Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: fotomonter <f...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciemne frytki
Date: Wed, 9 Feb 2005 09:52:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <1rlx1lggy9byo$.v9nvv0wbmu7m$.dlg@40tude.net>
References: <cubheu$kjt$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.51.194.112
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1107939404 9846 80.51.194.112 (9 Feb 2005 08:56:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 9 Feb 2005 08:56:44 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.12.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230934
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 09 Feb 2005 00:19:57 +0100, a napisał(a):
> witam!
>
> w zasadzie juz przy drugim uzyciu frytkownicy moje frytki
> robia sie brazowe zaraz po wrzuceniu. olej sam w sobie wyglada ok,
> nie ma odpadkow, a kolor frytek wskazuje raczej na jego natychmiastowa
> wymiane. biorac pod uwage stosunek ilosci frytek do oleju wymiana
> po jednym uzyciu jest kompletnie nieekonomiczna. frytkownica
> moulinex (sprzed ok. 5-7 lat). jest moze jakis "staropolski" sposob
> na zachowanie czystosci oleju? typu wrzucenie jakiegos warzywka
> obok frytek, ktore pochlonie caly "brod"? z gory dzieki za pomoc!
frytki powinno sie wrzucac na olej rozgrzany do okolo 180stopniC, kazde
studzenie go wplywa na gorsze nastepne frytki. sa specjalne oleje w
kostkach - podobne to jest do smalcu - do smarzenia frytek (polecam) a co
do brazowienia - moze byc to wynik przemrozonych ziemniakow i wogole nie
wszystkie odmiany sie nadaja na frytki ale z tym to juz nie dojdziesz bo
sprzedaja wymieszane....
--
pozdrawiam
>>fotomonter<<
|