Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czosnek, w zalewie ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

czosnek, w zalewie ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-09 18:44:42

Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Od: "janek" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:beh456$dav$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik janek napisał:
> > Nie, to są gęsie szyjki.
> > janek
> >
> Nie, to sa gesie zoladki.
Chyba w Krakowie, tam nawet na Rynek mówią pole!
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/gesiaszyja.html
janek

---
"Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
juz kawal czasu. [by walkie]



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-09 18:53:46

Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik janek napisał:

>
> Chyba w Krakowie, tam nawet na Rynek mówią pole!
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/gesiaszyja.html
> janek
>
> ---
> "Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
> juz kawal czasu. [by walkie]
>
Nie, na Rynek mowimy Rynek. Droga Tracy, daj juz sobie na wstrzymanie bo
jestes zalosna.


--

o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 18:56:59

Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik janek napisał:
> Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
> news:beh456$dav$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>Użytkownik janek napisał:
>>
>>>Nie, to są gęsie szyjki.
>>>janek
>>>
>>
>>Nie, to sa gesie zoladki.
>
> Chyba w Krakowie, tam nawet na Rynek mówią pole!
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/gesiaszyja.html
> janek
>
> ---
> "Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
> juz kawal czasu. [by walkie]
>
>
>
http://pascal.onet.pl/zjesc_krakow/restauracje_01.as
p
"KLEZMER HOIS"

Duszone gęsie pipki

1 kg żołądków gęsich lub indyczych, 1 kg cebuli, czosnek,
gęsi lub kaczy tłuszcz (ew. oliwa), sól, pieprz, curry.

Żołądki sparzyć kilkakrotnie przelewając je wrzątkiem na sitku 3 - 4 razy.
Podsmażyć cebulę, do podsmażonej cebuli wycisnąć kilka ząbków czosnku
(zależnie od upodobania). Do tego dodajemy żołądki, całość dokładnie
mieszamy
i dodajemy trochę wody. Solimy, pieprzymy i dodajemy curry.
Ponownie mieszamy i przykrywamy naczynie pokrywką.
Dusimy ok. 1,5 godziny, kontrolując czy woda nie wyparowała.
Później zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy go do piekarnika na 20 minut.
Podawać z bułką chałką i surówką z tartej rzepy.

--

o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 19:09:59

Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Od: "janek" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:behofs$98r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> http://pascal.onet.pl/zjesc_krakow/restauracje_01.as
p
> "KLEZMER HOIS"
Link nie działa.
>
> Duszone gęsie pipki
>
> 1 kg żołądków gęsich
Nie od dziś wiadomo, że krakusie to centusie i zamiast kupić gęś z szyją,
kupują żołądki gęsie, robią z nich gulasz i nazywają "gęsimi pipkami"
janek
---
"Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
juz kawal czasu. [by walkie]


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 07:18:25

Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Od: "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

pipki widze wywolaly lawine odpowiedzi, i dobrze :-)

ale czy nikt nie robi czosnku (konserwowanego?) na później?

nie wiem czy starczy ale np. zalewam czosnek obrany np. oliwa dodaje troche
czegos?? np. ziola i stoi to jakis czas i czosnek nadaje sie do spozycia


pozdr
Użytkownik "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bedujh$pr6$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Czolem,
> czy moze ktos podeslac sprawdzone przepisy (pomysly) na czosnek w
jakowychs
> zalewach, bede wdzieczny za kazdy przepis w ktorym czosnek odgrywa bardzo
> wdzieczna role :-)
>
> ps. ostatnio widzialem powtorke z maklowicza, w ktorej pokazywal kacze
> pipki, niestety umknelo mi jak i co dorzucal....
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 08:28:05

Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bej48b$7ui$1@nemesis.news.tpi.pl...

> ale czy nikt nie robi czosnku (konserwowanego?) na później?
>
> nie wiem czy starczy ale np. zalewam czosnek obrany np. oliwa dodaje
troche
> czegos?? np. ziola i stoi to jakis czas i czosnek nadaje sie do spozycia

W sumie cały czas czekałam, aż ktoś poruszy ten temat
- czy możesz napisać coś więcej - do czego używasz tego czosnku i czy to się
soli (tę zalewę)?

A próbowałeś kiedyś marynować tak np.ser fetę, albo inny?

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 08:36:16

Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Od: "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

czolem,
nie z serem nie probowalem, ale to tez jest pomysl!

w napisanym przykladze nie ma soli, a do czego? jestem czosnkojadem wiec
lubie tak pochrupac, ale podejrzewam ze mozna stosowac go rowniez do innych
spozywczych celów w jakichs potrawach,

ja ze swej strony polecam rowniez czosnek (traktowany chyba jako odpad) -
pozostalosc po kiszeniu ogorkow, robi sie takie malosolniaki z duza
domieszka czosnku, i potem czosnek zyskuje dodatkowe walory, oczywiscie
mozna go chrupac na surowo :-)


pozdr


Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bej82l$i93$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bej48b$7ui$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > ale czy nikt nie robi czosnku (konserwowanego?) na później?
> >
> > nie wiem czy starczy ale np. zalewam czosnek obrany np. oliwa dodaje
> troche
> > czegos?? np. ziola i stoi to jakis czas i czosnek nadaje sie do spozycia
>
> W sumie cały czas czekałam, aż ktoś poruszy ten temat
> - czy możesz napisać coś więcej - do czego używasz tego czosnku i czy to
się
> soli (tę zalewę)?
>
> A próbowałeś kiedyś marynować tak np.ser fetę, albo inny?
>
> Sowa
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 08:52:11

Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bej8qa$nqg$1@nemesis.news.tpi.pl...
> czolem,
> nie z serem nie probowalem, ale to tez jest pomysl!
>
> w napisanym przykladze nie ma soli, a do czego? jestem czosnkojadem wiec
> lubie tak pochrupac, ale podejrzewam ze mozna stosowac go rowniez do
innych
> spozywczych celów w jakichs potrawach,

Narobiłeś mi smaku - jak tylko wykończę oliwki, to w słoikach po nich
postaram się zrobić tego czosnku.

A z czym robiłeś? Tak myślę o kminku i majeranku razem.
A może baldachy kopru? Teraz już są.

O tym serze myślę od jakiegoś czasu - właśnie z czosnkiem, kminkiem i
kolorowym pieprzem (tylko co zrobić żeby się nie rozwalił? - może jakiś jest
inny, twardszy od fety?)

> ja ze swej strony polecam rowniez czosnek (traktowany chyba jako odpad) -
> pozostalosc po kiszeniu ogorkow, robi sie takie malosolniaki z duza
> domieszka czosnku, i potem czosnek zyskuje dodatkowe walory, oczywiscie
> mozna go chrupac na surowo :-)

Eh, marzenia.....

Sowa



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 09:07:06

Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik janek napisał:
>
>>Duszone gęsie pipki
>>
>>1 kg żołądków gęsich
>
> Nie od dziś wiadomo, że krakusie to centusie i zamiast kupić gęś z szyją,
> kupują żołądki gęsie, robią z nich gulasz i nazywają "gęsimi pipkami"
> janek
> ---
> "Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
> juz kawal czasu. [by walkie]
Ale zes wymyslila. Wiesz normalnie mnie zamurowalo. Ale sadzac po czasie
odpowiedzi, wiadomosc
do przemyslanych nie nalezy - z reszta jak większość Twoich.
A Twoj wywod ze centusie i ze kupujemy same zoladki zamiast gesi jest
tak totalnie pozbawiony sensu. Tlumacz sobie to raczej ze krakusy nie
jedza tlustych gesi tylko delikatne zoladki vel pipki. :>



--

o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 09:46:48

Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik janek napisał:
> >
> >>Duszone gęsie pipki
> >>
> >>1 kg żołądków gęsich
> >
> > Nie od dziś wiadomo, że krakusie to centusie i zamiast kupić gęś z szyją,
> > kupują żołądki gęsie, robią z nich gulasz i nazywają "gęsimi pipkami"
> > janek
> >  ---
> >  "Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
> >  juz kawal czasu. [by walkie]
> Ale zes wymyslila. Wiesz normalnie mnie zamurowalo. Ale sadzac po czasie
> odpowiedzi, wiadomosc
> do przemyslanych nie nalezy -  z reszta jak większość Twoich.
> A Twoj wywod ze centusie i ze kupujemy same zoladki zamiast gesi jest
> tak totalnie pozbawiony sensu. Tlumacz sobie to raczej ze krakusy nie
> jedza tlustych gesi tylko delikatne zoladki vel pipki. :>

Walkie, ja pogoglowalam i z prowadzonych kilkakrotnie dyskusji wynika, ze gesi
pipek to potrawa zydowska z gesich szyjek. Ja nie chce rozstrzygac o
czyjejkolwiek racji, moze sa dwie potrawy o tej samej nazwie, zaleznie od
regionu?

Pozdrawiam,
Ania

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Omlet Przepis Reklama
PUCHATEK-klapa:((
Ceny na giełdzie
Jak się robi nalewkę?
Przepisy na diete.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »