« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-16 11:37:18
Temat: co do blinów ?Oczywiście kawior, śledzie, śmietana. Ale może ktoś zna bardziej oryginalne
dodatki ? Tylko nie Panslavista bejcowany w szambie.
Pozdrawiam dwaKa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-16 12:04:49
Temat: Re: co do blinów ?dwaKa napisał(a):
> Oczywiście kawior, śledzie, śmietana. Ale może ktoś zna bardziej oryginalne
> dodatki ? Tylko nie Panslavista bejcowany w szambie.
Znam też bliny z farszem z wątróbki cielęcej, z farszem z twarogu, może
też być "stos z blinów z potrójnym farszem" - pierwszy: mięso, masło,
cebula, jajka na twardo, przyprawy, drugi: twaróg z masłem i śmietaną,
trzeci z kaszy manny. Robisz gryczane,pszenne, czy mieszane? Na Litwie
jadłam z grzybami lesnymi.
Jednak jeśli masz możliwość, to z kawiorem są bezkonkurencyjne, imho.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-16 12:05:33
Temat: Re: co do blinów ?
Użytkownik "dwaKa" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
news:eoidee$li5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Oczywiście kawior, śledzie, śmietana. Ale może ktoś zna bardziej
> oryginalne dodatki ?
Witam
Ja uwielbiam bliny z pomaczka (tak to sie chyba nazywa). Na glowe wychodzi
ok kostki smalcu, troche boczku/sloniny, cebulka, 2 jaka. Smalec oczywiscie
topimy, dodajemy boczek (wędzony, zrumieniony) cebule zeszklona pocieta w
paski. Wszystko podajemy w kamionce (musi byc gorace), na koniec wrzucamy
surowe jajka. Dla mnie cudo. Jak chcesz poszukam przepisu, ale zawsze
robilem to na oko. Bliny maczamy w miseczce.
Kri Z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-16 12:18:45
Temat: Re: co do blinów ?
Użytkownik "BBjk" <b...@Q...pl> napisał w wiadomości
news:eoieun$57f$1@inews.gazeta.pl...
>> Znam też bliny z farszem z wątróbki cielęcej, z farszem z twarogu, może
> też być "stos z blinów z potrójnym farszem" - pierwszy: mięso, masło,
> cebula, jajka na twardo, przyprawy, drugi: twaróg z masłem i śmietaną,
> trzeci z kaszy manny. Robisz gryczane,pszenne, czy mieszane? Na Litwie
> jadłam z grzybami lesnymi.
>
> Jednak jeśli masz możliwość, to z kawiorem są bezkonkurencyjne, imho.
> --
> pa, BBjk
Robię mieszane, oczywiście z kawiorem są bezkonkurencyjne tylko po pierwsze
primo prawdziwy kawior jest trudno osiągalny i ta cena.... A kawioropodobne
wyroby z supermarketu nie wydają mi się godne uwagi ( może się mylę ? ).
Nie rozumię , co znaczy farsz do blinów, przecież bliny spożywa się z
jakimiś dodatkami ale nie faszerowane ?
dwaKa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-16 12:21:46
Temat: Re: co do blinów ?
dwaKa napisał(a):
> Oczywiście kawior, śledzie, śmietana. Ale może ktoś zna bardziej oryginalne
> dodatki ? Tylko nie Panslavista bejcowany w szambie.
> Pozdrawiam dwaKa
Tak, to też ja - ikselka. Piszę z awaryjnego konta, ale bądź pewna.
Myślałam, że na twój post nikt nie odpowie, ale się zawiodłam.
Wobec tego wtrącę coś i ja: najpierw wymieniłaś dodatki klasyczne,
natomiast ten ostatni dodatek niezasłużenie nosi w Twojej wypowiedzi
ślady Twojego pochodzenia...
Jako dodatek do blinów najbardziej polecam dla Ciebie Twój nick -
kojarzy się właściwie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-16 12:32:35
Temat: Re: co do blinów ?dwaKa napisał(a):
>
> Robię mieszane, oczywiście z kawiorem są bezkonkurencyjne tylko po pierwsze
> primo prawdziwy kawior jest trudno osiągalny i ta cena.... A kawioropodobne
> wyroby z supermarketu nie wydają mi się godne uwagi ( może się mylę ? ).
> Nie rozumię , co znaczy farsz do blinów, przecież bliny spożywa się z
> jakimiś dodatkami ale nie faszerowane ?
"Spożywa się" też zapiekane, przekładane farszami. Pytałeś o cos
oryginalnego, a takie bliny zapiekane, przekładane własnie farszem,
stanowią pewna odmianę i ucieczkę od tradycyjnych.
Spotkałam się też z blinami podawanymi na słodko, z kremem z zapiekanych
żółtek z cukrem i śmietany, dodatkowo posypane cukrem kryształem, dla
mnie to było okropne, ale nie przepadam za słodyczami, byli tacy, co
dokładali wielokrotnie, więc może być dobre dla amatorów.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-16 12:52:14
Temat: Re: co do blinów ?
Użytkownik <i...@o...pl> napisał w wiadomości
news:1168950104.739716.275330@11g2000cwr.googlegroup
s.com...
Tak, to też ja - ikselka. Piszę z awaryjnego konta, ale bądź pewna.
Myślałam, że na twój post nikt nie odpowie, ale się zawiodłam.
Wobec tego wtrącę coś i ja: najpierw wymieniłaś dodatki klasyczne,
natomiast ten ostatni dodatek niezasłużenie nosi w Twojej wypowiedzi
ślady Twojego pochodzenia...
Jako dodatek do blinów najbardziej polecam dla Ciebie Twój nick -
kojarzy się właściwie.
Trochę to dla mnie za b. zawiłe bo ja niewiem co Tobie się kojarzy .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-16 13:05:08
Temat: Re: co do blinów ?i...@o...pl napisał(a):
> dwaKa napisał(a):
>> Oczywiście kawior, śledzie, śmietana. Ale może ktoś zna bardziej oryginalne
>> dodatki ? Tylko nie Panslavista bejcowany w szambie.
>> Pozdrawiam dwaKa
>
> Tak, to też ja - ikselka. Piszę z awaryjnego konta, ale bądź *pewna*.
Czego?
> Myślałam, że na twój post nikt nie odpowie, ale się zawiodłam.
No nie, same durnie [ostatnio] tu tylko pisaly?
;-)
> Wobec tego wtrącę coś i ja: najpierw wymieniłaś dodatki klasyczne,
> natomiast ten ostatni dodatek niezasłużenie nosi w Twojej wypowiedzi
> ślady Twojego pochodzenia...
Pan...slawi się w tobie odezwał?
> Jako dodatek do blinów najbardziej polecam dla Ciebie Twój nick -
> kojarzy się właściwie.
A ty ROZCOCHA?!
;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-01-16 13:06:58
Temat: Re: co do blinów ?dwaKa napisał(a):
> Użytkownik <i...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:1168950104.739716.275330@11g2000cwr.googlegroup
s.com...
>
> Tak, to też ja - ikselka. Piszę z awaryjnego konta, ale bądź pewna.
> Myślałam, że na twój post nikt nie odpowie, ale się zawiodłam.
> Wobec tego wtrącę coś i ja: najpierw wymieniłaś dodatki klasyczne,
> natomiast ten ostatni dodatek niezasłużenie nosi w Twojej wypowiedzi
> ślady Twojego pochodzenia...
> Jako dodatek do blinów najbardziej polecam dla Ciebie Twój nick -
> kojarzy się właściwie.
>
> Trochę to dla mnie za b. zawiłe bo ja niewiem co Tobie się kojarzy .
Slawi myśli, ze jesteś kobietą (dwoma).
:-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-01-16 13:12:08
Temat: Re: co do blinów ?ps wrote:
>
> Użytkownik "dwaKa" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:eoidee$li5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Oczywiście kawior, śledzie, śmietana. Ale może ktoś zna bardziej
>> oryginalne dodatki ?
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=202
http://www.restaurants.pl/przepisy/kuchmistrz/bliny.
htm
I pewnie jeszcze wiele innych. Ja lubię ten sos myśliwski.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |