Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto daktylowe,moze i czekoladowe? (P)
Date: Thu, 28 Oct 2004 16:35:46 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 63
Message-ID: <clr0at$brb$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <clqam5$o7u$1@atlantis.news.tpi.pl>
<000001c4bcde$6112cc40$10921d3e@mshome.net>
NNTP-Posting-Host: zs30.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1098974365 12139 80.53.150.30 (28 Oct 2004 14:39:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Oct 2004 14:39:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:219973
Ukryj nagłówki
Brzmi smacznie,choc ta kaszka manna troche mi nie pasuje,ale moze to wina
skromnej wyobrazni jak sie mam nadzieje okaze.Ja by,m jeszcze rumu kroplek
kilka dal.
pozdrawiam dziekujac
greg
Użytkownik "Joanna Michalska" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:000001c4bcde$6112cc40$10921d3e@mshome.net...
> > Witam
> > Chcialem upiec ciasto z daktylami i ew. z czekolda no moze jeszcze
> > orzechy.Czy macie jakis sprawdzony przepis?
> > pozdrawiam
> > greg
> >
> Witam !
> Podam przepis, z którego nieraz już robiłam ciasto i oczywiście jest
bardzo
> smaczne.
>
>
> Torcik daktylowo - orzechowy (Gilacgi)
>
> 125g grysiku (ja daję kaszę manną)
> 125g mąki
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 4 łyżki cukru
> 1/2 laski wanilii (wiedząc ,że jest droga można dać aromat albo cukier
> waniliowy)
> 125g masła
> 250g świeżych daktyli lub 200g suszonych
> 2 łyżki miodu
> 1 łyżka soku z cytryny
> 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
> 60g siekanych orzechów włoskich
> masło i bułka tarta do formy
>
> tortownica 22 cm lub 24cm
>
> Grysik zmieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i miąższem wanilii.
> Dodać roztopione masło. Wszystko zagnieść będzie trochę sypkie. Daktyle po
> wyjęciu pestek (chyba ,że ktoś dostanie bez) drobno pokroić. Następnie
> gotować 5 minut w 1/8 litra wody stale mieszając. Dodać miód, sok z
> cytryny,cynamon i orzechy włoskie, zamieszać i zdjąć garnek z ognia.
> Piekarnik nagrzać do tem. 200 st.(ja elektryczny z termo obiegiem
nagrzewam
> do 180 st.). Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.Połowę
masy
> grysikowej wysypać na dno tortownicy, ugnieść i równomiernie rozłożyć na
> niej masę daktylową. Resztą masy grysikowej w formie kruszonki pokryć
> nadzienie. Piec 45 minut w piekarniku na środkowym poziomie na złoty
kolor.
>
> Jest bardzo smaczne, chrupie niemiłosiernie i co najgorsze szybko znika.
>
> Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|