Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Tomaso Burkaso" <t...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cieciorka
Date: Wed, 16 Mar 2005 11:17:21 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <d191c7$7vp$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d16pdu$bv4$1@nemesis.news.tpi.pl> <d18u6c$3a2$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: ciw191.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1110968532 8185 83.31.46.191 (16 Mar 2005 10:22:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Mar 2005 10:22:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235042
Ukryj nagłówki
> Polecam hommus - danie nie tyle obiadowe co uniwersalne. Cieciorkę
> namaczasz na noc w wodzie, lubi pęcznieć, więc do dużego garnka ją
> wsadź. Rano dolej wody, dodaj włoszczyznę jak do rosołu i gotuj do
> miękkości. po ugotowaniu oddcedź cieciorkę nie wylewając bulionu, bo on
> pyszny wychodzi i stanowi bazę do wszelkich zupek. Ziarenka do miksera,
> na gładko zmiksować, dodać 2-3 ząbki czosnku, sok z cytryny, masę
> sezamową (thaini), a jak nie masz masy do sezam lekko podprazony na
> patelni (lub nawet sezamki), łyżkę, dwie oliwy z oliwek (lub orzechowej)
> i sól. do smaku możesz dodać również szczyptę "warzywka" i miętę,
> paprykę ostrą, kminek mielony. I teraz wariacje: masa wyjdzie dość
> gęsta, więc możesz ją potraktować jako farsz do naleśników, uormować
> kuleczki, obtoczyć w jajku i bułce i smażyć chwilkę w głębokim oleju,
> rozrobić z bulionem i masz bardzo pożywną i smaczną zupę, faszerować
> mięsko... i co tam ci jeszcze przyjdzie do głowy. Również jako pastę do
> kanapek lub dip do krakersów, ale to juz poza obiadem.
> Pozdrawiam,
> Korniejewowa
OOOOOOoooooooOOOOoooooooo O
O tak sobie zrobie. Już robię. Między pisaną strategią a obiedem, Hommosik.
Dzięki bałdzo
Tomaso
|