Data: 2005-02-09 08:52:35
Temat: Re: ciemne frytki
Od: fotomonter <f...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 09 Feb 2005 00:19:57 +0100, a napisał(a):
> witam!
>
> w zasadzie juz przy drugim uzyciu frytkownicy moje frytki
> robia sie brazowe zaraz po wrzuceniu. olej sam w sobie wyglada ok,
> nie ma odpadkow, a kolor frytek wskazuje raczej na jego natychmiastowa
> wymiane. biorac pod uwage stosunek ilosci frytek do oleju wymiana
> po jednym uzyciu jest kompletnie nieekonomiczna. frytkownica
> moulinex (sprzed ok. 5-7 lat). jest moze jakis "staropolski" sposob
> na zachowanie czystosci oleju? typu wrzucenie jakiegos warzywka
> obok frytek, ktore pochlonie caly "brod"? z gory dzieki za pomoc!
frytki powinno sie wrzucac na olej rozgrzany do okolo 180stopniC, kazde
studzenie go wplywa na gorsze nastepne frytki. sa specjalne oleje w
kostkach - podobne to jest do smalcu - do smarzenia frytek (polecam) a co
do brazowienia - moze byc to wynik przemrozonych ziemniakow i wogole nie
wszystkie odmiany sie nadaja na frytki ale z tym to juz nie dojdziesz bo
sprzedaja wymieszane....
--
pozdrawiam
>>fotomonter<<
|