Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciemne frytki

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciemne frytki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-08 23:19:57

Temat: ciemne frytki
Od: a <a...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam!

w zasadzie juz przy drugim uzyciu frytkownicy moje frytki
robia sie brazowe zaraz po wrzuceniu. olej sam w sobie wyglada ok,
nie ma odpadkow, a kolor frytek wskazuje raczej na jego natychmiastowa
wymiane. biorac pod uwage stosunek ilosci frytek do oleju wymiana
po jednym uzyciu jest kompletnie nieekonomiczna. frytkownica
moulinex (sprzed ok. 5-7 lat). jest moze jakis "staropolski" sposob
na zachowanie czystosci oleju? typu wrzucenie jakiegos warzywka
obok frytek, ktore pochlonie caly "brod"? z gory dzieki za pomoc!


pozdr
andrzej

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-09 08:52:35

Temat: Re: ciemne frytki
Od: fotomonter <f...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 09 Feb 2005 00:19:57 +0100, a napisał(a):

> witam!
>
> w zasadzie juz przy drugim uzyciu frytkownicy moje frytki
> robia sie brazowe zaraz po wrzuceniu. olej sam w sobie wyglada ok,
> nie ma odpadkow, a kolor frytek wskazuje raczej na jego natychmiastowa
> wymiane. biorac pod uwage stosunek ilosci frytek do oleju wymiana
> po jednym uzyciu jest kompletnie nieekonomiczna. frytkownica
> moulinex (sprzed ok. 5-7 lat). jest moze jakis "staropolski" sposob
> na zachowanie czystosci oleju? typu wrzucenie jakiegos warzywka
> obok frytek, ktore pochlonie caly "brod"? z gory dzieki za pomoc!

frytki powinno sie wrzucac na olej rozgrzany do okolo 180stopniC, kazde
studzenie go wplywa na gorsze nastepne frytki. sa specjalne oleje w
kostkach - podobne to jest do smalcu - do smarzenia frytek (polecam) a co
do brazowienia - moze byc to wynik przemrozonych ziemniakow i wogole nie
wszystkie odmiany sie nadaja na frytki ale z tym to juz nie dojdziesz bo
sprzedaja wymieszane....

--
pozdrawiam
>>fotomonter<<

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-09 21:59:27

Temat: Re: ciemne frytki
Od: a <a...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

hej!

fotomonter wrote:
> frytki powinno sie wrzucac na olej rozgrzany do okolo 180stopniC

i tak tez bylo - 180/190 stopni, zaleznie od tego, czy byly
surowe, czy wczesniej zmrozone.

> sa specjalne oleje w kostkach

z tego co pamietam (frytkownica byla kupiona kilka lat temu i w zasadzie
prawie nie uzywana), to w instrukcji bylo wyraznie zaznaczone, ze NIE
WOLNO uzywac frytury w postaci stalej, poniewaz grozi to spaleniem grzalki.

> do brazowienia - moze byc to wynik przemrozonych ziemniakow

ale tu nie chodzi o jedna partie - wszystkie pozniejsze porcje
robie sie brazowe tuz po wrzuceniu, mimo, ze sa jeszcze surowe.
ogolnie frytkownica to wygodna rzecz, ale jak po przygotowaniu
jednej porcji frytek mam wylewac 2,5 l oleju i kupowac nowy,
to chyba wole przygotowywac marketowe frytki na blasze piekarnika :-(


pozdr
a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-10 09:43:32

Temat: Re: ciemne frytki
Od: fotomonter <f...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 09 Feb 2005 22:59:27 +0100, a napisał(a):

> hej!
>
> fotomonter wrote:
>> frytki powinno sie wrzucac na olej rozgrzany do okolo 180stopniC
>
> i tak tez bylo - 180/190 stopni, zaleznie od tego, czy byly
> surowe, czy wczesniej zmrozone.
>
>> sa specjalne oleje w kostkach
>
> z tego co pamietam (frytkownica byla kupiona kilka lat temu i w zasadzie
> prawie nie uzywana), to w instrukcji bylo wyraznie zaznaczone, ze NIE
> WOLNO uzywac frytury w postaci stalej, poniewaz grozi to spaleniem grzalki.
>
>> do brazowienia - moze byc to wynik przemrozonych ziemniakow
>
> ale tu nie chodzi o jedna partie - wszystkie pozniejsze porcje
> robie sie brazowe tuz po wrzuceniu, mimo, ze sa jeszcze surowe.
> ogolnie frytkownica to wygodna rzecz, ale jak po przygotowaniu
> jednej porcji frytek mam wylewac 2,5 l oleju i kupowac nowy,
> to chyba wole przygotowywac marketowe frytki na blasze piekarnika :-(
>
>
> pozdr
> a

ok to rozumiem a kazdy olej tak reaguje ? czy tylko jeden ?

--
pozdrawiam
>>fotomonter<<

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-10 15:21:41

Temat: Re: ciemne frytki
Od: a <a...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

fotomonter wrote:
> ok to rozumiem a kazdy olej tak reaguje ? czy tylko jeden ?

coz, na razie dwa rodzaje testowalem, ale z mniej znanych. moze
przetestuje nastepnym razem kujawski

dzieki,
andrzej

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-11 22:59:06

Temat: Re: ciemne frytki
Od: "Loa" <l...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

> coz, na razie dwa rodzaje testowalem, ale z mniej znanych. moze
> przetestuje nastepnym razem kujawski

Sproboj przed wrzuceniem poprostu wyplukac 2x w czystej wodzie.
W jakims programie widzialem, ze przy produkcji chipsow tak robia,
sprawdzalem juz duuuzo razy i dziala wysmienicie :)
Chodzi o to, aby usunac skrobie, ktora brazowieje, ze scianek pokrojonych
ziemniakow.

--
Pozdrowienia
Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

malakser a zelmer talent
Naczynia żeliwne
przesąd? -ubijanie białek
.:P:E:S:T:O:.
polędwiczki wiepszowe w rozmarynie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »