Data: 2005-03-16 10:17:21
Temat: Re: cieciorka
Od: "Tomaso Burkaso" <t...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Polecam hommus - danie nie tyle obiadowe co uniwersalne. Cieciorkę
> namaczasz na noc w wodzie, lubi pęcznieć, więc do dużego garnka ją
> wsadź. Rano dolej wody, dodaj włoszczyznę jak do rosołu i gotuj do
> miękkości. po ugotowaniu oddcedź cieciorkę nie wylewając bulionu, bo on
> pyszny wychodzi i stanowi bazę do wszelkich zupek. Ziarenka do miksera,
> na gładko zmiksować, dodać 2-3 ząbki czosnku, sok z cytryny, masę
> sezamową (thaini), a jak nie masz masy do sezam lekko podprazony na
> patelni (lub nawet sezamki), łyżkę, dwie oliwy z oliwek (lub orzechowej)
> i sól. do smaku możesz dodać również szczyptę "warzywka" i miętę,
> paprykę ostrą, kminek mielony. I teraz wariacje: masa wyjdzie dość
> gęsta, więc możesz ją potraktować jako farsz do naleśników, uormować
> kuleczki, obtoczyć w jajku i bułce i smażyć chwilkę w głębokim oleju,
> rozrobić z bulionem i masz bardzo pożywną i smaczną zupę, faszerować
> mięsko... i co tam ci jeszcze przyjdzie do głowy. Również jako pastę do
> kanapek lub dip do krakersów, ale to juz poza obiadem.
> Pozdrawiam,
> Korniejewowa
OOOOOOoooooooOOOOoooooooo O
O tak sobie zrobie. Już robię. Między pisaną strategią a obiedem, Hommosik.
Dzięki bałdzo
Tomaso
|