Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia cytryna konserwowa - w soli??

Grupy

Szukaj w grupach

 

cytryna konserwowa - w soli??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-01-16 11:57:14

Temat: cytryna konserwowa - w soli??
Od: "PabloGT" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Widziałem wczoraj na discavery w programie kuchenna chemia jak facet bierze
rozcina cytryne na 4-ry do niej wyspuje sól (kuchenną) i wkłada do słoika.
Problem polega na tym ,że dopowiada "że trzeba teraz 4 tygodnie" i teraz
kewstia na co ? czy na to żeby sie zakonserwowała czy trzebą ją zjeść w tym
czasie?
Przed krojeniem owej cytryny chwalił się że uzyskamy wspaniały smak i takie
tam.
Czy ktoś ma wiedze na temat konserwowania cytryny w ten lub inny sposób?

pozdrawiam

PabloGT


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-01-16 12:19:29

Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??
Od: Dominika Solarz <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 16 Jan 2007 12:57:14 +0100, PabloGT napisał(a):

> Widziałem wczoraj na discavery w programie kuchenna chemia

Tez to oglądałam, chyba ta cytryna ma stać tak 4 tygodnie bo później
była pokazana w tym słoju w cieczy...chyba soku jaki puściła bo on tam
nic nie wlewał.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-01-16 16:42:27

Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

PabloGT <p...@i...pl> napisał(a):

> Czy ktoś ma wiedze na temat konserwowania cytryny w ten lub inny sposób?

To specjał marokański. http://tnij.org/salted-lemons

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-01-16 17:02:44

Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 16 janvier 2007 ŕ 12:57:14, dans <eoiemm$qqk$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

> Widziałem wczoraj na discavery w programie kuchenna chemia jak facet bierze
> rozcina cytryne na 4-ry do niej wyspuje sól (kuchenną) i wkłada do słoika.
> Problem polega na tym ,że dopowiada "że trzeba teraz 4 tygodnie" i teraz
> kewstia na co ? czy na to żeby sie zakonserwowała czy trzebą ją zjeść w tym
> czasie?
> Przed krojeniem owej cytryny chwalił się że uzyskamy wspaniały smak i takie
> tam.
> Czy ktoś ma wiedze na temat konserwowania cytryny w ten lub inny sposób?


Owszem. Cytryny konserwowane w soli (rowniez zasolone i zalane oliwa)
to typowy skladnik kuchni polnocno-afrykanskej. Uzywa sie takich
cytryn jako dodatku do potraw miesnych, do tajine, itd.
Nie rozni sie to specjalnie od pikli angielskich czy chutney
indyjskich : owoce na ostro lub na slono jako dodatek do potraw.



Ewcia




--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-01-16 22:57:10

Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??
Od: Maggie <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

PabloGT napisał(a):
> Widziałem wczoraj na discavery w programie kuchenna chemia jak facet bierze
> rozcina cytryne na 4-ry do niej wyspuje sól (kuchenną) i wkłada do słoika.
> Problem polega na tym ,że dopowiada "że trzeba teraz 4 tygodnie" i teraz
> kewstia na co ? czy na to żeby sie zakonserwowała czy trzebą ją zjeść w tym
> czasie?
> Przed krojeniem owej cytryny chwalił się że uzyskamy wspaniały smak i takie
> tam.
> Czy ktoś ma wiedze na temat konserwowania cytryny w ten lub inny sposób?
>
> pozdrawiam
>
> PabloGT

A czy to nie wyjdzie czasem cytryna kiszona?

Jeden jedyny przepis który mam pochodzi z książki
kucharskiej właśnie tej grupy i chyba jest bardzo stary...
Autor przepisu pisze o tym, żeby otrzeć ze skórki i moczyć w
lekko słonej wodzie kilkakrotnie (3-4 razy) ją zmieniając
aby pozbyć się goryczki a potem naciąć na cztery, w nacięcia
napchać sporo soli. Przełożyć do słoja, dodać liści
laurowych, kopru, gorczycy można również czosnek, zalać
wrzątkiem i odstwić na 40 dni...

Spróbuj pogooglać wpisując kiszone lub kwaszone cytryny,
może jest i przepis bez zalewania wrzątkiem...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-01-16 23:17:26

Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Maggie <m...@w...pl> napisał(a):

> A czy to nie wyjdzie czasem cytryna kiszona?
>
> Jeden jedyny przepis który mam pochodzi z książki
> kucharskiej właśnie tej grupy i chyba jest bardzo stary...
> Autor przepisu pisze o tym, żeby otrzeć ze skórki i moczyć w
> lekko słonej wodzie kilkakrotnie (3-4 razy) ją zmieniając
> aby pozbyć się goryczki a potem naciąć na cztery, w nacięcia
> napchać sporo soli. Przełożyć do słoja, dodać liści
> laurowych, kopru, gorczycy można również czosnek, zalać
> wrzątkiem i odstwić na 40 dni...

Tak. Zdecydowanie jest to receptura marokańska :-((

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-01-17 16:15:08

Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??
Od: Maggie <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha napisał(a):

> Tak. Zdecydowanie jest to receptura marokańska :-((

A dlaczego :-(( ? Cóż to szkodzi, że marokańska?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-01-18 05:33:41

Temat: Re: cytryna konserwowa - w soli??
Od: "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Widziałem wczoraj na discavery w programie kuchenna chemia jak facet
bierze
> rozcina cytryne na 4-ry do niej wyspuje sól (kuchenną) i wkłada do słoika.
> Problem polega na tym ,że dopowiada "że trzeba teraz 4 tygodnie" i teraz

Mam "cos takiego" od ponad roku.Podobny program ogladalem i zafascynowany
kuchnia arabska zrobilem sloj z zasolona cytryna.Minal rok i ja tego sloja
jeszcze nie otworzylem.UF!! Az sie boje czy cos z tego sie nadaje do uztrku.

Stanislaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co do blinów ?
Krajalnica - co kupić ?
Przepis na oliwę czosnkową?
Jakich patelni uzywa Makłowicz ???
Re: KOBIETY !!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »