| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-15 13:49:32
Temat: cieciorkaCo z cieciorki, obiadowego?
Pozdrawiam
Tomaso
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-15 19:21:18
Temat: Re: cieciorkaTomaso Burkaso wrote:
> Co z cieciorki, obiadowego?
> Pozdrawiam
> Tomaso
>
>
falafel, na przykład
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-16 05:58:36
Temat: Re: cieciorkaWitam - ja robie tak: gotuje cieciorke - na patelni dusze
pieczarki lub inne grzyby z cebulka, dodaje ugotowana
cieciorke, 2-3 lyzki smietany i garsc natki pietruszki, sole
pieprze, czyli doprawiam do smaku i chwile razem podduszam -
pycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-16 08:02:55
Temat: Re: cieciorka
Użytkownik "Tomaso Burkaso" <t...@t...pl> napisał w
wiadomości news:d16pdu$bv4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co z cieciorki, obiadowego?
> Pozdrawiam
> Tomaso
To zalezy co masz na mysli? Jesli samice cietrzewia, to pieczony drób a
jesli rosline, to najwyzej trucizne dla tesciowej, bo cieciorka jest
trujaca.
Obiad mozesz zrobic z ciecierzycy.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-16 09:27:31
Temat: Re: cieciorkaTomaso Burkaso napisał:
> Co z cieciorki, obiadowego?
> Pozdrawiam
> Tomaso
Polecam hommus - danie nie tyle obiadowe co uniwersalne. Cieciorkę
namaczasz na noc w wodzie, lubi pęcznieć, więc do dużego garnka ją
wsadź. Rano dolej wody, dodaj włoszczyznę jak do rosołu i gotuj do
miękkości. po ugotowaniu oddcedź cieciorkę nie wylewając bulionu, bo on
pyszny wychodzi i stanowi bazę do wszelkich zupek. Ziarenka do miksera,
na gładko zmiksować, dodać 2-3 ząbki czosnku, sok z cytryny, masę
sezamową (thaini), a jak nie masz masy do sezam lekko podprazony na
patelni (lub nawet sezamki), łyżkę, dwie oliwy z oliwek (lub orzechowej)
i sól. do smaku możesz dodać również szczyptę "warzywka" i miętę,
paprykę ostrą, kminek mielony. I teraz wariacje: masa wyjdzie dość
gęsta, więc możesz ją potraktować jako farsz do naleśników, uormować
kuleczki, obtoczyć w jajku i bułce i smażyć chwilkę w głębokim oleju,
rozrobić z bulionem i masz bardzo pożywną i smaczną zupę, faszerować
mięsko... i co tam ci jeszcze przyjdzie do głowy. Również jako pastę do
kanapek lub dip do krakersów, ale to juz poza obiadem.
Pozdrawiam,
Korniejewowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-16 10:14:46
Temat: Re: cieciorka> To zalezy co masz na mysli? Jesli samice cietrzewia, to pieczony drób a
> jesli rosline, to najwyzej trucizne dla tesciowej, bo cieciorka jest
> trujaca.
> Obiad mozesz zrobic z ciecierzycy.
Mogę i zrobię ;)
Co do cieciorki to wydaje się że: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cieciorka W
powszechnym zatem użyciu znajduje się polska nazwa wymienna cieciorka -
ciecierzyca dla Cicer arientinum. Choc trudno zaprzeczyc że kura cietrzewia
to też cieciorka. Jako że już w szkole podstawowej mieliśmy lekcję na temat
terminów polisemicznych, damy radę. Nieprawdaż?
Pozdrawiam
Kulinarnie
Tomaso
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-16 10:15:33
Temat: Re: cieciorka>> Co z cieciorki, obiadowego?
> falafel, na przykład
> Waldek
dzięki
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-16 10:17:21
Temat: Re: cieciorka> Polecam hommus - danie nie tyle obiadowe co uniwersalne. Cieciorkę
> namaczasz na noc w wodzie, lubi pęcznieć, więc do dużego garnka ją
> wsadź. Rano dolej wody, dodaj włoszczyznę jak do rosołu i gotuj do
> miękkości. po ugotowaniu oddcedź cieciorkę nie wylewając bulionu, bo on
> pyszny wychodzi i stanowi bazę do wszelkich zupek. Ziarenka do miksera,
> na gładko zmiksować, dodać 2-3 ząbki czosnku, sok z cytryny, masę
> sezamową (thaini), a jak nie masz masy do sezam lekko podprazony na
> patelni (lub nawet sezamki), łyżkę, dwie oliwy z oliwek (lub orzechowej)
> i sól. do smaku możesz dodać również szczyptę "warzywka" i miętę,
> paprykę ostrą, kminek mielony. I teraz wariacje: masa wyjdzie dość
> gęsta, więc możesz ją potraktować jako farsz do naleśników, uormować
> kuleczki, obtoczyć w jajku i bułce i smażyć chwilkę w głębokim oleju,
> rozrobić z bulionem i masz bardzo pożywną i smaczną zupę, faszerować
> mięsko... i co tam ci jeszcze przyjdzie do głowy. Również jako pastę do
> kanapek lub dip do krakersów, ale to juz poza obiadem.
> Pozdrawiam,
> Korniejewowa
OOOOOOoooooooOOOOoooooooo O
O tak sobie zrobie. Już robię. Między pisaną strategią a obiedem, Hommosik.
Dzięki bałdzo
Tomaso
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-16 10:19:44
Temat: Re: cieciorka
Użytkownik "Tomaso Burkaso" <t...@t...pl> napisał w
wiadomości news:d19176$6t6
> Co do cieciorki to wydaje się że: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cieciorka
Hasła w wikipedii piszą osoby wysoce wykształcone - rzec by można
Encyklopedyści Polscy! ;PPPPPPPPPPP
D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-16 10:30:24
Temat: Re: cieciorka> Witam - ja robie tak: gotuje cieciorke - na patelni dusze
> pieczarki lub inne grzyby z cebulka, dodaje ugotowana
> cieciorke, 2-3 lyzki smietany i garsc natki pietruszki, sole
> pieprze, czyli doprawiam do smaku i chwile razem podduszam - pycha
Dzieki, grzybki mam wiec zrobie. A na przystawke bedzie hommos ;)
Tomaso
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |