« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-16 18:24:53
Temat: co z kabanosów??Tak sie zlozylo ze dostalam ok. kilograma
kabanosow. Uwazam , ze sa za suche i za duzo w nich mięsa...
Poradzcie, co mogę z nich przyrzadzic, aby to zmienic.
Pozdrawiam
Fiora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-16 18:39:45
Temat: Re: co z kabanosów??"fiora" <a...@n...com.pl> kwękała:
> Uwazam , ze sa za suche i za duzo w nich mięsa...
Dżizas! Ile bym dał, żeby w przypadku innych wędlin narzekać, że za dużo w
nich mięsa. Zazwyczaj za dużo w nich wody i soli... :-)
Wciachaj masowo do lecza, teraz papryka, cukinia, kabaczki i pomidory są
coraz tańsze. Choć ja nie popełniłbym takiego barbarzyństwa. Kabanosy
najlepiej smakują do piwa i telewizora.
--
Pozdrawiam
"Powiedziałem i ukoiłem sumienie..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-16 18:40:21
Temat: Re: co z kabanosów??
Użytkownik "fiora" <a...@n...com.pl> napisał w wiadomości
news:dbbjdt$jqf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Tak sie zlozylo ze dostalam ok. kilograma
> kabanosow. Uwazam , ze sa za suche i za duzo w nich mięsa...
> Poradzcie, co mogę z nich przyrzadzic, aby to zmienic.
> Pozdrawiam
> Fiora
>
>
Można dać jako składnik pizzy. :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-16 18:48:18
Temat: Re: co z kabanosów??
fiora wrote:
> Tak sie zlozylo ze dostalam ok. kilograma
> kabanosow. Uwazam , ze sa za suche i za duzo w nich mięsa...
> Poradzcie, co mogę z nich przyrzadzic, aby to zmienic.
> Pozdrawiam
> Fiora
Slyszalem juz rozne narzekania ale zeby bylo za duzo w kielbasie miesa
to widze 1-wszy raz.
Domyslam sie ze zalezy Ci na smaku i konsystencji kielbasy z przed lat.
Robilo sie ja tak, ze czesc miesa zastepowano rozmoczonym papierem
toaletowym lub trocinami. Bedziesz miala z tym troche roboty, ale na
pewno warto. Nie dosc ze otrzymasz smak z przed lat to i ilosc zwiekszy
sie o jakoes 30-40%.
Zawsze mi sie wydawalo ze kabanosy wyroznialy sie od innych kielbas tym
ze byly suche. Czym suchsze tym lepsze i drozsze bo mniej w nich
darmowej wody a wiecej kosztownego miesa, ale moge sie mylic.
Pozdrawiam i zycze smacznego :-).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-16 19:07:42
Temat: Re: co z kabanosów??fiora <a...@n...com.pl> napisał(a):
> Tak sie złozylo ze dostalam ok. kilograma
> kabanosow. Uwazam , ze sa za suche i za duzo w nich mięsa...
> Poradzcie, co mogę z nich przyrzadzic, aby to zmienic.
> Pozdrawiam
>
Widziałam w takim wydaniu:
- w hotdogu
- w eintopfie -gęsta, klarowna zupka z grubo krojonych jarzyn + kukurydza np.,
+ czerwona papryka w kawałkach + krojone skośnie 2 cm kawałki kabanosa.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-16 20:20:53
Temat: Re: co z kabanosów??
Użytkownik "fiora" <a...@n...com.pl> napisał w wiadomości
news:dbbjdt$jqf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Tak sie zlozylo ze dostalam ok. kilograma
> kabanosow. Uwazam , ze sa za suche i za duzo w nich mięsa...
> Poradzcie, co mogę z nich przyrzadzic, aby to zmienic.
Za dużo mięsa? Dobrze słyszę?
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-16 21:45:57
Temat: Re: co z kabanosów??
Le samedi 16 juillet 2005 ŕ 20:24:53, dans <dbbjdt$jqf$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Tak sie zlozylo ze dostalam ok. kilograma
> kabanosow. Uwazam , ze sa za suche i za duzo w nich mięsa...
> Poradzcie, co mogę z nich przyrzadzic, aby to zmienic.
Widze ze zwrot "za duzo miesa" budzi sporo zamieszania :)
Przypuszczam ze chodzilo ci o to ze kabanos jest za malo soczysty.
Radze ci zrobic plonace kabanosy, jest to specjalnosc polskich
restauracji w Paryzu (ktore pewnie chcialy zuzytkowac produkt dobry
ale raczej nie znany Paryzanom) : kabanosy tniesz na 2-4 cm kawalki,
polewasz kilkoma lyzkami spirytusu, i podpalasz. Dlugosc palenia
zalezy oczywiscie od ilosci spirytusu, nalepiej podpalic juz na stole.
Kabanos po tym zabiegu jest lekko z wierzchu przypieczony, tluszcz w nim
zawarty jest rozgrzany, mieso staja sie soczystsze, no i zapach
jalowca jest o wiele bardziej intensywny.
Nie nalezy tego robic w kosmicznych ilosciach bo taki kabanos szybko
stygnie.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-16 22:25:31
Temat: Re: co z kabanosów??On Sat, 16 Jul 2005 23:45:57 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>
>Le samedi 16 juillet 2005 ŕ 20:24:53, dans <dbbjdt$jqf$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>
>> Tak sie zlozylo ze dostalam ok. kilograma
>> kabanosow. Uwazam , ze sa za suche i za duzo w nich mięsa...
>> Poradzcie, co mogę z nich przyrzadzic, aby to zmienic.
>
>Widze ze zwrot "za duzo miesa" budzi sporo zamieszania :)
>
>Przypuszczam ze chodzilo ci o to ze kabanos jest za malo soczysty.
>
>Radze ci zrobic plonace kabanosy, jest to specjalnosc polskich
>restauracji w Paryzu (ktore pewnie chcialy zuzytkowac produkt dobry
>ale raczej nie znany Paryzanom) : kabanosy tniesz na 2-4 cm kawalki,
>polewasz kilkoma lyzkami spirytusu, i podpalasz. Dlugosc palenia
>zalezy oczywiscie od ilosci spirytusu, nalepiej podpalic juz na stole.
>
>Kabanos po tym zabiegu jest lekko z wierzchu przypieczony, tluszcz w nim
>zawarty jest rozgrzany, mieso staja sie soczystsze, no i zapach
>jalowca jest o wiele bardziej intensywny.
>
>Nie nalezy tego robic w kosmicznych ilosciach bo taki kabanos szybko
>stygnie.
>
>
>Ewcia
Na moim weselu byly takie plonace kabanosy miedzy innymi.
Fajne...pamiec mam dosc dobra, bo kupe lat temu to bylo (pamieta
kto sklepy komercyjne? No wlasnie tam trzeba bylo wystac kabanosy
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-07-17 09:47:48
Temat: Re: co z kabanosów??Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
[...]
> Kabanos po tym zabiegu jest lekko z wierzchu przypieczony, tluszcz w nim
> zawarty jest rozgrzany, mieso staja sie soczystsze, no i zapach
> jalowca jest o wiele bardziej intensywny.
[...]
Skąd jałowiec w tych kabanosach? Zawsze z przypraw dodawano czarny
pieprz, kminek i odrobinę gałki muszkatołowej.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-07-17 22:49:19
Temat: Re: co z kabanosów??
Le dimanche 17 juillet 2005 ŕ 11:47:48, dans <dbda5c$jmc$2@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>> Kabanos po tym zabiegu jest lekko z wierzchu przypieczony, tluszcz w nim
>> zawarty jest rozgrzany, mieso staja sie soczystsze, no i zapach
>> jalowca jest o wiele bardziej intensywny.
> [...]
> Skąd jałowiec w tych kabanosach?
Nie wiem. Ale wystarczy powachac wiekszosc polskich suszonych kielbas
aby poczuc jalowiec. To jest zreszta najbardziej charakterystyczna
cecha w porownaniu z tutejszymi wedlinami.
> Zawsze z przypraw dodawano czarny
> pieprz, kminek i odrobinę gałki muszkatołowej.
Kminku nigdy nie widzialam (moze zmielony) ani nie wyczulam. Galki
tysz nie, co nie znaczy ze ich w wedlinach nie ma.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |