| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-08 23:19:57
Temat: ciemne frytkiwitam!
w zasadzie juz przy drugim uzyciu frytkownicy moje frytki
robia sie brazowe zaraz po wrzuceniu. olej sam w sobie wyglada ok,
nie ma odpadkow, a kolor frytek wskazuje raczej na jego natychmiastowa
wymiane. biorac pod uwage stosunek ilosci frytek do oleju wymiana
po jednym uzyciu jest kompletnie nieekonomiczna. frytkownica
moulinex (sprzed ok. 5-7 lat). jest moze jakis "staropolski" sposob
na zachowanie czystosci oleju? typu wrzucenie jakiegos warzywka
obok frytek, ktore pochlonie caly "brod"? z gory dzieki za pomoc!
pozdr
andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-09 08:52:35
Temat: Re: ciemne frytkiDnia Wed, 09 Feb 2005 00:19:57 +0100, a napisał(a):
> witam!
>
> w zasadzie juz przy drugim uzyciu frytkownicy moje frytki
> robia sie brazowe zaraz po wrzuceniu. olej sam w sobie wyglada ok,
> nie ma odpadkow, a kolor frytek wskazuje raczej na jego natychmiastowa
> wymiane. biorac pod uwage stosunek ilosci frytek do oleju wymiana
> po jednym uzyciu jest kompletnie nieekonomiczna. frytkownica
> moulinex (sprzed ok. 5-7 lat). jest moze jakis "staropolski" sposob
> na zachowanie czystosci oleju? typu wrzucenie jakiegos warzywka
> obok frytek, ktore pochlonie caly "brod"? z gory dzieki za pomoc!
frytki powinno sie wrzucac na olej rozgrzany do okolo 180stopniC, kazde
studzenie go wplywa na gorsze nastepne frytki. sa specjalne oleje w
kostkach - podobne to jest do smalcu - do smarzenia frytek (polecam) a co
do brazowienia - moze byc to wynik przemrozonych ziemniakow i wogole nie
wszystkie odmiany sie nadaja na frytki ale z tym to juz nie dojdziesz bo
sprzedaja wymieszane....
--
pozdrawiam
>>fotomonter<<
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-09 21:59:27
Temat: Re: ciemne frytkihej!
fotomonter wrote:
> frytki powinno sie wrzucac na olej rozgrzany do okolo 180stopniC
i tak tez bylo - 180/190 stopni, zaleznie od tego, czy byly
surowe, czy wczesniej zmrozone.
> sa specjalne oleje w kostkach
z tego co pamietam (frytkownica byla kupiona kilka lat temu i w zasadzie
prawie nie uzywana), to w instrukcji bylo wyraznie zaznaczone, ze NIE
WOLNO uzywac frytury w postaci stalej, poniewaz grozi to spaleniem grzalki.
> do brazowienia - moze byc to wynik przemrozonych ziemniakow
ale tu nie chodzi o jedna partie - wszystkie pozniejsze porcje
robie sie brazowe tuz po wrzuceniu, mimo, ze sa jeszcze surowe.
ogolnie frytkownica to wygodna rzecz, ale jak po przygotowaniu
jednej porcji frytek mam wylewac 2,5 l oleju i kupowac nowy,
to chyba wole przygotowywac marketowe frytki na blasze piekarnika :-(
pozdr
a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-10 09:43:32
Temat: Re: ciemne frytkiDnia Wed, 09 Feb 2005 22:59:27 +0100, a napisał(a):
> hej!
>
> fotomonter wrote:
>> frytki powinno sie wrzucac na olej rozgrzany do okolo 180stopniC
>
> i tak tez bylo - 180/190 stopni, zaleznie od tego, czy byly
> surowe, czy wczesniej zmrozone.
>
>> sa specjalne oleje w kostkach
>
> z tego co pamietam (frytkownica byla kupiona kilka lat temu i w zasadzie
> prawie nie uzywana), to w instrukcji bylo wyraznie zaznaczone, ze NIE
> WOLNO uzywac frytury w postaci stalej, poniewaz grozi to spaleniem grzalki.
>
>> do brazowienia - moze byc to wynik przemrozonych ziemniakow
>
> ale tu nie chodzi o jedna partie - wszystkie pozniejsze porcje
> robie sie brazowe tuz po wrzuceniu, mimo, ze sa jeszcze surowe.
> ogolnie frytkownica to wygodna rzecz, ale jak po przygotowaniu
> jednej porcji frytek mam wylewac 2,5 l oleju i kupowac nowy,
> to chyba wole przygotowywac marketowe frytki na blasze piekarnika :-(
>
>
> pozdr
> a
ok to rozumiem a kazdy olej tak reaguje ? czy tylko jeden ?
--
pozdrawiam
>>fotomonter<<
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-10 15:21:41
Temat: Re: ciemne frytkifotomonter wrote:
> ok to rozumiem a kazdy olej tak reaguje ? czy tylko jeden ?
coz, na razie dwa rodzaje testowalem, ale z mniej znanych. moze
przetestuje nastepnym razem kujawski
dzieki,
andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 22:59:06
Temat: Re: ciemne frytki> coz, na razie dwa rodzaje testowalem, ale z mniej znanych. moze
> przetestuje nastepnym razem kujawski
Sproboj przed wrzuceniem poprostu wyplukac 2x w czystej wodzie.
W jakims programie widzialem, ze przy produkcji chipsow tak robia,
sprawdzalem juz duuuzo razy i dziala wysmienicie :)
Chodzi o to, aby usunac skrobie, ktora brazowieje, ze scianek pokrojonych
ziemniakow.
--
Pozdrowienia
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |