| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-08 08:57:55
Temat: Re: danie z fasoliOn Sun, 7 Dec 2003 22:43:12 -0000, "Hanna Burdon"
<h...@n...com> wrote:
>Pytanie zmotywowa?o mnie do znalezienia przepisu na "refried beans" - od
>jakiego? czasu zastanawiam si?, co to w?a?ciwie jest.
>Przepis znalaz?am tu:
>
>http://veggietable.allinfo-about.com/recipes/refrie
dbeans.html
>
>Ilo?? gotowej potrawy: Oko?o 2,5 szklanki
>Czas przygotowania: 1,5 godziny (+ moczenie i gotowanie fasoli)
>Narz?dzia: Wok, Dutch oven albo g??boka patelnia; drewniana ?y?ka, widelec
>albo t?uczek do ziemniaków.
>
>Sk?adniki: 2 szklanki fasoli pinto albo czarnej (namoczonej i ugotowanej
>albo z puszki), 3 ?y?ki oleju sezamowego albo oliwy z oliwek, 1 szklanka
>posiekanej cebuli, 3 z?bki zmia?d?onego czosnku, 1-2 ?y?eczki kminku, 1-2
>?y?eczki soli, 1-2 ?y?eczki mielonego czarnego pieprzu.
>
>Oliw? albo olej podgrza? na ?rednim ogniu, doda? cebul? i sma?y?, a? b?dzie
>mi?kka, oko?o 10 minut. Doda? czosnek i sma?y? jeszcze przez 1-2 minuty.
>Doda? fasol?, przyprawy i 0,5 szklanki wody, w której moczy?a/gotowa?a si?
>fasola. Rozgnie?? fasol? t?uczkiem; je?li jest za sucha, doda? wi?cej wody.
>Spróbowa? i doprawi? do smaku.
>
>Mo?na podawa? posypan? ?ó?tym serem, z kwa?n? ?mietan? i czerwon? cebul?.
>
>
>Hania
>
jeszzce raz pisze, bo nie wiem co sie znowu dzieje, moje posty
chimerycznie albo widze albo nie :(
ten kminek to powinien byc kumin - inna rzecz, nadaje bardzo
specyficznego smaczku potrawie. a zeby wydobyc jego aromat trzeba
poprazyc kumin na suchej patelni. albo uzywac sproszkowanego.
wtedy nie trzeba prazyc.
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-08 09:08:08
Temat: Re: danie z fasoli> >Ilo?? gotowej potrawy: Oko?o 2,5 szklanki
> >Czas przygotowania: 1,5 godziny (+ moczenie i gotowanie fasoli)
> >Narz?dzia: Wok, Dutch oven albo g??boka patelnia; drewniana ?y?ka,
widelec
> >albo t?uczek do ziemniaków.
=====
Krysiu, Znowu krzaczysz jak Bush o Iraku!
waldek
=====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 09:13:42
Temat: Re: danie z fasoliOn Mon, 8 Dec 2003 10:08:08 +0100, "waldek" <x...@o...pl> wrote:
>> >Ilo?? gotowej potrawy: Oko?o 2,5 szklanki
>> >Czas przygotowania: 1,5 godziny (+ moczenie i gotowanie fasoli)
>> >Narz?dzia: Wok, Dutch oven albo g??boka patelnia; drewniana ?y?ka,
>widelec
>> >albo t?uczek do ziemniaków.
>=====
>Krysiu, Znowu krzaczysz jak Bush o Iraku!
>
>waldek
>=====
>
poprzedni post o fasoli wyslalam nie krzaczac i widzisz sam -0
nie doszedl!! :P
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 09:23:09
Temat: Re: danie z fasoliIn article <br1e4g$rrm$1@inews.gazeta.pl>, waldek <x...@o...pl> wrote:
> > ...Myślę, że gotowali w garnkach,
> > kiedy mieli na to czas. Rano odgrzewali na śniadanie.
> ====
> Też tak myślę.
> ====
>
> > A ponadto
> > podbój Dzikiego Zachodu był możliwy m.in. dzięki żywności puszkowanej.
> ====
> Osadnicy mieli ogromne wozy wyładowane po brzegi. Kowboje tylko konia.
> Wyobrażam to sobie tak: na niepogodę można mieć żelazny zapas konserw, ale
> większość to susz. Przynajmniej ja tak robiłem, kiedy jeszcze w dawnych
> czasach jeździłem maluchem pod namiot w jakąś dzicz. Tylko od czasu do czasu
> kupowało się coś w najbliższej wsi, ale głównie było to piwo :-}
Jednak wyobraź sobie, że po dniu ciężkiej pracy, lub po podróży,
rozbijasz obóz, jesteś głodny i zmęczony i masz do przygotowania suchą
fasolę. Kiedy będzie gotowa? Jak sobie wyobrażasz gotowanie jej na
patelni?
Prędzej można przyjąć, że kociołek z fasolą stawiło się na noc, a o
świcie jadło ją na śniadanie, które miało starczyć do wieczora.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 09:49:33
Temat: Re: danie z fasoliKrysia Thompson napisal(a):
>jeszzce raz pisze, bo nie wiem co sie znowu dzieje, moje posty
>chimerycznie albo widze albo nie :(
Mozesz miec (czasem) zle kodowanie. Jakis czas temu mialem podobny
problem. To znaczy, nie widzialem niektorych moich listow.
Zobacz czy gógiel pokazuje Twoje listy. Jesli tak, to sprawdz jakie
jest kodowanie.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 11:00:58
Temat: Re: danie z fasoliIn article <d...@4...com>, Krysia
Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> On Mon, 8 Dec 2003 10:08:08 +0100, "waldek" <x...@o...pl> wrote:
>
> >> >Ilo?? gotowej potrawy: Oko?o 2,5 szklanki
> >> >Czas przygotowania: 1,5 godziny (+ moczenie i gotowanie fasoli)
> >> >Narz?dzia: Wok, Dutch oven albo g??boka patelnia; drewniana ?y?ka,
> >widelec
> >> >albo t?uczek do ziemniaków.
> >=====
> >Krysiu, Znowu krzaczysz jak Bush o Iraku!
> >
> >waldek
> >=====
> >
>
> poprzedni post o fasoli wyslalam nie krzaczac i widzisz sam -0
> nie doszedl!! :P
Problem wygląda mniej więcej tak:
1 . Hania Burdon używa programu Outlook Express i wysyła listy
pozbawione w nagłówku informacji o kodowaniu. Prawdopodobnie są one
zakodowane w unicode utf-8
2. Ty używasz Force Agent. Kiedy odpowiadasz na list Hani, Twój
program dopisuje do nagłówka kodowanie ISO-8859-2, ale nie konwertuje
prawidłowo znaków w cytatach z listu Hani. W związku z tym u odbiorców
pojawiają się "krzaczki".
Może to nie jest dokładnie tak, ale z przeglądnięcia na prędce tego
wątku wynika, że problem powstaje "na styku" Hania i Ty.
Mam w związku z tym pytania. Czy ty widzisz w listach Hani prawidłowe
znaki polskie?
Dlaczego sama nie używasz polskich znaków? Czy może nie masz w
systemie operacyjnym zainstalowanych prawidłowo polskich zasobów, czy
też po prostu tak wolisz?
Być może powinnaś zmienić program. Sądząc z problemów Twoich i Marcina
E. program Force Agent ma trudności z wysyłaniem odpowiedzi na listy z
innym kodowaniem, nż otrzymał.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 11:40:54
Temat: kminek> ten kminek to powinien byc kumin
Cieszę się, że się odezwałaś, to jest jeden z moich nierozwiązanych
problemów. Skoro "cumin" to "kumin", to jak jest po angielsku "kminek"? Ja
mam w szafce cały kminek i wydawało mi się, że kupowałam "cumin", mam też
sproszkowany "cumin" i teraz już nie jestem pewna, co to jest. Poza tym -
jaka jest różnica między kminkiem a kuminem? Inna roślina, inny kawałek tej
samej rośliny?
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 12:29:07
Temat: Re: danie z fasoliWladyslaw Los napisal(a):
>> poprzedni post o fasoli wyslalam nie krzaczac i widzisz sam -0
>> nie doszedl!! :P
>
>Problem wygląda mniej więcej tak:
>
>1 . Hania Burdon używa programu Outlook Express i wysyła listy
>pozbawione w nagłówku informacji o kodowaniu. Prawdopodobnie są one
>zakodowane w unicode utf-8
Nieprawda, sa prawidlowo zakodowane.
>Być może powinnaś zmienić program. Sądząc z problemów Twoich i Marcina
>E. program Force Agent ma trudności z wysyłaniem odpowiedzi na listy z
>innym kodowaniem, nż otrzymał.
Nie siej dezinformacji. Zerknij najpierw do zasad kodowania.
Aha, ten program nie ma nic wspolnego ze slynnym "Uzyj mocy, Luke",
drogi dzudzu^WWladyslawie. To jest Forte Agent, a nie Force Agent.
A jesli Krysia T. ma problem z kodowaniem, to chetnie pomoge, ale z
tym, oczywiscie, na priwa raczej.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 12:48:27
Temat: Re: danie z fasoli> >1 . Hania Burdon używa programu Outlook Express i wysyła listy
> >pozbawione w nagłówku informacji o kodowaniu. Prawdopodobnie są one
> >zakodowane w unicode utf-8
> Nieprawda, sa prawidlowo zakodowane.
Zależy od definicji prawidłowości. :-) Moje wiadomości powinny używać
kodowania Central European ISO, czyli chyba to ISO z dwójką na końcu. Jeśli
nie używają, to ja im już pokażę! :-)
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 12:57:24
Temat: Re: danie z fasoliHanna Burdon napisal(a):
>> >1 . Hania Burdon używa programu Outlook Express i wysyła listy
>> >pozbawione w nagłówku informacji o kodowaniu. Prawdopodobnie są one
>> >zakodowane w unicode utf-8
>> Nieprawda, sa prawidlowo zakodowane.
>Zależy od definicji prawidłowości. :-)
;--) Syffa czytasz...?
>Moje wiadomości powinny używać
>kodowania Central European ISO, czyli chyba to ISO z dwójką na końcu. Jeśli
>nie używają, to ja im już pokażę! :-)
Obejrzalem Twoje listy i na moj rozum(ek) brakuje w nich tylko
naglowkowej informacji o kodowaniu. Samo kodowanie jest Ok. W sieci sa
strony z informacjami jak skonfigurowac czytnik (takze OE) by wszystko
gralo z ogonkami. Ja ostatnio taka strone znalazlem, poniewaz mialem
problem z ustawieniami mojego Forte Agenta, ale teraz cos nie widze
odpowiedniego linku...
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |