| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-27 18:55:57
Temat: co z ciasta francuskiegoWitam
Mam w zamrazarniku plat ciasta francuskiego - ok 400 g. Co prostego i
smacznego mozna z nim zrobic ?? Myslalem zeby zrobic cos w stylu pizzy w
pierogu, tzn: naklasc do srodka troche miesa, warzyw, pieczarek, sera,
zlozyc w pierug, skleic ciasto i upiec w piekarniku. A moze macie cos
dobrego, prostegi i sprawdzonego co moglibyscie mi polecic.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-28 03:06:44
Temat: Re: co z ciasta francuskiegoHankiel wrote:
> Witam
>
> Mam w zamrazarniku plat ciasta francuskiego - ok 400 g. Co prostego i
> smacznego mozna z nim zrobic ?? Myslalem zeby zrobic cos w stylu pizzy w
> pierogu, tzn: naklasc do srodka troche miesa, warzyw, pieczarek, sera,
> zlozyc w pierug, skleic ciasto i upiec w piekarniku. A moze macie cos
> dobrego, prostegi i sprawdzonego co moglibyscie mi polecic.
>
>
1. Kawalek sera brie zapakowac szczelnie w ciasto i upiec az zlote w
wysokiej temperaturze. Mozna nalozyc zurawin na ser przed zawinieciem,
albo ziola.
2. Kawalek ciasta francusiego posmarowac kwaskowatym dzemem, pokroic
ostrym nozem w paski wielkosci jak na faworki. Kazdy pasek skrecic
wzdluz osi, polozyc na blasze i upiec na zloto.
3. Wyciac nozem male kolka z ciasta francuskiego. Polowe kolek wyciac w
srodku, tworzac obrecze. Posmarowac brzegi calych kolek roztrzepanym
jajkiem. Ulozyc wyciete kolka - obrecze na cale kolka. Upiec w bardzo
goracym piecu az zlote. W czasie pieczenia ciasto urosnie tworzac maly
komin. Po wystudzeniu nadziac te kominy pasztetem, albo pasta
krewetkowa, albo bita smietana.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-28 09:09:09
Temat: Re: co z ciasta francuskiegoWitam,
Użytkownik "Hankiel" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:fav6dr$3hl$1@inews.gazeta.pl...
> Witam
>
> Mam w zamrazarniku plat ciasta francuskiego - ok 400 g. Co prostego i
> smacznego mozna z nim zrobic ?? Myslalem zeby zrobic cos w stylu pizzy w
> pierogu, tzn: naklasc do srodka troche miesa, warzyw, pieczarek, sera,
> zlozyc w pierug, skleic ciasto i upiec w piekarniku. A moze macie cos
> dobrego, prostegi i sprawdzonego co moglibyscie mi polecic.
Ostatnio zrobiłam tak:
Pokroiłam ciasto w kwadraty, na środek nałożyłam cebulę pokrojoną w piórka,
na to wędzony boczuś w kostkę i posypałam odrobiną pieprzu. To złożyłam w
kopertę i na górę plasterek mozarelli. Do piekarnika aż się upiecze na
złoto. Pyszne na gorąco. Nie wiem jak smakuje na zimno, bo nie zdążyło
wystygnąć, gdyż zostało "pożarte" :-)
Pozdrawiam
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |