Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co z dyni

Grupy

Szukaj w grupach

 

co z dyni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-16 09:03:31

Temat: co z dyni
Od: <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

mam mase ogromnych dyni, planuje wyciagnac z nich pestki i wysuszyc(smaczne i podobno
dobre dla prostaty:-))) ale co zrobic z reszta? szkoda mi to wywalic na kompost,
podobno mozna dynie przechowywac ale jak?? Czy sa jkaies przetwory wymagajace malo
pracy (may malo czasu:-((()
pozdro grzesiek

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-16 09:30:21

Temat: Re: co z dyni
Od: w...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora

Przerywamy program aby przekazać co <s...@p...onet.pl>
oświadczył[a]:

> mam mase ogromnych dyni, planuje wyciagnac z nich pestki i
> wysuszyc(smaczne i podobno dobre dla prostaty:-))) ale co zrobic z
> reszta?

zupę gęstą.
pokroić obrany miąższ z 1 dyni w dużą kostkę. ugotować wywar (3-4 litry)
z włoszczyzny w małych kawałkach. gdy włoszczyzna jest półtwarda,
dorzucić dynię i usmażone na złoto 3-4 duże cebule i kilka przeciśniętych
przez praskę ząbków czosnku. gotować jeszcze kwadrans lub do miękkości
włoszczyzny. doprawić sokiem z cytryny, jasnym sosem sojowym, pieprzem
czarnym, szczyptą gałki muszkatołowej. zmiksować na krem. podawać
posypane startymi migdałami z grzankami z razowca.
dobre na zimne dni.
dużo wyjdzie, ale po pierwsze znika szybko (przynajmniej u nas) a po
drugie można zamrozić na później.

albo leczo trzasnąć z paprykami i jakimś kabaczkiem. na ryżu podawać.
leczo chyba trudne nie jest?

--
wojmat
[jak powiedział nam kerownik
w marcu krzywi się prostownik] ["plastik" 3(24)/99]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-16 09:58:29

Temat: Re: co z dyni
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


<s...@p...onet.pl> wrote in message
news:3148.000002a3.3bf4d662@newsgate.onet.pl...
> mam mase ogromnych dyni, planuje wyciagnac z nich pestki i
wysuszyc(smaczne i podobno dobre dla prostaty:-))) ale co zrobic z reszta?
szkoda mi to wywalic na kompost, podobno mozna dynie przechowywac ale jak??
Czy sa jkaies przetwory wymagajace malo pracy (may malo czasu:-((()

Nie wywalaj!!!!
Dynia to dla mnie odkrycie kulinarne tego roku.
Zrob zupe ktora podal Wojmat - jest przepyszna, mozesz zmiksowac lub nie.
Mniam!
I jest jeszcze przepis na placek z dyni, tez bardzo mi przypadl do gustu.
Cytuje za Zosia
PUMPKIN PIE

ciasto:
200 g mąki
125 g zimnego masła
kilka łyżek lodowatej wody
szczypta soli
60 g łuskanych orzechów włoskich

nadzienie:
250 g purée z dyni
100 g ciemnego cukru
? łyżeczki mielonego imbiru
? łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego cynamonu
? szklanki śmietanki
2 żółtka i 2 białka
łyżeczka esencji waniliowej

Najpierw purée: dyni nie obierać, tylko pokroić na spore kawałki, posmarować
delikatnie oliwą, wtawić do gorącego piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu i
ostudzeniu obrać i zmiksować. Do wszechstronnego zastosowania. Z całej dyni
wychodzi tego dużo, można podzielić na porcje i wstawić do zamrażalnika.

Ciasto: wsypać mąkę do miski (można wstawić do lodówki na pół godziny),
dodać masło i sól, zagnieść szybko ciasto, pozostawiając drobne grudki
masła. Jeśli jest za suche (u mnie zawsze jest), dodać trochę wody. Zbić w
kulę, zawinąć w folię, wstawić do lodówki, najlepiej na dzień wcześniej.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 cm, ponakłuwać
widelcem, wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st., ciasto przykryć
folią aluminiową, piec 15 min. Wyjąć z piekarnika, wysypać na ciasto
pokruszone orzechy, lekko wgnieść i wstawić do piekarnika na kolejne 10
minut. Ostudzić.

Nadzienie: do garnka włożyć purée z dyni (ja biorę więcej niż w przepisie,
mn.w. dwie szklanki), cukier i sypkie przyprawy (ja w tym momencie dodaję
też cukier waniliowy zamiast esencji). Podsmażać na małym ogniu, co jakiś
czas mieszając (wtedy pryska!), ok. 15 min., aż masa stanie się błyszcząca.
Śmietankę rozmieszać z żółtkami i esencją waniliową (jak ktoś nie dodał
wcześniej cukru). Ubić pianę z białek. Połączyć dynię ze śmietanką,
delikatnie wmieszać pianę. Wlać na podpieczony spód. Piec w gorącym
piekarniku ok. pół godziny.

Najlepsze jest ciepłe, z bardzo lekko osłodzoną bitą śmietaną."

Koniec cytatu.
U mnie w lodowce czeka zamrozone puree.

Asia





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-16 10:30:06

Temat: Re: co z dyni
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Jak wrzucisz tutaj w maszyne (pumpkin)
www.recipesource.com
to dostaniesz 800 przepisow na dynie.
Wystarczy? )

*******
m-gosia
*******


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-16 12:08:57

Temat: Re: co z dyni
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Cytuje za Zosia
> PUMPKIN PIE
[...]
> nadzienie:
> 250 g purée z dyni
> 100 g ciemnego cukru
> ? łyżeczki mielonego imbiru
> ? łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
> ? łyżeczki mielonego cynamonu
> ? szklanki śmietanki

Asiu, gdybys jeszcze mogla odszyfrowac te "?" przy skladnikach,
to wszystko byloby calkiem jasne :)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-16 12:27:51

Temat: Re: co z dyni
Od: "zosia" <z...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Asiu, gdybys jeszcze mogla odszyfrowac te "?" przy skladnikach,
> to wszystko byloby calkiem jasne :)

moze zdaze odpowiedziec przed asia. wszystko przez te wordowskie ulamki...
powinno byc:

cwierc łyżeczki mielonego imbiru
cwierc łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pol łyżeczki mielonego cynamonu
pol szklanki śmietanki

pozdrawiam,
z



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

porady kuchenne
odchudzania dzień trzeci :-)
W sprawie tortu Agaty S.
czy to se vrati
Szynka - przechowywanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »