| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-09 18:44:42
Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:beh456$dav$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik janek napisał:
> > Nie, to są gęsie szyjki.
> > janek
> >
> Nie, to sa gesie zoladki.
Chyba w Krakowie, tam nawet na Rynek mówią pole!
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/gesiaszyja.html
janek
---
"Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
juz kawal czasu. [by walkie]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-09 18:53:46
Temat: Re: czosnek, w zalewie ?Użytkownik janek napisał:
>
> Chyba w Krakowie, tam nawet na Rynek mówią pole!
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/gesiaszyja.html
> janek
>
> ---
> "Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
> juz kawal czasu. [by walkie]
>
Nie, na Rynek mowimy Rynek. Droga Tracy, daj juz sobie na wstrzymanie bo
jestes zalosna.
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-09 18:56:59
Temat: Re: czosnek, w zalewie ?Użytkownik janek napisał:
> Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
> news:beh456$dav$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>Użytkownik janek napisał:
>>
>>>Nie, to są gęsie szyjki.
>>>janek
>>>
>>
>>Nie, to sa gesie zoladki.
>
> Chyba w Krakowie, tam nawet na Rynek mówią pole!
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/gesiaszyja.html
> janek
>
> ---
> "Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
> juz kawal czasu. [by walkie]
>
>
>
http://pascal.onet.pl/zjesc_krakow/restauracje_01.as
p
"KLEZMER HOIS"
Duszone gęsie pipki
1 kg żołądków gęsich lub indyczych, 1 kg cebuli, czosnek,
gęsi lub kaczy tłuszcz (ew. oliwa), sól, pieprz, curry.
Żołądki sparzyć kilkakrotnie przelewając je wrzątkiem na sitku 3 - 4 razy.
Podsmażyć cebulę, do podsmażonej cebuli wycisnąć kilka ząbków czosnku
(zależnie od upodobania). Do tego dodajemy żołądki, całość dokładnie
mieszamy
i dodajemy trochę wody. Solimy, pieprzymy i dodajemy curry.
Ponownie mieszamy i przykrywamy naczynie pokrywką.
Dusimy ok. 1,5 godziny, kontrolując czy woda nie wyparowała.
Później zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy go do piekarnika na 20 minut.
Podawać z bułką chałką i surówką z tartej rzepy.
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-09 19:09:59
Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:behofs$98r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> http://pascal.onet.pl/zjesc_krakow/restauracje_01.as
p
> "KLEZMER HOIS"
Link nie działa.
>
> Duszone gęsie pipki
>
> 1 kg żołądków gęsich
Nie od dziś wiadomo, że krakusie to centusie i zamiast kupić gęś z szyją,
kupują żołądki gęsie, robią z nich gulasz i nazywają "gęsimi pipkami"
janek
---
"Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
juz kawal czasu. [by walkie]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 07:18:25
Temat: Re: czosnek, w zalewie ?pipki widze wywolaly lawine odpowiedzi, i dobrze :-)
ale czy nikt nie robi czosnku (konserwowanego?) na później?
nie wiem czy starczy ale np. zalewam czosnek obrany np. oliwa dodaje troche
czegos?? np. ziola i stoi to jakis czas i czosnek nadaje sie do spozycia
pozdr
Użytkownik "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bedujh$pr6$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Czolem,
> czy moze ktos podeslac sprawdzone przepisy (pomysly) na czosnek w
jakowychs
> zalewach, bede wdzieczny za kazdy przepis w ktorym czosnek odgrywa bardzo
> wdzieczna role :-)
>
> ps. ostatnio widzialem powtorke z maklowicza, w ktorej pokazywal kacze
> pipki, niestety umknelo mi jak i co dorzucal....
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 08:28:05
Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Użytkownik "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bej48b$7ui$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ale czy nikt nie robi czosnku (konserwowanego?) na później?
>
> nie wiem czy starczy ale np. zalewam czosnek obrany np. oliwa dodaje
troche
> czegos?? np. ziola i stoi to jakis czas i czosnek nadaje sie do spozycia
W sumie cały czas czekałam, aż ktoś poruszy ten temat
- czy możesz napisać coś więcej - do czego używasz tego czosnku i czy to się
soli (tę zalewę)?
A próbowałeś kiedyś marynować tak np.ser fetę, albo inny?
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 08:36:16
Temat: Re: czosnek, w zalewie ?czolem,
nie z serem nie probowalem, ale to tez jest pomysl!
w napisanym przykladze nie ma soli, a do czego? jestem czosnkojadem wiec
lubie tak pochrupac, ale podejrzewam ze mozna stosowac go rowniez do innych
spozywczych celów w jakichs potrawach,
ja ze swej strony polecam rowniez czosnek (traktowany chyba jako odpad) -
pozostalosc po kiszeniu ogorkow, robi sie takie malosolniaki z duza
domieszka czosnku, i potem czosnek zyskuje dodatkowe walory, oczywiscie
mozna go chrupac na surowo :-)
pozdr
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bej82l$i93$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bej48b$7ui$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > ale czy nikt nie robi czosnku (konserwowanego?) na później?
> >
> > nie wiem czy starczy ale np. zalewam czosnek obrany np. oliwa dodaje
> troche
> > czegos?? np. ziola i stoi to jakis czas i czosnek nadaje sie do spozycia
>
> W sumie cały czas czekałam, aż ktoś poruszy ten temat
> - czy możesz napisać coś więcej - do czego używasz tego czosnku i czy to
się
> soli (tę zalewę)?
>
> A próbowałeś kiedyś marynować tak np.ser fetę, albo inny?
>
> Sowa
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 08:52:11
Temat: Re: czosnek, w zalewie ?
Użytkownik "Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bej8qa$nqg$1@nemesis.news.tpi.pl...
> czolem,
> nie z serem nie probowalem, ale to tez jest pomysl!
>
> w napisanym przykladze nie ma soli, a do czego? jestem czosnkojadem wiec
> lubie tak pochrupac, ale podejrzewam ze mozna stosowac go rowniez do
innych
> spozywczych celów w jakichs potrawach,
Narobiłeś mi smaku - jak tylko wykończę oliwki, to w słoikach po nich
postaram się zrobić tego czosnku.
A z czym robiłeś? Tak myślę o kminku i majeranku razem.
A może baldachy kopru? Teraz już są.
O tym serze myślę od jakiegoś czasu - właśnie z czosnkiem, kminkiem i
kolorowym pieprzem (tylko co zrobić żeby się nie rozwalił? - może jakiś jest
inny, twardszy od fety?)
> ja ze swej strony polecam rowniez czosnek (traktowany chyba jako odpad) -
> pozostalosc po kiszeniu ogorkow, robi sie takie malosolniaki z duza
> domieszka czosnku, i potem czosnek zyskuje dodatkowe walory, oczywiscie
> mozna go chrupac na surowo :-)
Eh, marzenia.....
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 09:07:06
Temat: Re: czosnek, w zalewie ?Użytkownik janek napisał:
>
>>Duszone gęsie pipki
>>
>>1 kg żołądków gęsich
>
> Nie od dziś wiadomo, że krakusie to centusie i zamiast kupić gęś z szyją,
> kupują żołądki gęsie, robią z nich gulasz i nazywają "gęsimi pipkami"
> janek
> ---
> "Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
> juz kawal czasu. [by walkie]
Ale zes wymyslila. Wiesz normalnie mnie zamurowalo. Ale sadzac po czasie
odpowiedzi, wiadomosc
do przemyslanych nie nalezy - z reszta jak większość Twoich.
A Twoj wywod ze centusie i ze kupujemy same zoladki zamiast gesi jest
tak totalnie pozbawiony sensu. Tlumacz sobie to raczej ze krakusy nie
jedza tlustych gesi tylko delikatne zoladki vel pipki. :>
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 09:46:48
Temat: Re: czosnek, w zalewie ?> Użytkownik janek napisał:
> >
> >>Duszone gęsie pipki
> >>
> >>1 kg żołądków gęsich
> >
> > Nie od dziś wiadomo, że krakusie to centusie i zamiast kupić gęś z szyją,
> > kupują żołądki gęsie, robią z nich gulasz i nazywają "gęsimi pipkami"
> > janek
> > ---
> > "Sluchaj gowniaro - nie bedziesz mi mowic wynos sie z grupy na ktora pisze
> > juz kawal czasu. [by walkie]
> Ale zes wymyslila. Wiesz normalnie mnie zamurowalo. Ale sadzac po czasie
> odpowiedzi, wiadomosc
> do przemyslanych nie nalezy - z reszta jak większość Twoich.
> A Twoj wywod ze centusie i ze kupujemy same zoladki zamiast gesi jest
> tak totalnie pozbawiony sensu. Tlumacz sobie to raczej ze krakusy nie
> jedza tlustych gesi tylko delikatne zoladki vel pipki. :>
Walkie, ja pogoglowalam i z prowadzonych kilkakrotnie dyskusji wynika, ze gesi
pipek to potrawa zydowska z gesich szyjek. Ja nie chce rozstrzygac o
czyjejkolwiek racji, moze sa dwie potrawy o tej samej nazwie, zaleznie od
regionu?
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |