawy
mała kolacyjka dla 2+1

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »