Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Korniejewowa <m...@S...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cieciorka
Date: Wed, 16 Mar 2005 10:27:31 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: m...@p...onet.pl@212.76.39.122
Message-ID: <d18u6c$3a2$1@news.onet.pl>
References: <d16pdu$bv4$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.76.39.122
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1110965260 3394 212.76.39.122 (16 Mar 2005 09:27:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Mar 2005 09:27:40 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/2.9
X-Antivirus: avast! (VPS 0511-0, 2005-03-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235027
Ukryj nagłówki
Tomaso Burkaso napisał:
> Co z cieciorki, obiadowego?
> Pozdrawiam
> Tomaso
Polecam hommus - danie nie tyle obiadowe co uniwersalne. Cieciorkę
namaczasz na noc w wodzie, lubi pęcznieć, więc do dużego garnka ją
wsadź. Rano dolej wody, dodaj włoszczyznę jak do rosołu i gotuj do
miękkości. po ugotowaniu oddcedź cieciorkę nie wylewając bulionu, bo on
pyszny wychodzi i stanowi bazę do wszelkich zupek. Ziarenka do miksera,
na gładko zmiksować, dodać 2-3 ząbki czosnku, sok z cytryny, masę
sezamową (thaini), a jak nie masz masy do sezam lekko podprazony na
patelni (lub nawet sezamki), łyżkę, dwie oliwy z oliwek (lub orzechowej)
i sól. do smaku możesz dodać również szczyptę "warzywka" i miętę,
paprykę ostrą, kminek mielony. I teraz wariacje: masa wyjdzie dość
gęsta, więc możesz ją potraktować jako farsz do naleśników, uormować
kuleczki, obtoczyć w jajku i bułce i smażyć chwilkę w głębokim oleju,
rozrobić z bulionem i masz bardzo pożywną i smaczną zupę, faszerować
mięsko... i co tam ci jeszcze przyjdzie do głowy. Również jako pastę do
kanapek lub dip do krakersów, ale to juz poza obiadem.
Pozdrawiam,
Korniejewowa
|