« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-13 16:55:06
Temat: Re: czy możnazamrozić wywar...From: "Lipinska Miroslawa" <m...@p...com.pl>
Bohaterka "Dziennika Bridget Jones" robiła esencjonalny rosół z korpusów
kurzych i mroziła w pojemnikach na lód. Miał to być półprpdukt - gotowiec do
przyrządzania sosów. To znaczy, że na świecie mrożą rosół........
-mirka
>>>>>>>>>>>>>>
Nie czytalam ksiazki :(
Ogladalam film. Byl absolutnie cudowny :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.417 / Virus Database: 233 - Release Date: 2002.11.08
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-13 22:09:48
Temat: Re: czy można zamrozić wywar... i kostki rosolowe"emc" <e...@t...net> wrote:
>Mozna i dluzej ale w zamrazalniku powinno
Wlasnie. Ja mroze zupy i wszystko jest ok. Czasem tylko mi sie tluszcz
wytraca na wierzchu zamrozonej brylki. Jest miekki mimo, ze calosc zmrozona
jest na kosc. Oczywiwsice zjadam i zyje (jak widac). Ale 2 miesiecy to
akurat nigdy nie trztmalem.
>byc minus 20 C a nawet zimniej. Sprawdz sobie
>jaka temteratura jest w Twoim zamrazalniku.
>Niektore lodowki z zamrazalnikiem nawet te
>oznaczone czterema gwiazdkami nie osiagaja
>wymaganego minimum -18C. :-((
Hmmm...
A tu mnie zaskakujesz. Moja lodowko zamrazarka jest oznaczona czterema
gwiazdkami a elektroniczny nastawnik ma na -16, -18, -20, -26 a nawet na
-32 stopnie! Nie sprawdzalem termometrem ale mniemam, ze osiaga te
temperatury. Z reszta do czasu az osiagnie mruga ktoras tam dioda.
Swoja droga to mialem dylemat na ile nastawic. Wiekszosc produktow mialo
napisane, ze mozna przechowywac do daty waznosci w temp. -18 a w wyzszych
odpowiednio krocej wiec nastawilem na -20. No ale czemu by nie nastawic na
-26 albo -32? Jesli to ma tylko zwiekszyc moje rachunki za prad (i tak juz
baaaaaardzo wysokie) to pewnie sobie daruje ale jesli mam na tym jakos
wymiernie skorzystac to czemu by nie.
Pozdrawiam.
Lechu
--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | GG: 490836 ICQ: 59825820
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| Voice & SMS +48-501-930896
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 02:12:36
Temat: Re: czy moýnazamroziŤ wywar... i kostki rosolowe
"Gosia Jurczyszyn"
> Ja robie tak, ze kupuje woreczki na lod i w nich mroze. Wygodniej:))))
> Gosia
To ze wygodniej to pewne, tylko czy te woreczki plastykowe
nie reaguja z tluszczem zawartym w rosole ?
Moze jacys chemicy sie na ten temat wypowiedza ?
Ewa (emc)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-23 01:18:20
Temat: Re: czy możnazamrozić wywar...13 Nov 2002 17:09:35 +0100, m...@p...com.pl (Lipinska
Miroslawa) napisala:
>Bohaterka "Dziennika Bridget Jones" robiła esencjonalny rosół z korpusów
>kurzych i mroziła w pojemnikach na lód. Miał to być półprpdukt - gotowiec do
>przyrządzania sosów. To znaczy, że na świecie mrożą rosół........
>-mirka
>ps. może to było w innej książce.....ale coś mi sie majaczy, że w tej
W tej, w tej.
"Kupiłam cudowną książkę kucharską Marka Pierre'a White'a. Nareszcie
wiem, na czym polega różnica między kuchnią domową a restauracyjną.
Jak mówi Marco, wszystko zależy od koncentracji smaku, a sekretem
sosów jest prawdziwy bulion. Nalezy ugotować wielki garnek rybich
ości, kurzych kadłubów itd., a potem, zamrozić wywar w foremkach do
lodu. Wówczas gotowanie na poziomie Michelina staje się równie łatwe
jak zrobienie zapiekanki pasterskiej, a nawet łatwiejsze, bo nie
trzeba obierać ziemniaków, wystarczy je upiec w gęsim tłuszczu."
/Helen Fielding "Dziennik Bridget Jones"
Zysk i S-ka Wydawnictwo, Poznań 1998/
hmmm
PS.
zapiekanka pasterska czyli pewnie Shepard's Pie:
http://www.netcooks.com/recipes/Casseroles/Shepard's
.Pie.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-23 09:49:43
Temat: Re: czy mo?nazamrozi? wywar...On Sat, 23 Nov 2002 02:18:20 +0100, hmmm <k...@i...com>
wrote:
>13 Nov 2002 17:09:35 +0100, m...@p...com.pl (Lipinska
>Miroslawa) napisala:
>
>>Bohaterka "Dziennika Bridget Jones" robi?a esencjonalny rosó? z korpusów
>>kurzych i mrozi?a w pojemnikach na lód. Mia? to by? pó?prpdukt - gotowiec do
>>przyrz?dzania sosów. To znaczy, ?e na ?wiecie mro?? rosó?........
>>-mirka
>>ps. mo?e to by?o w innej ksi??ce.....ale co? mi sie majaczy, ?e w tej
>
>W tej, w tej.
>
>"Kupi?am cudown? ksi??k? kucharsk? Marka Pierre'a White'a. Nareszcie
>wiem, na czym polega ró?nica mi?dzy kuchni? domow? a restauracyjn?.
>Jak mówi Marco, wszystko zale?y od koncentracji smaku, a sekretem
>sosów jest prawdziwy bulion. Nalezy ugotowa? wielki garnek rybich
>o?ci, kurzych kad?ubów itd., a potem, zamrozi? wywar w foremkach do
>lodu. Wówczas gotowanie na poziomie Michelina staje si? równie ?atwe
>jak zrobienie zapiekanki pasterskiej, a nawet ?atwiejsze, bo nie
>trzeba obiera? ziemniaków, wystarczy je upiec w g?sim t?uszczu."
>
>/Helen Fielding "Dziennik Bridget Jones"
>Zysk i S-ka Wydawnictwo, Pozna? 1998/
>
>
>hmmm
>
>PS.
>zapiekanka pasterska czyli pewnie Shepard's Pie:
>http://www.netcooks.com/recipes/Casseroles/Shepard'
s.Pie.html
ja tez tak robilam dawniej (bez rybich osci ;))) ). ale
gotowalam/odparowywalam, zeby miec wywar esoencjonaly a nie jakas
tam zaprawiona wode.. dziala to jak najbardziej.
Trys
P.S. Shepard's pie - podstawa stolowek. jest jeszcze Cottage
Pie....
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-23 20:42:15
Temat: Re: czy możnazamrozić wywar...From: "hmmm" <k...@i...com>
"Kupiłam cudowną książkę kucharską Marka Pierre'a White'a. Nareszcie
wiem, na czym polega różnica między kuchnią domową a restauracyjną.
Jak mówi Marco, wszystko zależy od koncentracji smaku, a sekretem
sosów jest prawdziwy bulion. Nalezy ugotować wielki garnek rybich
ości, kurzych kadłubów itd., a potem, zamrozić wywar w foremkach do
lodu. Wówczas gotowanie na poziomie Michelina staje się równie łatwe
jak zrobienie zapiekanki pasterskiej, a nawet łatwiejsze, bo nie
trzeba obierać ziemniaków, wystarczy je upiec w gęsim tłuszczu."
/Helen Fielding "Dziennik Bridget Jones"
Zysk i S-ka Wydawnictwo, Poznań 1998/
hmmm
>>>>>>>>>>>
Dzieki za cytat. Moze teraz wreszcie zrozumieja co poniektorzy, ze proponujac bulion
z kostki rosolowej popelniaja istna zbrodnie
kuchenna na nowicjuszach sztuki gotowania.
:-))) Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.422 / Virus Database: 237 - Release Date: 2002.11.20
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |