Data: 2005-03-16 09:27:31
Temat: Re: cieciorka
Od: Korniejewowa <m...@S...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomaso Burkaso napisał:
> Co z cieciorki, obiadowego?
> Pozdrawiam
> Tomaso
Polecam hommus - danie nie tyle obiadowe co uniwersalne. Cieciorkę
namaczasz na noc w wodzie, lubi pęcznieć, więc do dużego garnka ją
wsadź. Rano dolej wody, dodaj włoszczyznę jak do rosołu i gotuj do
miękkości. po ugotowaniu oddcedź cieciorkę nie wylewając bulionu, bo on
pyszny wychodzi i stanowi bazę do wszelkich zupek. Ziarenka do miksera,
na gładko zmiksować, dodać 2-3 ząbki czosnku, sok z cytryny, masę
sezamową (thaini), a jak nie masz masy do sezam lekko podprazony na
patelni (lub nawet sezamki), łyżkę, dwie oliwy z oliwek (lub orzechowej)
i sól. do smaku możesz dodać również szczyptę "warzywka" i miętę,
paprykę ostrą, kminek mielony. I teraz wariacje: masa wyjdzie dość
gęsta, więc możesz ją potraktować jako farsz do naleśników, uormować
kuleczki, obtoczyć w jajku i bułce i smażyć chwilkę w głębokim oleju,
rozrobić z bulionem i masz bardzo pożywną i smaczną zupę, faszerować
mięsko... i co tam ci jeszcze przyjdzie do głowy. Również jako pastę do
kanapek lub dip do krakersów, ale to juz poza obiadem.
Pozdrawiam,
Korniejewowa
|