Data: 2005-02-09 21:59:27
Temat: Re: ciemne frytki
Od: a <a...@...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
hej!
fotomonter wrote:
> frytki powinno sie wrzucac na olej rozgrzany do okolo 180stopniC
i tak tez bylo - 180/190 stopni, zaleznie od tego, czy byly
surowe, czy wczesniej zmrozone.
> sa specjalne oleje w kostkach
z tego co pamietam (frytkownica byla kupiona kilka lat temu i w zasadzie
prawie nie uzywana), to w instrukcji bylo wyraznie zaznaczone, ze NIE
WOLNO uzywac frytury w postaci stalej, poniewaz grozi to spaleniem grzalki.
> do brazowienia - moze byc to wynik przemrozonych ziemniakow
ale tu nie chodzi o jedna partie - wszystkie pozniejsze porcje
robie sie brazowe tuz po wrzuceniu, mimo, ze sa jeszcze surowe.
ogolnie frytkownica to wygodna rzecz, ale jak po przygotowaniu
jednej porcji frytek mam wylewac 2,5 l oleju i kupowac nowy,
to chyba wole przygotowywac marketowe frytki na blasze piekarnika :-(
pozdr
a
|